Bijgewerkt: 22 januari 2025

DDA Classic Airlines ontving het Air Operator Certificate

Nieuws -> Informatief

Bron: DDA
15-05-2019

Na meer dan een jaar voorbereiding heeft de toezichthouder voor de civiele luchtvaart in Nederland (IL&T) de Dutch Dakota Association (DDA) Classic Airlines het AOC verleend. Het AOC (Air Operator Certificate) is een vergunning om op het hoogst mogelijke operationele niveau vluchten in binnen- en buitenland met betalende passagiers uit te voeren zonder commerciële beperkingen. Hiermee wordt DDA Classic Airlines de zesde luchtvaartmaatschappij in Nederland met een AOC, na KLM, Transavia, Martinair, Corendon en Tui. Voorheen vloog de DDA met de Koninklijke DC-3 Dakota onder het regime van de Regeling Historische Luchtvaart, waarbij alleen donateurs en sponsors mochten meevliegen. Deze beperking vormde een bedreiging voor de continuïteit van de DDA en dus voor het luchtwaardig houden van een, voor het nationaal erfgoed belangrijk vliegtuig. De eisen met betrekking tot het onderhoud zijn onveranderd streng gebleven en liggen ook voor de operatie en de organisatie in Europa op een hoog niveau.

Foto Amstelveen
(Foto DDA - 2018)

Groepsfoto van het DDA-personeel aan het einde van het vliegseizoen op 28 oktober 2018 op het vliegveld in Lelystad voor het vliegtuig 'Prinses Amalia' PH-PBA (DC-3C-S1C3G)


Vliegtuig met een historie. De DDA vliegt met de legendarische DC-3 Dakota met registratie PH-PBA. Het toestel werd in 1944 gebouwd en participeerde in de landingen van de geallieerden in Normandië en bij operatie Market Garden. Na de oorlog werd de PH-PBA het eerste regeringstoestel. De 75 jarige ‘Grand old lady’ is springlevend en in top conditie omdat zij wordt vertroeteld door een groep van 80 gecertificeerde en professionele vrijwilligers. Al ruim 25 jaar worden er rond- en bestemmingsvluchten met de PH-PBA gemaakt, waarbij inmiddels duizenden passagiers hebben genoten van de magie van een vlucht met dit historische toestel.

Herdenking landingen in Normandië. In juni 2019 vliegt de PH-PBA naar Normandië om met 30 Dakota's uit de hele wereld deel te nemen aan de herdenking van D-day 1944. Na 75 jaar keert zij terug naar de plek waar haar bijdrage aan de bevrijding van Europa begon. Voorzitter Feije Jaski van de Stichting DDA Classic Airlines: 'Wij beschouwen het als een prachtige erkenning dat de toezichthouder ons in hetzelfde rijtje van grote luchtvaartmaatschappijen rangschikt als het gaat om technische en operationele knowhow. Het is helemaal bijzonder als je bedenkt dat wij met een historisch vliegtuig vliegen, de enige luchtwaardige DC-3 Dakota in Nederland. Met een AOC krijgen wij een kans om dit nationaal erfgoed in stand te houden, met de Koninklijke DC-3 Dakota ‘Prinses Amalia’ te blijven vliegen en een zo breed mogelijk publiek een onvergetelijke ervaring in dit historische vliegtuig te bieden.'

Een Air Operator's Certificate (AOC) is de goedkeuring die door een nationale luchtvaartautoriteit (NAA) aan een vliegtuigexploitant wordt verleend om hem in staat te stellen vliegtuigen voor commerciële doeleinden te gebruiken. Dit vereist dat de exploitant over personeel, middelen en systemen beschikt om de veiligheid van zijn werknemers en het grote publiek te garanderen. Het certificaat vermeldt de typen luchtvaartuigen en registraties die moeten worden gebruikt, voor welk doel en in welk gebied - specifieke luchthavens of geografische regio’s - worden gebruikt.

De Dutch Dakota Association werd opgericht op 10 maart 1982 naar een idee van Anne Cor Groeneveld en Gerrit van Gelder. Beide vliegers bij Transavia wilden draagvlak creëren om een DC-3 Dakota naar Nederland te halen. Na een lange zoektocht naar een geschikte DC-3, er werden meer dan 30 vliegtuigen geïnspecteerd, werd een Dakota gekocht in Finland. Met registratie PH-DDA maakte dit vliegtuig op 13 april 1983 de eerste testvlucht. Lees meer over de geschiedenis van DDA hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.