Bijgewerkt: 26 september 2021

DC-3 Dakota vliegt weer

Nieuws -> Schiphol

Bron: KLM / DDA / Wikipedia
04-11-2006

Op maandag 13 november 2006 gaat KLM weer met een DC-3 Dakota vliegen. Het is een historische gebeurtenis, want exact 70 jaar geleden, in 1936 vloog KLM met een DC-3 van Schiphol naar Parijs.

DC-3 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)


De PH-PBA is de koninklijke Dakota DC-3 . Hier op de foto tijdens een feestje op Schiphol in de hangaar van DDA.


Tijdens de vlucht worden foto’s gemaakt en deze kunt u straks op een specifiek voor deze gebeurtenis opgerichte website bekijken: Pioneers Aviation.

De Dakota PH-PBA wordt in de kleuren van de Franse tricolor gespoten, om de samenwerking van KLM en Air France te benadrukken.

DC-3 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De PH-DDZ DC-3C is het vlaggenschip van DDA Classic Airlines.Tot 1961 heeft zij gevlogen voor de Amerikaanse luchtmacht (USAAF). De prachtig gerestaureerde Dakota wordt ingezet voor rondvluchten


Wat is een DC-3?

De DC-3 is een vliegtuig van de Amerikaanse vliegtuigfabriek Douglas Aircraft Company. Vanaf 1935 zijn er 10.655 exemplaren van gebouwd, plus 4937 stuks in licentie. Het toestel wordt zelfs in de 21-ste eeuw nog voor commerciële vluchten ingezet. Daarnaast bezitten diverse vliegclubs een luchtwaardige DC-3.

KLM

In Nederland werd de eerste DC-3 in 1936 afgeleverd. Het toestel werd door de KLM gebruikt onder de naam Ibis. Na de Duitse inval in mei 1940 werden de vijf DC-3's van de KLM door de Duitse Luftwaffe gevorderd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd bij de KLM en veel andere maatschappijen de rol op de intercontinentale lijnen overgenomen door onder meer de Douglas DC-4 en Lockheed Constellation. De DC-3 bleef echter nog tot in de jaren '60 in gebruik op Europese routes.

De Dutch Dakota Association (DDA) houdt twee DC-3's luchtwaardig, en voert hiermee voor donateurs en anderen vluchten uit.

Dakotaramp

Tijdens een vlucht met het eerste toestel van de Association, de PH-DDA, vond op 25 september 1996 boven de Waddenzee een ernstig ongeluk plaats, waarbij alle 32 inzittenden omkwamen. Deze vliegramp, die bekend staat als de Dakotaramp, leidde tot het aanscherpen van de Nederlandse regels voor het vliegen met historische toestellen.

De Dutch Dakota Association beschikt vanaf 2004 weer over twee stuks DC-3 en voert met één daarvan - de PH-DDZ - regelmatig vluchten uit.

Externe links: KLM, Dutch Dakota Association , Pioneers Aviation , Douglas Aircraft Company, Uiver Fanclub Holland. Themapark Aviodrome


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.