Bijgewerkt: 22 maart 2023

De 108ste verjaardag van Gerda Taro

Nieuws -> Informatief

Bron: Google/Wikipedia
01-08-2018

Op woensdag 1 augustus 2018 verscheen een rolletje film als Google Doodle in de zoekmachine van Google. Doodles zijn de leuke, verrassende en soms spontane tekeningen die in het Google-logo worden aangebracht ter ere van feestdagen, jubilea en het leven van beroemde kunstenaars, pioniers en wetenschappers.

Foto Amstelveen
(Bron Google - 2018)

De 108ste verjaardag van Gerda Taro als een Google Doodle op 1 augustus 2018


Gerta Pohorylle (1 augustus 1910 - 26 juli 1937), alias Gerda Taro en zo ook beroepsmatig bekend, was een Joods Duitse oorlogsfotograaf die actief was tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Ze wordt beschouwd als de eerste vrouwelijke fotojournaliste die is overleden, terwijl ze de frontlinie versloeg in een oorlog.

Robert Capa alias voor Endre Friedmann (22 oktober 1913 - 25 mei 1954) was een Hongaars oorlogsfotograaf en -fotojournalist. Capa vluchtte als tiener voor politieke onderdrukking in Hongarije en vertrok naar Berlijn, waar hij aan de universiteit studeerde. Hij was getuige van de opkomst van Hitler, die hem naar Parijs leidde, waar hij Gerta Pohorylle ontmoette en met haar begon te werken. Zij werden fotojournalist en Friedmann onder zijn alias Capa om toenemende politieke onverdraagzaamheid in Europa te vermijden en de lucratieve Amerikaanse markt aan te trekken. Hoewel Gerta aan veel van het vroege werk bijdroeg, creëerde ze al snel haar eigen alias 'Gerda Taro' en begonnen ze hun werk apart te publiceren. Daarna volgden vijf oorlogen: de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Chinees-Japanse Oorlog, de Tweede Wereldoorlog II in Europa, de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en de Eerste Indochinese oorlog.

Foto Amstelveen
(Bron web.archive.org - 2018)

Gerda Taro met Robert Capa in 1936 in Parijs


Hoewel ze klein van gestalte was, had Gerda Taro het hart van een reus. Bekend als 'de kleine rode vos', de roodharige fotografe draaide onverschrokken haar camera lens om gevoelige en kritische beelden van conflicten over de hele wereld vast te leggen, het produceren van krachtige zwart-wit beelden die de lezers van de krant Ce Soir ïnformeerden. Taro wordt in feite beschouwd als de eerste vrouwelijke journalist ter wereld die de frontlinies van het conflict bestrijkt.

Robert Capa heeft het Magnum Foto agentschap opgericht, terwijl Taro bekend werd om haar onverschrokken reportages. 'De troepen hielden van haar en zij bleef maar doorzetten,' schreef haar biograaf Jane Rogoyska van Taro. 'Capa waarschuwde haar, om niet zoveel risico's te nemen'.

Tijdens de laatste vijf maanden van Taro's korte carrière werkte ze alleen in Spanje voordat ze op tragische wijze haar leven verloor in de buurt van El Escorial, ten noordwesten van Madrid, terwijl ze beelden vastlegde op de frontlinie van de Spaanse Burgeroorlog in juli 1937. Haar verschroeiende slagveldbeelden maakten haar op 26 jarige leeftijd tot een begrip, ook al werden veel van die beelden onterecht toegeschreven aan Capa. Hij wordt door sommigen beschouwd als de grootste gevecht- en avonturenfotograaf uit de geschiedenis, maar een aanzienlijk deel van wat Robert Capa's vroege werk wordt genoemd, werd geproduceerd door Taro.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.