Bijgewerkt: 8 december 2022

Criminaliteit in 2008 gedaald

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
05-01-2009

Voor het negende jaar op rij is het veiliger geworden in de regio Amsterdam-Amstelland. Het aantal aangiften daalde in 2008 met anderhalf procent.

Minder overvallen

Op een aantal belangrijke gebieden werd zichtbaar winst geboekt. Zo is het aantal overvallen op ondernemers na de dramatische stijging van vorig jaar met meer dan 10 procent gedaald. En dat terwijl de landelijke tendens nog steeds stijgende is. Hoofdcommissaris Bernard Welten: “Als politie hebben we ons daar bijzonder voor ingespannen. Zo hebben we extra mankracht op de ‘hotspots’ ingezet, de politiehelikopter veelvuldig boven die gebieden laten vliegen, de website overvallersgezocht.nl geïntroduceerd en potentiële overvallers thuis bezocht om een goed gesprek met hen te voeren. Het hele korps heeft zich er maximaal voor ingezet en we hebben 260 overvallers aangehouden”.

Welten  Amstelveen
(Politie Amsterdam-Amstelland - 2009)

Hoofdcommissaris van de politie Amsterdam-Amstelland drs. Bernard Welten


Ook is het gebruik van geweld met meer dan 5 procent afgenomen en zakkenrollerij zelfs met 11 procent. Het aantal overvallen op woningen is daarentegen gestegen van 105 naar 124. En er werden meer auto’s en bromfietsen gestolen.

Geweld tegen politie

2008 was het jaar van de gewelddadige dood van agente Gabrielle Cevat. In totaal werd vorig jaar in de regio Amsterdam-Amstelland 1800 keer geweld aangericht tegen opsporingsambtenaren. In een kwart van de gevallen ging het om fysiek geweld, in de overige gevallen om belediging en bedreiging. In 419 gevallen was sprake van verzet en 111 keer ging het om verzet waarbij de opsporingsambtenaar ook letsel opliep. 146 keer werd een ambtenaar mishandeld.

Cevat  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Op donderdagochtend 17 juli 2008 passeerde de rouwkoets met het lichaam van de in Amstelveen doodgeschoten politieagente Gabrielle Cevat (28) het politiebureau aan de Gerard Doulaan


Bernard Welten: “Ik vind dat de beschaving voorbij! Mijn collega’s op straat spannen zich tot het uiterste in voor mensen die om welke reden dan ook hulp nodig hebben. En zij verdienen het dan ook niet om zo bejegend te worden: dat is stank voor dank, niet meer en niet minder. Wij, als dienaren van de publieke zaak, wensen op een fatsoenlijke manier behandeld te worden!”

Veroordeelden gezocht

Korpschef Welten introduceerde de website www.veroordeeldengezocht.nl , die in samenwerking met het Openbaar Ministerie tot stand is gekomen. Daarop staan foto’s en personalia van veroordeelden die zich op een of andere manier aan hun celstraf onttrekken. Welten: “Op dit moment heeft het OM voor 42 gesignaleerden toestemming gegeven en alleen hen komt u dan ook op de site tegen. In 11 gevallen beschikken we over actuele foto’s en die zijn erbij geplaatst. U zult begrijpen dat het wat mij betreft slechts een begin is, het aantal zal de komende tijd fors moeten worden uitgebreid”.

Hoofdcommissaris Bernard Welten heeft tijdens zijn nieuwjaarspersconfentie benadrukte, dat het niet de bedoeling is dat burgers zelf overgaan tot aanhouding van gezochte veroordeelden. Burgers worden verzocht de politie te waarschuwen, zodat die de aanhouding kan verrichten. De burger heeft wel het recht om iemand die op heterdaad bij een misdrijf wordt betrapt aan te houden, maar dit geldt niet in het geval van een gezochte veroordeelde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.