De 13de BV Amstelveen in het teken van duurzaamheid en optimisme
Nieuws -> InformatiefBron: Conchita Willems-de Koster
30-05-2018
Hoe optimistisch omgaan met de wereldwijde duurzame uitdaging anno 28 mei 2018? Deze vraag stond centraal in de 13de editie van BV Amstelveen op 28 mei 2018 in het Café van P60. Na melancholische luisterliedjes die de gasten een muzikaal onthaal gaven bij binnenkomst door muzikant/songwriter Bjorn van Rozen, heette presentatrice Barbara Jongsma allen hartelijk welkom. Op het podium van strak groen gazon, omringd door schitterende bossen roze en witte pioenrozen, stond een heel groot rond schilderij en dat keek de zaal vrolijk aan. Presentator Matthijs den Hollander nodigde kunstenares Christina Villalba Lázaro uit om ons te vertellen over dat kleurrijke ronde kunstbord. De van oorsprong Spaanse vertelde over het gebruikte materiaal. Vanaf 2011 werkt ze al met gerecyclede materialen. Haar overtuiging dat producten en materialen op meerdere manieren en voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt of hergebruikt, deelde ze passievol met ons. Als je maar lang genoeg nadenkt en experimenteert, is duurzame creatie een natuurlijk iets. Christina gebruikt herwonnen materialen in al haar kunstwerken. Daarnaast recyclet zij in haar kunstprojecten ook delen van kunstwerken die ze zelf eerder maakte. Met kinderen op scholen doet ze projecten met bijvoorbeeld melkdoppen. Meer mooie werken gemaakt met melkdoppen en glas op haar website.
(Foto Kees Willems - 2018)
Bjorn van Rozen
(Foto Kees Willems - 2018)
Christina Villalba Lázaro
Journalist/schrijver Charles Groenhuijsen werd door presentator Matthijs aan de tand gevoeld over zijn nieuwe boek: Optimisten hebben de hele wereld. Groenhuijsen verzet zich tegen het ook in Nederland wijdverbreide doemdenken en steekt de hand in eigen journalistieke boezem. Weggestapt uit zijn veertigjarige loopbaan, schrijft hij over vele dingen die goed gaan in de wereld en onomkeerbaar lijken. De ondertitel van het boek is ’96 redenen om opgewekt naar de toekomst te kijken.’ Hij noemde wereldwijd: de afname van armoede, de toename van democratieën, meer gezondheid en welvaart en de toename van talentvolle vrouwen. Het citaat van Oscar Wilde: "De optimist ziet de donut, de pessimist ziet het gat" -verwijst naar zijn geloofwaardige visie. Opmerkzaam de zaal toesprekend, lardeerde hij een audiofragment van president Obama met de vraag: “iemand al heimwee?” Meerdere wereldleiders als inspirerende voorbeelden kwamen in zijn speech langs: Churchill, Gandhi, John F. Kennedy (“We don ’t do it because it is easy; we do it because it is hard!”), en Angela Merkel (“Wir schaffen das”). Want grote leiders kiezen voor hoop en optimisme. Martin Luther King hoorde je niet zeggen: “I have a nightmare …” Tip: veel kennis over positieve ontwikkelingen kan worden gevonden op: https://ourworldindata.org/ En om in Nederland te blijven: 85% van de Nederlanders zegt zich gelukkig te voelen, volgens Centraal Bureau voor de Statistiek. Optimisme is een keus! Dat werd de zaal wel helder. De vragen van Matthijs ontlokten antwoorden gericht op vernieuwde businessmodellen zoals die van Über, AirBnb en Netflix: “Zonder data zouden deze bedrijven niet bestaan”. Een theatercollege over zijn verhaal in onze eigen schouwburg op 31 januari.
(Foto Kees Willems - 2018)
Charles Groenhuijsen
Duurzaam ondernemer Gideon Goudsmit staat al sinds zijn jonge jaren in dienst van veel dromen op aarde, waarbij de term smart living een belangrijke rol speelt. De technologie in dienst van de mens bij wonen en leven door middel van Wi-Fi-aangestuurde wasmachines en drogers, automatische verlichting, camerasystemen: de woningen worden niet alleen duurzaam, maar zijn ook van alle gemakken voorzien. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is een van zijn levensmotto’s. Alles wat Goudsmit doet staat al meer dan een halve eeuw in het teken van duurzaamheid met thans de realisatie van een woon- en werklocatie in Amstelveen op het oog. Dat wordt wereldwijd het summum van duurzaamheid: met meer dan 400 energiebesparende maatregelen. Wind- en zonne-energie, isolatiewaarden, elektrische deelauto’s, rookvrij schone ruimten, noem maar op. En dat voor 100% en 365 dagen per jaar: in 2020 op te leveren op de hoek Oranjebaan – Parelvisserslaan 1. Het gaat om 109 huur-appartementen- en bedrijfsruimtes. Bewoners betalen één vast maandbedrag waar alles in zit: geen externe servicekosten en geen energierekening. Ook biedt het gebouw ruimte aan een gezamenlijke wintertuin in het complex. Op de vraag van presentator Frans Huissen of er sociale woningen zijn meegenomen, is het antwoord ontkennend. Wel verwacht Gideon dat, zodra het gebouw er staat en zich bewijst, in de toekomst de faciliteiten ervoor zullen zorgen dat ook de sociale woningbouw hiervan gaat profiteren. In de lijn van de verwachting zal positieve ontwikkeling van een goede en schone energiebeheersing over de hele woonsector ontstaan. Goed voorbeeld doet goed volgen! Mogen de gemeentelijke voorzieningen een moedig beleid tot eer strekken …
(Foto Kees Willems - 2018)
Gideon Goudsmit
Als intermezzo zong Bjorn van Rozen, het Amstelveense al eerder dienend in ANNA bij de presentatie van de gedichtenbundel ‘Een Amstelveengevoel’ van Koos Hagen op het Amstelveense verjaardagsfeest afgelopen vrijdag 25 mei. Zowaar begeleidde hij ook nu Koos, onze eerste stadsdichter, die prachtig declameerde.
Floor Gordon, kersverse wethouder (D66) Duurzaamheid, stelde zich voor. Als echtgenote en moeder van 3 zonen in de leeftijd van 9, 7 en bijna 4 jaar, is organiseren haar niet vreemd. Deze portefeuille ligt haar na aan het hart. Focus op van gas los en energietransitie staat op haar tijdlijn. Trouwens, alle nieuwbouw is nu al los van gas. De uitdaging zijn de oudbouw woningen, om deze 40.000 woningen in Amstelveen energieneutraal te maken. De streefdatum is 2030, om dit voor elkaar te hebben. De gemeente wil een voorbeeld zijn. Goede initiatieven zoals van duurzaam ondernemer Gideon Goudsmit en de Energie-ontbijten van Duurzaam Amstelveen verbinden dit lokaal beleid. Zorgvuldigheid betrachten bij de ontwikkeling van zonnepanelen, elektrische laadpalen en dergelijke tonen dat deze stad echt een leefstad en geen slaapstad is. Ideeën erover zijn van harte welkom. Groen Links raadslid Cheimaa Aouni reageerde vanuit de zaal dat ze blij is met het coalitieakkoord en uitziet naar een stappenplan om het akkoord concreter te maken. Ook voor van gas los bij de scholen deed ze een pleidooi. Floor benadrukte dat het akkoord op grote lijnen is ontworpen en samen met de raad komt het stappenplan er. De voorbeeldpositie van de scholen staat in deze eveneens voorop in beleidsvisie.
(Foto Kees Willems - 2018)
Floor Gordon
(Foto Kees Willems - 2018)
Cheimaa Aouni
Stadsdominee Werner Pieterse inspireerde ten slotte met creatieve column: Duurzaamheid, duurzaamheid - het vraagt wel even 'omdenken', als ik dat woord mag gebruiken. Zo net na de verkiezing waarin Schiphol nog onbeperkt mocht laten groeien - duurzaam dus - eeeh - hoe zou dat eruit zien, duurzame budgetvluchten...? Een wethouder voor duurzaamheid dat wel..., maar niet groen en ook niet links... Wat staat ons nog meer te wachten - eerst de bussen en dan alle SUV's aan de stekker - alle bankgebouwen met een olijfboom... O prachtige ironie, ABN AMRO gaat ons aan het stenen stadshart duurzaamheid leren. In deze oase van bamboe-ondernemerschap gaat het geld vanzelf lekker ruiken!
Nou nou nou, niet te zuur -, wat meer optimisme - Hoor Charles - hij kan het weten, 96 redenen voor optimisme in een boek! Kom daar maar eens om. Al dat azijn van de media - er gaat zoveel goed! Wij worden het best verzorgd van heel de wereld, nooit werden we samen zo oud als hier! Hou toch eens op - met steeds die eenzame ijsbeer op die schots - tuurlijk, tuurlijk, hier en daar een oorlog, het zit niet altijd mee, het is warmer dan tevoren en het sneeuwt niet meer in de winter, maar echt : het - gaat - zo - veel - beter!*
Weet u wat het aller-moeilijkst van acteren is? Blijdschap en optimisme. Heb ik niet van mezelf, maar van een beroemd acteur uit de krant, ben vergeten wie - Vreugde kunnen alleen de beste acteurs echt spelen. Het wordt zo vaak goedkoop en simpel en kitsch, klucht en lol. - dus: geef mij maar een treurig karakter, melancholie, Weltschmerz, en ik garandeer u, u gaat voldaan het theater uit en de wijn na afloop smaakt beter dan ooit! Katholiek volksschrijver Reve liep in 1946 al 's avonds neuriënd over de gracht: 'het gaat slecht maar verder gaat het goed!'
Daar ben ik weer met het oude woord - twee duizend jaar terug, lang voor kerken, kathedralen en heiligen, maar onheilsprofeten altijd genoeg - de wereld loopt ten einde, de Hunnen aan de poort! De economie is wel booming, maar toch, het kan zo niet doorgaan! Toen dus, twintig eeuwen terug een brief van een oude Joodse Romein, Paulus, die we nog lezen en in iedere kerk open ligt: 'ja het is waar, alles zal vergaan, taal, berichten, profeten, alles - maar drie zullen blijven: geloof hoop en liefde, deze drie en het meest van alles is de liefde!
(Foto Kees Willems - 2018)
Stadsdominee Werner Pieterse
Een wethouder voor duurzaamheid. Veel geluk, verras en verbaas ons Floortje; het 'meest geweldige gebouw van Nederland' we zien ernaar uit tussen de torens van Babel - Charles, leer ons de 96 redenen om optimistisch te zijn! 96 ja we zijn benieuwd, maar het is ook wel een beetje veel. Laat deze drie woorden het begin zijn: geloof hoop en - het meest van alles de liefde! De liefde voor het leven, voor elkaar, voor wat kwetsbaar is, voor de toekomst, voor je kinderen, voor God, voor de ander - voor de schoonheid, de natuur - leef de liefde - en die 96 redenen ga je overal zien - want - nog een keer Paulus - de liefde duurt in eeuwigheid - eeuwigheid! Duurzamer kan ik het niet maken. Het dankwoord van Barbara Jongsma en de mooie pioenrozen van Tof Bloemen voor iedereen spraken voor zich zelf. Het is goed om samen te zijn, ieder vanuit eigen puzzelstukje bouwend in en aan Amstelveen …