Bijgewerkt: 2 december 2023

Darwin, lessen uit de oudheid en dinosaurus in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelland Bibliotheken
02-02-2009

Darwin in Amstelland Bibliotheken

In het kader van het Darwinjaar zal op maandag 9 februari 2009 de Nederlandse wetenschapper Tijs Goldschmidt in Amstelland Bibliotheken een lezing houden over Darwins evolutietheorie. Hij vertelt onder meer over natuurlijke selectie en intelligent design, genen en DNA en de oorsprong van het leven. Charles Darwin (1809 – 1882) was een Brits natuuronderzoeker en de grondlegger van de evolutietheorie gebaseerd op natuurlijke selectie.

Darwin Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Charles Robert Darwin (1809-1882) op 51-jarige leeftijd. Zijn bekendste boek is net gepubliceerd: De oorsprong der soorten (The Origin of Species)


Tijs Goldschmidt (1953) studeerde biologie en werkte als onderzoeker jarenlang in Oost-Afrika. Zijn boek Darwins hofvijver (1994) gaat over zijn ervaringen in Oost-Afrika (Tanzania) in de jaren 80. Hij onderzocht daar de furu (baarsachtige visjes) in het Victoriameer. De 250 soorten furu zijn ontstaan uit één enkele soort en ideaal studiemateriaal voor evolutionisten. Darwins hofvijver is een mix van reisverhaal en wetenschappelijk relaas. Het boek won de Wetenschapsprijs en werd in 1995 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs.

Andere werken van Tijs Goldschmidt zijn: De andere linkerkant. Links en rechts in de evolutie (2003), Wegkijken (2004), Kloten van de engel (2007) en Doen alsof je doet alsof (2008).

Maandag 9 februari 2009                                        Pashouders: € 7,50

20.15- 22.00 uur                                                        Niet-pashouders: € 10

Bibliotheek Amstelveen Stadsplein                            Voorverkoop € 1 korting

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Lessen uit de oudheid in Amstelland Bibliotheken

Discriminatie, vandalisme en integratieproblemen lijken typisch te zijn voor de huidige tijd. Niets is echter minder waar: ook in de oudheid waren deze onderwerpen aan de orde van de dag. Op dinsdag 10 februari 2009 spreekt Fik Meijer in Amstelland Bibliotheken en toont aan dat sociale en politieke thema’s uit de huidige maatschappij ook al in de oudheid bestonden.

Griek Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Griekse soldaat


Fik Meijer is emeritushoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geldt als een van de beste sprekers van Nederland. In een unieke mengeling van deskundigheid, enthousiasme en welbespraaktheid weet hij zijn toehoorders in de ban van de oude geschiedenis te brengen.

Fik Meijer (1942) schreef een groot aantal boeken. Aanvankelijk publiceerde hij vooral over de late Romeinse republiek, vervolgens over de zeegeschiedenis van de Grieken en Romeinen. De laatste tien jaar heeft hij zich toegelegd op het schrijven voor een groter publiek. Zijn boeken Paulus’ zeereis naar Rome (2000), Keizers sterven niet in bed (2001), Gladiatoren (2000), Wagenrennen (2004), Vercingetorix (2004), Macht zonder grenzen (2005) en Vreemd volk (2007) zijn goed ontvangen.

Dinsdag 10 februari 2009                                         Pashouders: € 7,50

20.15- 22.00 uur                                                        Niet-pashouders: € 10

Bibliotheek Amstelveen Stadsplein                            Voorverkoop € 1 korting

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinderlezing Dinosaurus in Amstelland Bibliotheken

Op woensdag 11 februari  2009 vertelt conservator Eric Mulder in Amstelland Bibliotheken je alles over de dinosaurus. Want weet jij al dat de Compsognathus de op-één-na kleinste dino ooit was? Of dat de Brachiosaurus de langste dino ooit was? Hij was zo hoog als vier verdiepingen van een huis en zo zwaar als zes olifanten!

Dino  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Computergrafiek van een dino met een boom


Wil je nog veel meer te weten komen over dinosaurussen? Laat je dan door Eric Mulder meenemen op een reis terug in de tijd. En ontdek waarom de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden in een paar maanden tijd uitstierven….en welke dinosaurus de allergrootste ooit was!

Eric Mulder is conservator bij Natura Docet Denekamp, het oudste regionale natuurhistorisch museum van Nederland.

Woensdag 11 februari 2009                                     Pashouders: € 4

Voor kinderen van 6-9 jaar                                        Niet-pashouders: € 5

14.30- 15.30 uur                                                        Voorverkoop € 1 korting

Bibliotheek Amstelveen Stadsplein                            1 begeleider gratisAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.