Dank aan vrijwilligers van Ziekenhuis Amstelland
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb
16-12-2017
Op donderdag 14 december 2017 werden de vrijwilligers van Ziekenhuis Amstelland bedankt voor hun inzet door Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen, Jeroen Brandes (PvdA) wethoud Welzijn en de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis, mevrouw drs. Esther Agterdenbos-van de Ree.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Vlnr.: drs. Esther Agterdenbos-van de Ree voorzitter van de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis Amstelland, Bas Eeenhoorn burgemeester van Amstelveen en Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Welzijn in gesprek voor de bijeenkomst daadwerkelijk begint
Eerst heette Marcella Bregman coördinator Vrijwilligers van het ziekenhuis alle aanwezige vrijwilligers hartelijk welkom en ze meldde dat ze nog heel veel mensen miste, die niet aanwezig konden zijn: 'Het is leuk dat jullie allemaal uitgenodigd zijn door de gemeente om iedereen in het zonnetje te zetten, dat hebben jullie wel verdiend! De meeste van jullie werken hier al jaren en jaren, heel lang in ieder geval. Dat geeft aan dat de mensen heel tevreden zijn om hier vrijwilligerswerk te doen. Ik ben heel trots op jullie en ik ben heel blij dat ik met jullie kan werken' – vertelde mevrouw Bregman.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Marcella Bregman coördinator Vrijwilligers van het ziekenhuis verwelkomt de vrijwilligers en de genodigden in het ziekenhuis
De volgende spreker was mevrouw drs. Esther Agterdenbos-van de Ree de voorzitter van Raad Bestuur van het ziekenhuis. Zij is sinds 1 juni 2017 voorzitter en voor haar was het ook een mooi moment om de vele vrijwilligers te zien en ontmoeten. Ook voor de vrijwilligers was dit moment interessant, want velen hadden haar ook nog nooit gezien. In het ziekenhuis zijn er verschillende vrijwilligers actief, zoals allround vrijwilligers, zondag vrijwilligers, infocentrum vrijwilligers en Radio Tulipa TV vrijwilligers. De allround vrijwilligers helpen de patiënten met inpakken bij ontslag, doen een boodschap, halen een extra kopje koffie, begeleiden patiënten in het ziekenhuis, of maken een wandeling, begeleiden patiënten naar het Zonnehuis, of Groenelaan. Maar ook hand- en spandiensten voor de organisatie worden gedaan.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
De zaal is vol met vrijwilligers die in het ziekenhuis belangrijke functies vervullen, waar het betaalde personeel
geen tijd meer voor heeft
De zondag vrijwilligers assisteren bij de vieringen, zoals een oecumenische kerkdienst. Zij brengen, op verzoek, patiënten naar de kerkdienst. Deze activiteit loopt van 10.00 - 12.00 uur. De Infocentrum vrijwilligers geven patiënten/bezoekers algemene en/of aanvullende informatie over gezondheid, gezondheidszorg, rechten en plichten en de gang van zaken in Ziekenhuis Amstelland. De activiteiten op het Infocentrum lopen van 09.30 - 12.30 en van 13.30 -16.30 uur (uitgezonderd vrijdagmiddag). Radio Tulipa TV vrijwilligers verzorgen op alle avonden (behalve vrijdag en zaterdag) radio- en televisie uitzendingen voor patiënten. Radio Tulipa TV functioneert in een aparte stichting. Er zijn ook vrijwilligers actief als gastvrouwen en -gastheren in Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn en ze verstrekken informatie aan bezoekers van Waterlinie. Dit kan gaan over de artsen, openingstijden of bijvoorbeeld het bellen van een taxi.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
drs. Esther Agterdenbos-van de Ree aan het woord
Mevrouw drs. Esther Agterdenbos-van de Ree zei dat ze wel een paar vrijwilligers had gezien in de wandelgangen: 'Ik vind het ontzettend leuk dat wij hier met elkaar mogen zijn, want het is toch een eer dat de gemeente ons vandaag hiervoor had uitgekozen! Voor het Ziekenhuis Amstelland zijn de vrijwilligers onmisbaar. Jullie zijn de kers op de taart,iets extra's wat wij kunnen bieden aan onze patiënten. Ontzettend belangrijk om onze laagdrempeligheid en gastvrijheid waar te maken. Jullie zitten op allerlei plekken in de organisatie die maken dat je iets extra kunt geven, bijvoorbeeld in de hal, bij het informatiecentrum, koffie geven aan onze patiënten op de polikliniek, of bijvoorbeeld patiënte naar de sjoel te brengen als ze dat willen. Allemaal heel belangrijke taken, wat het personeel van het ziekenhuis niet kan doen. Daarvoor wil ik jullie in ieder geval als bestuurder van het ziekenhuis ontzettend bedanken en ik hoop ook van harte dat jullie dit met even veel energie blijven doen, zoals jullie dat altijd hebben gedaan! Wij hebben in dit ziekenhuis ongeveer 150 vrijwilligers die hier werken en dat is heel erg veel. Ik heb echter niet de illusies dat ik jullie allemaal kan ontmoeten en spreken, maar ben wel heel blij met jullie' – eindige mevrouw Agterdenbos-van de Ree haar toespraak.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Bas Eenhoorn, de burgemeester van Amstelveen tijdens zijn rondvraag
Het volgende actiepunt werd door drs. Bas Eenhoorn, de burgemeester van Amstelveen uitgevoerd, die in plaats van een toespraak in de zaal ging rondlopen en de aanwezigen interviewde, waarbij hij vroeg wat ze in het ziekenhuis deden. Er was een vrouw die al 9 jaar in het ziekenhuis als vrijwilliger werkte en elke maandag de bloemen van de patiënten verzorgt, kleine boodschappen voor ze doet, maar ze wandelt ook met ze. Ze merkte op dat de patiënten het erg leuk vinden dat iemand voor ze zorgt, want als je in een ziekenhuis verblijft, zijn het vaak lange uren waar niemand bij je op bezoek komt, of een praatje maakt en op deze manier worden ze even uit hun isolement gehaald.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Jeroen Brandes wethouder Welzijn vertelt een zeer persoonlijk verhaal over zijn ervaringen in het
Nicolaas Tulp Ziekenhuis van destijds
Na het korte onderzoek van burgemeester Eenhoorn kreeg Jeroen Brandes, wethouder Welzijn de microfoon in zijn hand en vertelde: 'Dank jullie wel voor alle werk hier! Ik ga toch even terug in de tijd, want ik vind het heel bijzonder om hier te staan,. Het Amstelland Ziekenhuis is voor mij nog altijd het Tulp Ziekenhuis! Daar ben ik geboren en het doet mij denken aan -hier maak je alles in je leven mee- en ik ga iets persoonlijks vertellen. Ik denk namelijk dat het misschien het enige ziekenhuis is dat gelijkvloers was en als je van A naar B moest met de fiets door het ziekenhuis naar een andere afdeling ging. Ik heb hier familieomstandigheden meegemaakt, want helaas lagen mijn vader en moeder hier gelijktijdig op hun sterfbed, op twee verschillende afdelingen. Ik weet nog heel goed dat ik een persoonlijke vrijwilliger kreeg als ik van het ene bed naar het andere ging. Dan mocht ik op de fiets door het ziekenhuis, - het is al een hele tijd geleden- en ik heb alles dat langskwam gezien en gehoord.
Er was toen nog een wens van hen om nog een keertje naar de kerk te kunnen en dat kan een naaste niet regelen. Toen kwam een vrijwilliger, die heeft toen een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt, er was altijd iemand die wilde helpen. Nu hoorde ik dat het vrijwilligerschap van vader op zoon ging en dat is bijna DNA! Maar ik vind het een typisch Amstelveense DNA. Of ze bij de Vrijwilligerscentrale, of hier zijn, of eerder bij de noodopvang van de vluchtelingen hebben gewerkt, Amstelveen staat altijd klaar! Of wij het de kers op de taart noemen, of het cement van de samenleving- zo is het wel! Wat U uitstraalt is gewoon de menselijkheid om ook even naar elkaar om te kijken. Wij zijn er ontzettend trots op als gemeente, maar vooral trots op U! U doet het keer op keer, jaar op jaar – ik heb zelfs net met iemand gesproken die zei dat hier wachtlijsten zijn om hier vrijwilliger te mogen worden. Mooier kan het niet, dank jullie wel!' -rondde wethouder Brandes zijn toespraak af.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
De vrijwilligers in de zaal volgen de toespraken van de bestuurders met grote interesse
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Als teken van hun dank, worden de gebakjes door drs. Esther Agterdenbos-van de Ree en wethouder Jeroen Brandes persoonlijk
naar de vrijwilligers gebracht
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Gebak met hartjes
Na het officiële deel van de ochtend pakten de sprekers de borden vol met gebak vast en deelden alles uit aan de aanwezige vrijwilligers. Het voornemen van de gemeente Amstelveen is om deze bijeenkomst jaarlijks te organiseren, weliswaar op een andere manier dan in het verleden in het raadhuis. Iedere keer worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet op een andere locatie. Dit jaar waren het de vrijwilligers die verbonden zijn aan Ziekenhuis Amstelland. Het is een nieuw initiatief van het College B en W van Amstelveen, dat de vrijwilligersprijs vervangt.