Bijgewerkt: 30 juni 2022

Dachauherdenking 2011 in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers
14-04-2011

Zaterdag 16 april 2011 om 12:00 uur

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op zaterdag 16 april 2011 om 12.00 uur in het Amsterdamse Bos, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument te Amsterdam.

Naast de Oud-Dachauers zijn onder meer aanwezig, de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en de burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen. De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Dachau Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dachau herdenking in het Amsterdamse Bos in 2010


Bij het monument wordt gesproken door Rutger Bakels, zoon van de inmiddels overleden Floris Bakels .Verzetsstrijder Floris Bakels heeft zijn kampervaring (oa Natzweiler en Dachau),  gepubliceerd onder de titel "Nacht und Nebel: mijn verhaal uit Duitse gevangenissen en concentratiekampen".

Daarnaast was hij in het dagelijks leven één van de initiatiefnemers en oprichters van het museum "Het Achterhuis" van waaruit Anne Frank werd afgevoerd naar de concentratiekampen. Tweede spreker bij het Dachau monument is Alex de Vries, lid Amsterdams 4 en 5 mei comité en presentator/adjunct- hoofdredacteur van omroep WNL. Alex de Vries zal spreken over de toekomst van herdenken.

Vertegenwoordigers van andere kamporganisaties zullen kransen leggen bij de ingang van het monument. Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange kampstraat, waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen.

De herdenking wordt geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot Ridder Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer.


Grotere kaart weergeven Het Dachau Monument in het Amsterdamse Bos

Kinderen van de Merkelbachschool, die het monument adopteerde, staan met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentreedt ontvangt een bloem en steekt deze al lopend op een willekeurige plaats in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de Oud-Dachauers volgen nabestaanden en genodigden; ook alle belangstellenden zijn bij deze traditionele gang door het monument welkom.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest.

Locatie: Het Nationaal Dachau monument bevindt zich in het Amsterdamse Bos, tegenover de roeibaan. De herdenking begint op zaterdag 16 april 2011 om 12.00 uur en duurt tot 13.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.