Bijgewerkt: 22 december 2024

De 15de BV Amstelveen talkshow in teken van Duurzaamheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster/Amstelveenweb
12-10-2018

Na de BV Amstelveen editie in P60 op 28 mei over het thema Duurzaamheid en hoe optimistisch om te gaan met deze individuele, lokale, landelijke en wereldwijde uitdaging, was nu de verdieping ervan in Bibliotheek Amstelland in Stadshart Amstelveen op woensdag 10 oktober 2018. Met het welkom door presentatrice Barbara Jongsma: 'Op deze 10de dag van de 10de maand van het jaar, alweer de 10de Dag van de Duurzaamheid' werd het besef bekrachtigd: We vinden duurzaamheid belangrijk!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zangeres Noa Hugas wordt begeleid door een gitarist op het podium


Dit besef werd direct al gerechtvaardigd door goed nieuws: De landelijke organisatie voor duurzaamheid Urgenda kreeg wederom gelijk in de Klimaatzaak. Het Kabinet moet méér maatregelen nemen. Het Gerechtshof in Den Haag verwierp het hoger beroep van de Nederlandse Staat en oordeelde dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25% in 2020 is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De drie hosten Frans Huissen, Matthijs den Hollander en Leslie Doornik ontvingen diverse deskundigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Barbara Jongsma is weer de presentatrice van de talkshow


Zuinig zijn op onze toekomst wordt door Amstelveense scholen omarmd. Marlies Verkuijlen bestuurder van Onderwijsgroep Amstelland en Nina Montijn hoofd Educatie en Activiteiten van het Cobra Museum zijn het met elkaar eens. Maak het enorme duurzaamheidsprobleem klein, zoals de scholieren het afval laten opruimen in en om de scholen heen. Door in het Amstelveense museum bezig te zijn met de Ontembare Kracht expo, brengt dit kunst en duurzaam leven op schoolniveau. Het kind als inspiratiebron voor het museum en kunst van nu. Deze expositie is de kunsttentoonstelling, waarin het Cobra Museum de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont, onderzoekt en kritische vragen stelt bij de mythes hierover. In een bijzondere opstelling, waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. In de workshop ‘De ontembare Dierenvriend’ worden 700 basisschoolleerlingen in het museum uitgedaagd om via expressie zich de toekomst voor te stellen van hun woonplaats. Het gaat om een ander manier van denken, het zogenaamde divergent denken. Dat is ‘out of the box’ denken. Het gaat daarbij om het proces van het bedenken van nieuwe ideeën, het komen met oplossingen en het zoeken naar alternatieven. Hoe ziet het Stadshart eruit door de ogen van een olifant? Desgevraagd deelt leerling Silvio Geelhoed op het podium zijn idee: 'Mijn lievelingsdieren zijn dolfijn, zeeschildpad en pinguïn. Ik zie voor de toekomst het Stadshart onder water!’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De zaal in de bibliotheek is goed gevuld met geïnteresseerde Amstelveense burgers, omdat iedereen meer nieuws wilde vernemen aangezien men twijfels heeft over het beleid van de regering, hoe de CO2- problematiek straks bij de burgers belandt met alle financiële consequenties


Maurits Groen vertelde over de klimaatontwrichting, geïllustreerd door de actualiteit, zoals de twee dagen regen en hagel ellende die de straten van San Lorenzo op het eiland Mallorca veranderde in een wild stromende rivier. Er is ook goed nieuws. Paul Hawken schreef over 100 inhoudelijke oplossingen om de opwarming van de aarde om te keren, gebaseerd op nauwgezet onderzoek door vooraanstaande wetenschappers en beleidsmakers over de hele wereld in zijn nieuwste boek Drawdown. Zo blijkt het opleiden van meisjes in ontwikkelende landen een heel effectieve klimaatoplossing: de jonge vrouwen leren zelf na te denken, gaan in plaats van grote gezinnen stichten, zelf in banen en loopbaanontwikkelingen aan de slag. In plaats van Al Gore’s Inconvenient Truth ontstaat er meer en meer de Hopeful Truth! Dit boek is hij nu aan het vertalen en binnenkort is er de presentatie van deze Nederlandse uitgave. We gaan deze urgente klimaatkwestie oplossen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Maurits Groen communicatieadviseur, activist en ondernemer vertelt over milieu- en ontwikkelingsvraagstukken


De stichting Milieubende werkt hieraan met theaterprojecten op scholen. Milieuhelden op de scholen worden (h)erkend en hun frisse blik draagt bij aan oplossingen. Uit onverwachte bronnen komen deze milieuhelden tevoorschijn. Zie voor Amstelveense milieuhelden deze pdf: Er zijn al zo veel van deze goede voorbeelden!

Op de Duurzaamheidsmarkt op het Stadshart stond in een wagen de Rabobank Amstel en Vecht, die initiatieven van duurzaamheid stimuleert. Het Groene Dak van Tiny Houses kreeg er veel belangstelling. De KPMG, Eigen Haard, Catering Kragtwijk droegen actief bij. Tenslotte adviseert Maurits aan Amstelveen om de bestaande woningbouw te verduurzamen.

Twee jonge schrijvers kwamen vervolgens het podium op. Ilona Buddingh-Maas met haar boek Begin met duurzaamheid. BEGIN met duurzaamheid beschrijft hoe je je eigen motivatie vindt en hoe je vanuit je persoonlijke visie een unieke bijdrage kunt leveren. Met 5 beginstappen kies je ieder moment opnieuw voor bewustwording, nemen van verantwoordelijkheid, in verbinding zijn, erkennen van belemmerende systemen en gelijkwaardigheid. Je gaat er anders door denken en doen. De andere auteur Jelle Derckx schreef een boek met de titel Verlangen naar minder. In Verlangen naar minder neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven. Hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips. Voor Jelle begon het proces van bewustwording in de zomer van 2011. Met een hoofd vol zorgen vertrok hij naar Brazilië. Die reis was de belangrijkste inspiratiebron van zijn besluit zijn leven 180 graden om te draaien op het moment dat hij eenmaal terug was in Nederland. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid.

De Amstelveense heemparken zijn in veel opzichten een begrip. Niet alleen binnen Amstelveen, ook landelijk en zelfs internationaal. Het woord 'heempark' is een Amstelveense uitvinding en de groenafdeling van de gemeente Amstelveen is hier heel trots op. Walter Busse en Rinus Hofs als veldwerkers en behoeders van deze oase in de Randstad, kregen spontaan van de zaal een welverdiend applaus! Walter vertelde iets over de historische achtergrond en toonde het belangrijkste instrument van de 90 groenwerkers van de gemeente: het kleine scherpe mesje. Met dat mesje wordt fijn gesnoeid, zoals hen dit is geleerd in de eigen botanische opleiding van flora en fauna heemparkenkennis. Rinus attendeerde de aanwezigen om vooral de 3de week van april in de agenda’s te zetten. Want dan is de bloei in de parken het allermooist. Tenslotte kreeg wethouder Duurzaamheid Floor Gordon van Walter een eigen wiedmesje om aan de slag te gaan in haar tuin.

Als intermezzo zong Noa Hugas, begeleid door haar gitarist, net als bij het welkom van de gasten bij het begin van de talkshow. Zij zette door haar passievolle luistermuziek een toon van vertrouwen versus confrontatie. Helemaal in de sfeer van de krachtige talkshow!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Energiecommissaris Ruud Koornstra een ondernemer in de duurzame industrie heeft met zijn opvallende toespraak het publiek in de zaal helemaal wakker geschud


'Realisten hebben gelijk en optimisten krijgen gelijk' was een stelling die we voorgeschoteld krijgen van Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra. Als gesprekspartner bij vele klimaattafels en gedreven door de urgentie van de energietransitie spatte het enthousiasme voor duurzaamheid ervan af. 'De waarheid is de autoriteit, en niet andersom!' waarschuwde hij. Ook realistisch blijven is zinvol, want korter douchen is niet duurzaam, korter douchen is gewoon vies. Nederland telt 2,1 miljoen sociale huurhuizen, die voor 2050 moeten zijn aangepast. Ruud memoreerde een bezoek dat hij namens wooncorporatie Ymere bracht aan een oude dame in Amsterdam-Noord en hoe hij effectief met haar door het huis liep. 'Zij had geen zin om tijdelijk te verhuizen voor de ombouw en vertrouwde de corporatie, het energiebedrijf en de overheid niet. Ik zag dat ze een gribus keuken had en vroeg of ze een nieuwe, duurzame keuken wilde. Toen wilde ze wel. Vervolgens kamen de buren kijken en die wilden ook zo'n keuken. Je moet mensen verleiden.' Juist het zelf nadenken is zo belangrijk en mensen wakker maken hiertoe is essentieel. Laat je niet kisten, is zijn motto.

Harriët van Asperen en Rianne de Visser namen ons mee in het 4-dimensionaal spelonderzoek van Mediquest op de duurzame markt deze middag en deelden de uitkomsten van dit spel. Het is een levend tapijtspel van verwisselbare grondtegels, een soort levend monopoly. Het stuurt aan op een besef vanuit welke verschillende punten mensen elkaar beleven, welke waarden daarbij belangrijk zijn en hoe iedereen anders is. Deelnemers aan het spel zijn op zoek gegaan naar gedeelde kernwaarden van duurzaamheid. De uitkomsten van het spel werden ons getoond en geschonken aan wethouder Gordon. Een triggerende conclusie van de deelnemers: 'Het komt wel goed met de aarde.' Van de deelnemende scholen Keizer Karel College, Panta Rhei en Amstelveen College scoorde het KKC als nr. 1, Panta Rhei als nr. 2 en Amstelveen College als nr. 3. Met als speerpunten: Nóg beter voedingsbesef en minder prik drinken!

André Kuipers wenste via een videofragment, ons Amstelveen succes toe met het minderen van plastic gebruik en het schonen van afval in de woonplaats.

Nicholas en Michael Ninaber van Eijben toonden ons via een ander videofragment hoe de levensgrote olifant en giraffe in de zaal zijn gemaakt van plastic teenslippers. Deze zijn gedragen door wel een miljard bewoners van onze aarde en worden gemaakt door Keniaanse ambachtslieden, waardoor 70 gezinnen hiermee hun brood verdienen. De gezinnen krijgen een maandelijks inkomen, waarvan zij een deel kunnen achterlaten bij de stichting Ocean Sole. Deze stichting zet dit als spaarbedrag vast en dat mogen ze opnemen om te gebruiken voor scholing of huisvesting. De broers begonnen met een webshop voor particulieren, maar kregen al snel aanvragen van bedrijven voor relatiegeschenken en levensgrote beelden van dieren. Voor de online winkel koopt Nic&Mic voor eigen risico in. De focus ligt inmiddels bij op maat gemaakte producten, zoals levensgrote paarden, kamelen en olifanten voor binnentuinen en winkelcentra.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Joos Ockels (1946) de weduwe van Wubbo Ockels natuurkundige, ruimtevaarder, piloot vertelt
over de ervaringen van haar man in de ruimte


Joos Ockels (1946) de weduwe van Wubbo Ockels, net terug uit Gerechtshof Den Haag, waar zij als mede-eiser optrad, stond verheugd op het podium. Er zijn in totaal 900 mede-eisers opgestaan. 'Ik wil dat mijn kleinkinderen in een wereld kunnen leven die nog leefbaar is.' Zij zet de missie van haar echtgenoot en betrokkene van het 1ste uur, Wubbo Ockels, voort via de website Happy Energy. Sinds 2001 is het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft, waar Wubbo hoogleraar was, met de elektrische auto actief bij de zonneraces in Australië en onlangs nog bij de zonnerace in Zuid-Afrika, waar het team voor de 10de keer wereldkampioen werd. Joos vertelde dat Wubbo gevraagd werd om het team te helpen en hij zei toen: 'Alléén als jullie gaan winnen!' Afkomstig van het Keizer Karel College is Jasper Alberts lid en afkomstig van het Hermann Wesselink College is Tim van Leeuwen lid van dit Delftse team. Zij vertelden hoe enorm spannend het was om in de laatste race tegen de Japanners uit te komen. Hoe komt het toch dat Nederland zo vaak wint? 'Wellicht is het feit dat we weinig zon hebben in ons land en de auto rijdt alleen op zon, het doorzettingsvermogen dat ons aanspoort. ‘Nee’ is niet onze boodschap!' - aldus beide studenten. Joos onthulde dat de blauwe lucht die wij zien, wel eindeloos lijkt. Echter, dit is slechts 18 kilometer en deze 18 kilometer beschermt onze planeet tegen de ruimte. Dit feit is superbelangrijk, vond Wubbo. Hij heeft dit ‘beschermende laagje’ gezien vanuit de andere kant. Liefde voor al wat leeft op aarde, hou van de planeet!, houd je bij de les om grenzen te respecteren. Want het is een begrensde planeet! Happy energy, gelukkige energie, is een lekker gevoel, nietwaar?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Mevrouw Joos Ockels met de leden van het Solar Team; Jasper Alberts en Tim van Leeuwen vertellen
over hun avonturen in Australië


Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid focuste met het college op ‘de burger aan zet’. Het gemeentelijk beleid op van gas los en energietransitie wordt een uitdaging voor ons allemaal. Niet alleen de goede initiatieven, zoals van duurzaam ondernemer Gideon Goudsmit en de Energie-ontbijten van Duurzaam Amstelveen verbinden het lokaal beleid. Niet alleen de gemeente met proefproject van de dakrenovatie van een gemeentegebouw, die circulair werd aanbesteed. Mede met het doel dat in 2030 alle aanbestedingen van de gemeente circulair zijn. Mede dat de gemeente nu ook steun voor bewoners organiseert bij een groepsaankoop van zonnepanelen. Mede dat er samenwerking met het Openbaar Vervoer is op dit thema. En er komt nog meer! Er is een Deltaplan Duurzaamheid uitgezet met als doel dat in 2040 heel Amstelveen onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Het plan is gebaseerd op 3 pijlers: Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie. Dit plan is gepubliceerd in het Amstelveens Nieuwsblad van woensdag 3 oktober 2018 voor alle bewoners en online: www.amstelveen.nl/duurzaam Amstelveen gáát voor duurzaamheid, is positief gestemd en doel stellend: duurzaamste stad van Nederland!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid aan het woord en vertelt onder andere dat in Westwijk
een zonnepaneel-project is opgestart om de woonhuizen daar duurzaam te maken


De column uitgesproken door Ds. Werner Pieterse de Stadsdominee van Amstelveen raakte ons aan:

'Mensen mensen, wat een ideeën - wat een energie - Plannen, plannen, plannen! 'Een Deltaplan', 'Energietransitie is leuk en het is te doen' 'slimmer douchen (?)' Nee: 'minder spullen' tot wij hier in Amstelveen het duurzaamste eilandje zijn onder de rook van Schiphol.

Deze transitie is onze eigen nieuwe versie van het oeroude, prachtige verhaal van alle tijden. Verhaal van het volkje dat op weg gaat naar nieuw land.  Het verhaal van uittocht, wegtrekken en opnieuw beginnen.  Weg dus uit het land van de oude gewoontes, de vastgeroeste economie, de systemen, de zo-is-en-het-kan-niet-anders- tot-in-de-eeuwigheid-amen. Durf los te laten op weg te gaan naar een land dat je niet kent - het verhaal is zo oud als de mens en nu opnieuw, meer nodig dan ooit, alleen: wie bepaalt de weg door de weg door de woestijn, want we zijn er niet zomaar in dat land van nieuw begin!

In het oude verhaal is dat de Allerhoogste. Dus sta me toe aan het slot van deze prachtige dag vol plannen twee tips van de Allerhoogste mee te geven, een paar van die woorden die Mozes de berg afdroeg en die we geboden zijn gaan noemen: woorden om goed te leven in het land: Ze staan ergens in dat oude boek - Leviticus 25 voor wie het wil weten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Stadsdominee Werner Pieterse sluit met zijn poëtische woorden de interessante avond


Eén: de plek waar je bent, de grond waar je nu staat - is niet van jou om ermee te doen wat je wilt, maar jou gegeven om zo te leven dat je kinderen en de kinderen van je kinderen goed leven kunnen. Wees er zuinig op. Twee: weet van ophouden. Na zes dagen een dag; maar ook - na zes jaar een jaar. En het zevende jaar:  Staak!, rust, hou sabbat. Zodat de economie niet over jou heerst. Zaai dan niet, oogst dan niet, werk dan niet. Kijk hoe rijk je bent en leef van de overvloed van de jaren ervoor. Dat jaar is een feestjaar, voor iedereen van hoog tot laag. Een heel nieuw soort vrijheid.

Ach, dromen van 600 v Chr.… ooit, misschien toen, maar nu? De economie, de getallen, de groei, de politieke haalbaarheid. Het is niet te stoppen! Het lot van ons moderne mensen die de sabbat zijn vergeten - we kunnen niet meer staken, wachten, rusten, we zijn 24/7, kortademig geworden, zelfs de rust plannen we in, Liefst met een budgetvlucht naar een ver oord onder de zon.

Of toch, beste mensen; zullen we weer eens rusten - stil vallen - ergens blijven - nietsdoen? Wandelen in je oude spijkerbroek in het heempark dat deze dagen zo prachtig kleurt, door de regen fietsen, ons vervelen, thuisblijven, liefhebben en praten. Zullen we weer eens staken - en de economie de economie laten - de groei de groei - de spullen de spullen. En dan ruimte maken voor een oud verhaal, een oude vraag, een oud verlangen: wat maakt het leven nu echt goed in dit land dat mij gegeven is?

Want niets is duurzamer dan deze belofte en dit verlangen: zo te wonen in je land, je stad, je plek, dat je kinderen en de kinderen van je kinderen zullen zeggen: hier is het goed. En als wij oud zijn of nog ouder zullen zij kunne zeggen - dank je wel voor deze mooie plek.'



De uitnodiging van Pier Rienks, eigenaar van Libris Venstra om op de begane grond in de boekenwinkel nog een drankje te halen, gesponsord door Albert Heijn en een versnapering te genieten bereid door cateraar Lasha Ivanidze, werd door allen vrolijk aangegrepen. Want vrolijk word je van zulk een krachtige talkshow! Het is goed om samen te zijn, ieder vanuit eigen puzzelstukje bouwend in en aan duurzaam Amstelveen!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.