Bijgewerkt: 27 maart 2023

De Oude Toren op Schiphol wordt geveild

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amstelveenweb.com
02-11-2005


Oude Toren(eigen collectie - 2005)

De oude verkeerstoren op Schiphol-Oost


Tot 1 december 2003 was hier restaurant en brasserie "De Oude Toren" gehuisvest. In eerste instantie was dit restaurant alleen toegankelijk voor leden van de Business Club Schiphol.

Vanaf 2002 werd het voor een ieder opengesteld die èn lekker wilde eten, èn vliegtuigen wilde zien komen en gaan.... Helaas werden de deuren vanaf december 2003 gesloten, wegens een faillisement.

Historie

Oude Toren Schiphol 1959 (collectie - 1959)

Verkeerstoren op Schiphol-Oost in 1959


De 4e verkeerstoren van Schiphol werd in 1952 in gebruik genomen tot de opening van de nieuwe luchthaven in 1967. Gedurende de 15 jaren dat de toren in gebruik was, werden 6 tot 10 vluchten per dag verwerkt, met een gemiddelde van 325 passagiers per dag. Heden ten dage is dat ongeveer 1.124 vluchten per 24 uur!

In 1998 werd de toren met de sloop bedreigd. Er werd door een aantal bedrijven op Schiphol Oost, 8 miljoen gulden opgehaald. Met dit bedrag kon de toren, met een gewicht van 300.000 kilo, 30 meter verderop worden verplaatst. Daar werd de toren op een nieuw gegraven kelder van 200 vierkante meter gezet en geheel gerenoveerd.

Op de begane grond was een restaurant met bar, op de derde verdieping was het restaurant en op de vierde de bar. De toren toonde een prachtig uitzicht over de landingsbanen van de vrachtvliegtuigen.

SNS bank

De exploitatieresultaten van het zakenrestaurant annex businessclub bleken na de opening tegen te vallen. In mei 2003 vroeg de exploitant van de horeca, een dochteronderneming van VCS, faillissement aan om direct daarna door te starten. Daarbij werd gerekend op medewerking van de Duitse hotelketen Dorint, die pal tegenover de toren een hotel bouwde. Dorint toonde animo, maar haakte later af. Daarop ging de horeca-exploitant voor de tweede maal failliet.

Tijdens de anderhalf jaar leegstand van de Oude Toren zijn ook andere plannen voor een overname of een doorstart mislukt. Daarom is besloten door de SNS bank, de belangrijkste geldschieter, om op 7 december 2005 het gebouw te veilen. Het openingsbod staat op 1,75 miljoen euro.

De stichting De Oude Toren, met negentig procent van de aandelen de belangrijkste eigenaar, heeft de veiling tot het laatste moment geprobeerd te voorkomen. Op 7 december wordt niet alleen het gebouw, maar ook een deel van de inventaris geveild.

Een deel van de inventaris, zoals zilverwerk, glaswerk, keukengerei en potten en pannen, valt volgens curator Van Wijk binnen het faillissement van het gebouw en wordt mee geveild.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.