Bijgewerkt: 5 december 2022

Dag van Respect 2008

Nieuws -> Informatief

Bron: SDVR / Gemeente Amstelveen
12-11-2008

In navolging van twee succesvolle jaren in 2006 en 2007, staat op 13 november 2008 opnieuw respect centraal tijdens de derde nationale Dag van Respect. Deze dag vormt het feestelijk slot van een lestraject dat momenteel door 100.000 kinderen op 2.000 basisscholen wordt gevolgd, en door een groeiend aantal scholieren van de middelbare school.

Stichting Dag van Respect is een initiatief van rabbijn Awraham Soetendorp en ir. Jack van Praag. De rabbijn heeft in zijn loopbaan ervaren dat juist kinderen zich graag inzetten voor een betere wereld. Daarom startte hij een project waarin kinderen zelf actief met respect bezig zijn. Stichting Dag van Respect werd opgericht. Deze stichting stimuleert inmiddels het hele jaar door respect in de maatschappij.

Honderden gastlessen

De Stichting Dag van Respect wil bij jongeren het vermogen ontwikkelen om met een respectvolle houding in het leven te staan. Een samenleving waarin iedereen openstaat voor de wereld om zich heen. Waarin mensen elkaar en hun omgeving respecteren. Elk jaar worden  betrokken Nederlanders (BN’rs) uitgenodigd om op de ochtend van de Dag van Respect hun persoonlijke verhaal over respect te vertellen. Dit jaar hebben zich bijna 600 gastsprekers aangemeld. Hieronder bekende namen zoals de ministers Bos, Vogelaar, Cramer, Hirsch Ballin, acht staatssecretarissen, 20% van alle burgemeesters in Nederland, tv persoonlijkheden zoals Frits Sissing, Fabienne de Vries, Toine van Peperstraten, Frits & Barbara Barend, Olympische sporters maar ook tal van leiders van maatschappelijke instellingen, brandweerlieden en politieagenten.

Respect  Amstelveen
(Dag van Respect - 2008)

Flyer van Dag van Respect 2008


Groot respectdebat in Rotterdam

Op de derde Dag van Respect, 13 november 2008 organiseert de Dag van Respect een feestelijke Respect Battle. Tijdens dit grote respectdebat zijn 1.500 scholieren van 36 basisscholen te gast in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Onder leiding van het Nederlands Debat Instituut, zullen 100 jonge debaters reageren op specifieke stellingen, passend bij het onderwerp respect. De middag zal muzikaal worden omlijst door de BZT Band, bekend uit de BZT-show (NCRV) en worden gepresenteerd door Joris Lutz.

Tientallen respectactiviteiten op het gebied van natuur en milieu

’s Middags gaan in heel Nederland schoolklassen op bezoek bij instellingen op het gebied van natuur en milieu. Ze krijgen dan een rondleiding, gaan zelf aan de slag om het schoolterrein op te ruimen of maken een wandeling door bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen waar ze alles horen over drinkwater in Nederland.

En activiteiten op het gebied van cultuur en respect

In het Bijbels Museum in Amsterdam komen ‘s ochtends 100 kinderen van 3 scholen samen voor een speciale respectochtend over jongeren en religie en een gastles van de initiatiefnemer van de Dag van Respect, Rabbijn Soetendorp. In Uithoorn komt de Classic Express van het Prinses Christina Concours langs bij drie scholen en speelt met haar prijswinnaars om scholieren respect voor en plezier in muziek aan te leren.

Amstelveense wethouders geven respectles

De wethouders Jan-Willem Groot, (CDA), Frans Hellendall (VVD) en Dolf Veenboer (PvdA)geven op donderdag 13 november 2008, de landelijke Dag van Respect, een gastles over respect op verschillende scholen in Amstelveen.

Wethouder Groot geeft van 9.00 tot 10.00 uur een gastles op de Karel Eykmanschool (Assering 95). Wethouder Hellendall gaat naar Openbare Basisschool Michiel de Ruyter (Catharina van Clevepark 10) om van 10.00 tot 11.00 uur een gastles te geven. Wethouder Veenboer geeft van 10.00 tot 11.00 uur een les over respect op basisschool de Akker (Kringloop 471).

Respect?

Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, van een persoon. Respect betekent veel verschillende dingen. Uit praktisch oogpunt lijkt het meer om van iemands gevoelens, behoeften, gedachten, ideeën, wensen en voorkeuren in achting worden gehouden.

Respect kan worden aangetoond door middel van gedrag en kan ook worden gevoeld. We kunnen handelen op een wijze die respectvol wordt geacht, maar toch kunnen we ook respect voor iemand tonen en gerespecteerd worden door iemand.

Want het is mogelijk om op verschillende manieren te reageren op manieren die niet weerspiegelen hoe we echt het gevoel hebben. Het gevoel van respect is belangrijker dan de houding zonder het gevoel. Als het gevoel er is, het gedrag zal uiteraard volgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.