Bijgewerkt: 26 maart 2023

Dachauherdenking 2018 in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers
10-04-2018

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Dit jaar zal de 73ste herdenking plaatsvinden op zaterdag 21 april om 12.00 uur, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument in Amstelveen.

Bij het Dachau monument wordt gesproken door Kathleen Brandt, auteur van de biografie over George Maduro. George is overleden in Dachau en na de oorlog werd Maduro postuum de Ridder der Militaire Willems-Orde toegekend. Tweede spreker bij het Dachau monument is Ellen Boszhard, kleindochter van oud-Dachauer Johannes Klok die eveneens is overleden in Dachau. Vertegenwoordigers van andere kamporganisaties zullen kransen leggen bij de ingang van het monument. Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange kampstraat waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De leden van de blaaskapel lopen muziek spelend als eerste door de 'kampstraat' in het Amsterdamse Bos tijdens de 72ste Dachau Herdenking op 22 april 2017


De herdenking wordt geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot Ridder der Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer. Kinderen van de Merkelbachschool, die het monument adopteerde, staan met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentreed ontvangt een bloem en steekt deze al lopend op een willekeurige plaats in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de Oud-Dachauers volgen nabestaanden en genodigden; ook alle belangstellenden zijn bij deze traditionele gang door het monument welkom.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.