Bijgewerkt: 22 januari 2025

De 14de talkshow BV AMSTELVEEN in het teken van de millennials

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster/Amstelveenweb
26-06-2018

De 14de talkshow BV AMSTELVEEN in P60 stond maandag 25 juni 2018 in het teken van de toekomst volgens millennials, onze generatie van 1980 - 2000. De eerste generatie die opgroeide in het digitale tijdperk en met gezondheid hoog in het vaandel, aldus presentatrice Barbara Jongsma. Millennials (ook gekend als Generatie Y) zijn de generatie demografische subgroep na Generatie X. Er zijn geen precieze data voor wanneer deze groep begon of eindigde: demografen en onderzoekers gebruiken de vroege jaren 1980 als beginjaar en de midden jaren 1990 tot begin jaren 2000 als eindjaar. Millennials worden ook wel de 'echo-boomers' genoemd, omdat de geboortecijfers in de jaren 1980 en 1990 sterk zijn gestegen en omdat millennials vaak de kinderen van de babyboomers zijn. De recessie heeft grote gevolgen gehad voor deze generatie, omdat zij heeft geleid tot historisch hoge werkloosheid onder jongeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het is de 14de talkshow en er komen steeds meer bezoekers naar P60


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De presentatoren van de avond staan al in de startblokken: Matthijs den Hollander, Frans Huissen en Barbara Jongsma


Het host team bestond dit keer uit Frans Huissen, Matthijs den Hollander en initiator van deze avond: Leslie Doornik. De rondtrekkende Belarus singer-songwriter Andrei Senkevich uit Minsk ontving de bezoekers al spelend op zijn gitaar met eigen composities. Met de #OnlyUpTOUR gaat hij met zijn wereldtournee door en in P60 treedt hij donderdag 5 juli 2018 op.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Andrei Senkevich uit Minsk zingt en speelt eigen composities op zijn gitaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Barbara Jongsma kondigt kunstschilder Gijs Donker aan


Gezeten vóór een schilderij van Aad Donker ondervroeg host Matthijs de eerste gast: kunstschilder Gijs Donker (1964), één van drie kunstenaarsbroers. Hij vertelde aan Matthijs over het werk van zijn oudste broer en held Aad Donker. Van 12 juni tot en met 12 augustus 2018 wijdt Museum Jan van der Togt een tentoonstelling aan diens werk. Aanleiding voor de expositie is de nieuwe roman van Eva Posthuma de Boer: 'En het wonder ben jij', geïnspireerd op het leven van Aad Donker. Een selectie uit de honderden ‘selfies’, zelfportretten van hem. Samen met andere broer Justus en nog meer kunstenaars vormden zij het collectief After Nature, dat in 1994 werkte in een galerie in New York, waar zij met live performances te midden van publiek grote doeken schilderden. Iedereen is van harte uitgenodigd om op zondag 8 juli vanaf 13.00 uur in het Amstelveens museum aan het Dorpsplein langs te komen. Gijs schildert dan live een portret van schrijfster Eva.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Kunstschilder Gijs Donker aan het woord


Tweede (snapshot) gast Monica Sanchez Groeneweg, van Green Office VU Campus Uilenstede sprak enthousiast met Matthijs over het Afvalprobleem op de Campus. Dit oplossen is deel van de missie van Green Office VU. Het doel van Green Office is op de hele universiteit duurzaamheid structureel te versterken, opdat de universiteitsgemeenschap zich bewust wordt van een groene leefstijl. In samenwerking met de Boemerang wordt er ook gewerkt aan een kringloopwinkel op de campus.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Monica Sanchez Groeneweg van Green Office VU Campus Uilenstede vertelt over de doelstellingen van haar milieuorganisatie


Matthijs ontving als derde spreker de Amstelveense documentairemaker Bas Jongerius (1989). Hij fietste het afgelopen jaar 12.000 kilometer naar Singapore en zijn terugkomst afgelopen mei werd door de vele kijkers van zijn vlog toegejuicht. Op het grote scherm in P60 werd een snapshot over de indrukwekkende tocht vertoond en Bas reageerde hierop ietwat emotioneel. 'Ik wilde de wereld met eigen ogen zien en niet door de bril van de media.' Dat zijn vooroordelen gelouterd werden, bracht hij helder over. 'Mijn beeld over moslimgemeenschappen werd bijvoorbeeld anders. Hoe meer moslimcultuur op mijn pad kwam, hoe meer gastvrij ik werd bejegend!' Op de vraag wat millennials volgens hem onderscheidt van de babyboomgeneratie, dacht Bas vooral in de sfeer van de mogelijkheid om beter uit te zoeken wat je wilt gaan doen en je eigen idealen te volgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Fietser-vlogger Bas Jongerius en presentator Matthijs den Hollander bekijken een videofragment van een van de vlogs van Bas


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Suzanne Piet raadslid van PvdA-Amstelveen en Stephanie Schilder raadslid van D66-Amstelveen worden door presentator Frans Huissen 'uitgehoord'


'Hebben de millennials wel idealen?' vroeg host Frans Huissen aan de drie kersverse jonge raadsleden Suzanne Piet (Partij van de Arbeid), Stephanie Schilder (D66) en Lennart de Looze (Groen Links). 'Jawel hoor!' - was het unanieme antwoord. Suzanne vindt dat iedereen kansen moet hebben op een woning, zekerheid en werk, terwijl zij zich realiseert dat sport verbindt. Stephanie laat zich vooral leiden door mensenrechten, want allen hebben we recht op een goed leven. Lennart sluit zich hierbij aan en verruimt het beeld door rechten voor dieren en goed gebruik van dingen te noemen. Stephanie ziet ook het belang ervan in om het mooie Amstelveen van nu door te geven aan de nieuwe generatie, terwijl Suzanne haar portefeuillebehartiging vanuit het gedachtegoed van de Partij van de Arbeid hoog acht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Lennart de Looze raadslid van GroenLinks-Amstelveen heeft toch een andere mening over de ontruiming van het gekraakte pand in Amstelveen dan de twee dames en dat is niet verwonderlijk, want GroenLinks zit nu in de oppositie in de gemeenteraad


De drie raadsleden vinden een huis, zekerheid, wonen, werk en mensenrechten heel belangrijk, maar toen Frans Huissen de bekende uitspraak van Jan Schaefer (1940-1994) PvdA politicus herhaalde: 'In gelul kan je niet wonen' – vroeg de jonge politici, wat gaan jullie werkelijk doen in Amstelveen, antwoordde Lennart dat er agendapunten zijn die in alle partijen terugkomen, zoals duurzaamheid en humane oplossingen van problemen. Op de vraag van Frans hoe zij denken over de krakers, die vanmiddag uit het pand zijn gezet, vraagt Lennart zich af: 'Waar slapen ze vannacht?' Stephanie vindt wel, hoewel kraken verboden is, dat achtergronden op maat mee horen te wegen. Suzanne noemt het recht op de 3 B’s, bed, bad, brood, en hulpverlening bij terugkeer. Alle drie beamen ze de korte lijn communicatie van hun generatie; er is direct al een jonge raadsleden app in werking, waar de raadsmillennials op aangesloten zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Koordirigent en muziekondernemer Ferdinand Beuse van Vocal Company muziekproducties organiseert de 2de editie van het grote PROMS-concert Aan de Amstel in Uithoorn


Na een gesprek met dirigent en musicus Ferdinand Beuse uit Uithoorn nodigt hij iedereen uit om te komen bij de buurtwoonplaats op de Uithoornse Kade aan de Amstel op zaterdag 14 juli 2018. Om 20.00 start dan de 2de editie van het grote PROMS-concert Aan de Amstel. Hij benadrukt dat, behalve sport, ook muziek verbindt. Meezingen met het concert is een grandioze ervaring! WELKOM AMSTELVEEN!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Mano Bouzamour schrijver en columnist van dagblad Het Parool op de pijnbank van Matthijs. Hij debuteerde in 2013 met zijn roman 'De belofte van Pisa' en in 2018 verscheen zijn tweede roman 'Bestseller Boy'


Vervolgens bracht Andrei’s weer mooie muziek ten gehore en werd de jonge schrijver en Parool-columnist Mano Bouzamour (Amsterdam de Pijp, 1991) geïnterviewd door host Matthijs en bracht ons in verwondering door zijn energieke uitstraling. Zijn debuut in 2013 met ‘De belofte van Pisa’, al met een 21ste druk, en nu zijn 2de boek ‘Bestseller Boy’, typeert hij als odes aan de vrijheid. Hij wordt enorm geïnspireerd door de opdracht van burgemeester Eberhard van der Laan bij zijn afscheid aan de Amsterdammers: 'Wees lief voor elkaar en wees lief voor de stad!' Dit wordt de openingszin van zijn 3de boek, belooft Mano!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Matthijs luistert aandachtig gehurkt voor het podium naar het verhaal van Mano Bouzamour die uit zijn roman 'Bestseller Boy' een stukje voorleest


Op verzoek van Eberhards weduwe Femke mocht hij voorlezen vanaf zijn telefoon op 16 juni bij de opening van de expositie ‘De mooiste stad’ in het voormalig Burgerweeshuis. Die expositie was nog samengesteld door Eberhard van der Laan zelf. Van der Laan koos daarvoor tachtig stukken uit het Stadsarchief en het archief van het Amsterdam Museum, waaronder bijvoorbeeld een Amsterdammertje en een parkeermeter. Mano verklaart zijn liefde voor Amsterdam: de stad is de hoofdpersoon in al zijn verhalen. Lyrisch wordt hij hierover.

Zijn ouders zijn van Marokkaanse herkomst, terwijl hij de Pijp, Amsterdam, in zijn DNA heeft. Eberhard was ook een soort vader voor allemaal in de stad. Vóór zijn tienerjaren was hij een echte moslim, ging naar de moskee, las de Koran. In de middelbareschooltijd ontmoette hij andere culturen, las ook andere boeken en door deze ervaringen werd hij een beter mens. “Ik kon mijn eigen vooroordeel ontgiften en dacht zelf na.” Trouwens, toen hij over de 3 broers hoorde aan het begin van de talkshow, herinnerde hij zich zijn 3 grote vrienden uit zijn jeugd. Op het Henrick de Keijserplein in de Pijp staan drie grote bomen. 'Deze bomen staan in mijn geheugen gegrift!' Matthijs: '“Wat is jouw boodschap?' 'Heb veel liefde, veel lol en denk na!' Tenslotte las Mano bladzijde 39 voor uit zijn laatste boek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Ronja van der Schalk onderzocht de overeenkomsten tussen mens en architectuur. Ze interviewde meer dan 20 inwoners van Amstelveen over hun ideeën en volgens haar waren ze heel enthousiast


Matthijs ontving de nieuwe gast Ronja van der Schalk, dochter van de bekende architect Marcel van der Schalk. Zij onderzoekt de match tussen mens & architectuur en interviewde Amstelveners over hun wensen voor de stad. Vanuit haar studie Cultureel Maatschappelijke Vorming heeft ze haar scriptie ingediend, gevuld met 26 interviews met bewoners en bedrijven. Haar bevindingen gaan over Ruimtelijk Amstelveen als één en niet als afzonderlijke ruimten, als één verhaal van Amstelveense getuigenissen, als verbindende entiteiten. Niet als vele meningen, wel als één betekenis. Haar scriptie werd vandaag goedgekeurd en haar afstuderen werd met een hartelijk applaus bekroond. Matthijs: 'Wat is jouw advies voor Amstelveen?' 'Zoek elkaar op! Luister naar elkaar! Wat doet die informatie met mij? Praat met elkaar!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Leslie Doornik presenteert de 17-jarige KKC-leerling Sudais Moulawizadeh


Last, but not least daar ,waar de KKC-ers in de zaal op wachtten: 17-jarige scholier Sudais Moulawizadeh kreeg het podium voor een motivational speech. Host Leslie vroeg hem naar zijn verhaal. Als kind, leerling van De Schakel (speciaal onderwijs), als tiener, leerling van de Scholengemeenschap Panta Rhei, en op dit moment als leerling van het KKC, heeft hij al een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken achter de rug. Waarom deze stage? 'Ik wil erbij horen! Politiek maakt je ervan bewust hoe het gaat zoals het gaat.' Leslie: 'Wat is jouw advies?' 'Heb discipline, dat motiveert enorm. Geef niet op! Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan! Iedereen heeft een unieke gave: vind die en leef die! Leren leren is de eerste stap. Laten scholen meer aan persoonlijke vorming doen!' Vraag Leslie: 'Heb je eigen ambities?' 'Ik wil graag mensen helpen. Iets voor de jeugd betekenen. Hen steunen die een betere wereld willen maken. Ik had op het Ministerie een persoonlijke lunch met Bram van Ojik (Tweede Kamer Groen Links) en die ontmoeting tilde mijn ideaal op. We hebben allemaal innerlijke kracht en geloven in je zelf is voor iedereen mogelijk. Angst loslaten!' Aangeraakt door zijn woorden ging er een golf van blijdschap door P60, zichtbaar bij zo velen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Sudais Moulawizadeh is zeer zelfverzekerd ondanks zijn jeugdige leeftijd en vertelt over zijn motivaties


Tenslotte vertelde vrijwilliger Jan Bossenbroek over de ontruiming vandaag van de We Are Here groep, waar hij de vluchtelingen heeft geholpen. De ontruiming verliep rustig. Er heerste een verdrietige stemming. De 70 mensen hebben hun spullen ingepakt en laten, via Jan, hun dank weten aan de lokale politie. Deze mannen waakten goed over de rust. Helaas flipte één van de vluchtelingen: het zij zo.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Jan Bossenbroek van Protestants Amstelveen begeleidde de ontruiming van het gekraakte pand in Amstelveen en hij vertelt over de belangrijke rol van de politie die de nodige rust bracht tussen de mensen tijdens de ontruiming


Stadsdominee Werner Pieterse sloot af met zijn traditionele, inspirerende column: 'Er is een tedtalk die ik om de zoveel tijd weer even moet kijken. Tien jaar oud is het verhaal van Chimamanda Ngozi Adichie A - the danger of a single story. De schrijfster legt uit hoe ons bestaan versmalt, verkleint, onze wereld krimpt door het geloof in een verhaal dat tot waarheid wordt teruggebracht. Beware of the single story.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Stadsdominee Werner Pieterse sluit de laatste talkshow van dit seizoen af met zijn verhaal over de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie


Afgelopen week kwam ik steeds weer een single story tegen. Het verhaal van witte mannen met blauwe blazers en partijspeldjes, die precies weten wie wij zijn en wie niet. Hoe het zit met hier en daar, met grenzen en eigen grond, met winnen en verliezen, met have and have not; het leven is nu eenmaal winst en verlies - zorg dat je wint. En ik moest weer denken aan Adichie: Beware of the single story.

Ook deze week hoorde ik zovelen die verlangen naar een ander verhaal en we horen ze hier, millenials of niet - verhalen met aandacht voor van vragen, mededogen, openheid, generositeit... delen en meeleven - kortom verhalen die iets anders laten zien - dan het gelijk van het lege kantoor. 'Want dat is de functie van het verhaal: iemand laten zien wat voor ogen is door hem naar iets anders te laten kijken.' Ware woorden van je collega Paul Auster, Mano, want hij weet net als jij: we hebben fictie nodig om de werkelijkheid te begrijpen. Het is aan jou, Mano Bouzamour volgens het Reformatorisch Dagblad ben jij de Reve van deze tijd, het is aan jou, je collega's, aan kunstenbaars, dominees en dichters - om verhalen te vertellen verhalen die meer zeggen dan wat we denken te zien.



Verhalen over jou, over de ander, over God, over de liefde, over de kleuren van de stad, over de buurman met zijn gekke geloof. Maar ook over dood, over angst, over eenzaamheid, over alles wat er niet mag zijn, wat we het liefst buiten de muren willen houden, over de moed van een wanhopige oversteek, over niet welkom zijn, over hoop en beloftes over uitsluiting. Want het hele verhaal van wie we zijn is nooit af. Beware of the single story. Vertel verhalen, mensen, dat we de werkelijkheid leren zien en niet afdoen met 'dit willen we niet' Want: Nog éen keer:

Wij zijn jouw wij niet. En nu de naam Reve toch is gevallen - was hij het niet die een boek wilde schrijven dat alle boeken behalve de Bijbel overbodig zou maken. Daarom - de Volkschrijver in gedachten een Bijbelverhaal om de zomer mee in te gaan. 2.500 jaar oud over millenials gesproken. Dit keer een verhaal voor de zomer: Het verhaal van Jericho, over de nomaden die met tien woorden uit de woestijn het land van belofte inkomen. Over de stad Jericho, de oase vol palmbomen die bang wordt en de poort sluit, over de rondjes die het volk rond de stad loopt tot de muren vallen. [Check Bijbel, Jozua 6]




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.