Bijgewerkt: 14 juni 2024

Criminele groepering is in Amstelveen en Uithoorn opgerold

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
29-11-2022

Uithoorn/Amstelveen/Spanje - Vanuit de Taskforce Underground Banking startte de Dienst Landelijke Recherche, onder leiding van het Landelijk Parket, in april 2022 een onderzoek naar een criminele groepering uit Amstelveen.

In dit onderzoek hield de politie maandagochtend 28 november 2022 vier mannen aan in hun woningen in Uithoorn en Amstelveen. Een vijfde verdachte werd aangehouden in Spanje. De politie doorzocht meerdere woningen. Hierbij troffen zij drugs, geld en wapens aan, onder andere in verborgen ruimtes.

Crimineel ondergronds bankieren en handel in verdovende middelen. De groepering wordt verdacht van het verplaatsen van grote hoeveelheden cash geld en de handel in verdovende middelen. De leden communiceerden met elkaar door middel van cryptocommunicatie. Het geld dat zij verplaatsten, lijkt afkomstig uit de handel in verdovende middelen. De groepering gebruikte constructies om het geld ‘wit’ te laten lijken en vervoerde het geld in verborgen ruimtes. Op deze manier verplaatste de groepering in een halfjaar tijd tientallen miljoenen euro’s. Daarnaast werden grote hoeveelheden verdovende middelen verhandeld.

Foto Amstelveen
(Foto Politie NL - 2022)

Zegelzak (sealbag) met gevonden contant geld in onderzoek naar criminele organisatie is ook in beslag genomen

Crimineel ondergronds bankieren. Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur, een cruciale schakel, in de georganiseerde misdaad. 

Speerpunt OM en politie. Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie en het OM. De Dienst Landelijke Recherche en Dienst Landelijke Informatie Organisatie, onderdeel van de Landelijke Eenheid van de politie, en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden binnen de Taskforce Underground Banking een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.