Bijgewerkt: 25 december 2024

De EU lanceert plan 'Europa als wereldspeler' van 1,5 miljard euro

Nieuws ->

Bron: Europese Commissie
13-12-2021

Aan de vooravond van de Dag van de Mensenrechten en samenvallend met de Top voor Democratie lanceert de Europese Unie het programma 'Europa als wereldspeler' voor mensenrechten en democratie. Met dit programma, waarmee een bedrag van 1,5 miljard euro is gemoeid, wordt de steun van de EU voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, de democratie en de rechtsstaat en het werk van maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers in de hele wereld in de periode 2021-2027 opgevoerd.

Het programma zal het universele karakter van de mensenrechten bevorderen en beschermen, de rechtsstaat en de verantwoordingsplicht inzake mensenrechtenschendingen en -misbruiken versterken, en de volledige en daadwerkelijke uitoefening van de fundamentele vrijheden verdedigen, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting, door onafhankelijke journalistiek en media te steunen, en tegelijk de kansen aan te grijpen en de risico's tegen te gaan die digitale en nieuwe technologieën met zich meebrengen.

Foto Amstelveen
(Foto Dati Bendo/EU - 2021)

Josep Borrell Fontelles, een Spaanse politicus hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie


Josep Borrell de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter zei hierover het volgende: 'Moedige mensen van alle achtergronden strijden dagelijks voor hun burgerlijke vrijheden, voor onafhankelijke media en voor de bescherming van democratische instellingen, vaak met groot persoonlijk risico. De Europese Unie staat aan hun zijde. Het programma mensenrechten en democratie "Europa als wereldspeler" zal ons in staat stellen onze steun voor en bescherming van de universele mensenrechten en democratische beginselen wereldwijd te versterken: voor iedereen, op elk moment en overal. Samen met maatschappelijke organisaties, mensenrechtenactivisten, het VN-Bureau voor de rechten van de mens en het Internationaal Strafhof zullen wij niemand achterlaten.'

Jutta Urpilainen commissaris voor Internationale partnerschappen zei: 'Mensenrechten en democratie zijn een hoeksteen van duurzame en inclusieve ontwikkeling, en essentieel om mondiale uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat burgers hun potentieel ten volle kunnen benutten en hun ambities kunnen verwezenlijken. Hoe je het ook meet - in stabiliteit, gelijkheid, economische groei, gezondheid of levensduur - democratieën presteren op de lange termijn altijd beter dan andere vormen van bestuur. Ik denk met trots aan de talloze mensenrechtenverdedigers, jongeren, vrouwen, meisjes en maatschappelijke organisaties die dankzij het programma "Europa als wereldspeler: mensenrechten en democratie" van 1,5 miljard euro kunnen bouwen aan een betere toekomst voor ons allemaal.'

Foto Amstelveen
(Foto Christophe Licoppe/EU - 2021)

Jutta Pauliina Urpilainen (1975) is een Fins politica. Zij was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Sociaal-Democratische Partij van Finland, die zij leidde van 2008 tot 2014. Van 2011 tot 2014 was zij minister van Financiën van Finland. Vanaf 1 december 2019 is zij als commissaris belast met internationale partnerschappen in de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen


Europa als wereldspeler Mensenrechten en democratie. Het mensenrechten- en democratieprogramma 'Europa als wereldspeler' voor de periode 2021-2027, dat een aanvulling zal vormen op verdere steun op bilateraal en regionaal niveau, is het vlaggenschip van de EU voor actie ter bevordering van mensenrechten en democratie, met inbegrip van het aanpakken van de gevolgen van mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering en aantasting van het milieu, digitale en nieuwe technologieën, of de COVID-19-pandemie. Het programma kan activiteiten ondersteunen in alle landen buiten de EU en op mondiaal niveau. Het vormt daarom een aanvulling op andere EU-programma's op lokaal, nationaal en regionaal niveau.

Het heeft vijf overkoepelende prioriteiten: Beschermen en weerbaar maken van individuen - 704 miljoen euro. Alle mensenrechten eerbiedigen, onder meer door te ijveren voor de universele afschaffing van de doodstraf, de uitbanning van foltering en wrede en onmenselijke behandeling, de bevrediging van basisbehoeften, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, de uitbanning van kinderarbeid en een veilig, schoon, gezond en duurzaam milieu. Het programma zal gelijkheid, inclusie en respect voor diversiteit bevorderen, mensenrechtenverdedigers steunen en de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld tegengaan, en de rechtsstaat versterken, zorgen voor een eerlijke en doeltreffende rechtsbedeling, en de verantwoordingskloof dichten.

Opbouw van veerkrachtige, inclusieve en democratische samenlevingen - 463 miljoen euro. Het programma zal functionerende pluralistische, participatieve en representatieve democratieën ondersteunen en de integriteit van verkiezingsprocessen beschermen. Het zal bijvoorbeeld waarnemers uit het maatschappelijk middenveld betrekken bij verkiezingswaarnemingen en steun verlenen aan pro-democratische organisaties, netwerken en allianties.

Bevordering van een wereldwijd systeem voor mensenrechten en democratie - 144 miljoen euro. Versterking van strategische partnerschappen met belangrijke actoren, zoals het Bureau van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten (OHCHR), het Internationaal Strafhof (ICC), regionale mensenrechtensystemen, nationale mensenrechteninstellingen, de particuliere sector en de Global Campus of Human Rights.

Waarborging van de fundamentele vrijheden, met inbegrip van het benutten van de mogelijkheden en het aanpakken van de uitdagingen van digitale en nieuwe technologieën - 195 miljoen euro. Een klimaat creëren en handhaven dat bevorderlijk is voor de volledige uitoefening van alle fundamentele vrijheden, zowel offline als online. Het zal bijvoorbeeld helpen bij de versterking van de capaciteit van onafhankelijke, pluralistische en kwaliteitsvolle media, met inbegrip van onderzoeksjournalisten, bloggers en factcheckers, om het publiek betrouwbare informatie te verstrekken door middel van verantwoorde en professionele verslaggeving. Zij zal het maatschappelijk middenveld steunen bij het bevorderen van online mediageletterdheid en digitale vaardigheden en bij het bevorderen van een open, wereldwijd, vrij en veilig internet dat voor iedereen gelijkelijk toegankelijk is.

Resultaten boeken door samen te werken - 6,6 miljoen euro. Met de gereserveerde middelen kan het maatschappelijk middenveld worden ondersteund bij de dialoog met de nationale autoriteiten in het kader van de mensenrechtendialogen die de EU voert met de partnerlanden, of kunnen opleiding, studies of uitwisselingen van beste praktijken worden gefinancierd. Het ondersteunt alle activiteiten.

In het eerste jaar van de uitvoering zal de EU zich toespitsen op de bevordering van een mondiaal systeem voor mensenrechten en democratie. Zo zal de EU in 2022-2024 het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten met 16 miljoen euro steunen, de Global Campus of Human Rights met 10 miljoen euro en het Internationaal Strafhof met 3 miljoen euro. De EU zal in 2022 ook de start van een initiatief "Team Europe Democracy" ondersteunen om het effect van de wereldwijde steun van de EU en de lidstaten voor de democratie te versterken. Het actieplan voor 2021 vormt een aanvulling op een aantal dringende individuele maatregelen in het kader van het eerder goedgekeurde programma. Lees het document: Meerjarige indicatieve programmering voor het NDICI-Globaal Europa Thematisch programma "Mensenrechten en democratie" 2021-2027 (pdf 41 pagina’s Engels)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.