Bijgewerkt: 19 april 2024

'Cultuur moeilijk te veranderen'

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
29-10-2009

De Amstelveense raadslid dr. Marius Rietdijk over onderzoek naar gedragsverandering en politiek

Dr. Marius Rietdijk behaalde onlangs de hoogste academische graad door met succes een spraakmakend proefschrift over gedragsverandering binnen organisaties te verdedigen. Het 45-jarige gemeenteraadslid van de VVD is trots doctor te zijn, na bijna twee decennia onderzoek:

Rietdijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

drs. Marius Rietdijk tijdens het verdedigen van zijn proefschrift: 'De invloed van beloning en straf op werkprestaties' op zaterdag 3 oktober 2009 in de aula van de VU


„Je wordt als doctor serieuzer genomen door collega's, bedrijfsdirecteuren en de media," zegt Rietdijk lachend. Want daar was het hem allerminst om te doen. Het authentieke raadslid, geliefd onder collega-politici door zijn humoristische en droge kijk op de wereld, verdiepte zich in de effecten van beloning en straf in bedrijven en andere organisaties.

Rietdijk legt uit: „ Leidinggevenden begrijpen vaak niet wat hun gedrag voor invloed heeft op anderen. Zij zijn vaak vooral gericht op het op mensen aansporen en onder druk zetten, terwijl het waarderen van goede prestaties veel meer energie geeft. Goede ouders en sportcoaches weten dat. Ik heb in het proefschrift een stappenplan getest, dat heeft gezorgd voor prestatie en sfeerverbetering in vele bedrijven.

In Amerika is dat al normaler, in Nederland staan we nog aan het begin van het goed toepassen van deze mooie kennis." Is het werk van Rietdijk ook toepasbaar binnen de politiek en specifiek de lokale gemeenteraad: „De politiek heeft traditioneel een cultuur van regels stellen en straffen. De overheid heeft het monopolie op regels maken en het overtreden van regels bestraffen via de politie.

Rietdijk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

dr. Marius Rietdijk raadslid voor de VVD-Amstelveen


Het valt niet mee, om deze cultuur te veranderen in een positieve complimentencultuur. Maar de aanhouder wint," zegt Rietdijk hoopvol. „Je ziet steeds meer, dat positieve politici aanhang verwerven. Legendarisch voorbeeld is Ghandi, die weigerde gewapend verzet te plegen en veel effectiever was met geweldloosheid.

Maar we zien het ook bij president Obama. Als politicus streef ik er naar, om zo effectief mogelijke oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. Die kunnen we niet alleen bedenken. Daar hebben we alle politieke partijen en de inwoners van Amstelveen bij nodig." Rietdijk, fanatiek beoefenaar van yoga, is een optimist:

„Ik zoek dan ook liever de overeenkomsten tussen partijen, dan de verschillen. Ook ben ik er niet op uit, om de burgemeester en wethouders zo vaak mogelijk pootje te lichten. Nee, als zij goede dingen doen, en dat doen zij vrijwel altijd, zal ik hierover mijn waardering laten blijken. Dat stimuleert meer.

Ik denk, dat veel mensen zich afwenden van de politiek vanwege het negatieve imago. Ik hoop een bijdrage te leveren aan een positiever imago van de politiek. Waarbij vrijheid en wat wel mogelijk isc kan de boventoon voeren," aldus Rietdijk.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.