Bijgewerkt: 25 juni 2022

De 163ste geboortedag van Aletta Jacobs

Nieuws -> Informatief

Bron: Google/Wikipedia
09-02-2017

Een opvallende Google-doodle konden vele miljoenen mensen de laatste paar dagen zien, als ze de zoekmachine van Google gebruikten, de Nederlandse vrouw: Aletta Jacobs. Een Google Doodle is een speciale, tijdelijke verandering van het logo op de startpagina van Google die is bedoeld om vakantie’s, gebeurtenissen, prestaties en mensen te vieren. De eerste Google Doodle was gemaakt ter ere van de Burning Man Festival 1998 in Nevada. Het was ontworpen door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google Inc., waarmee zij de Google gebruikers wilden melden, dat de servers waren gecrasht, mochten zij niet begrijpen, waarom Google op een bepaald moment niet werkte. De daarop volgende Google Doodles werden tot 2000 ontworpen door externe tekenaars. Vanaf dat jaar zijn de Doodles ontworpen en gepubliceerd door een team van medewerkers, aangeduid als de 'Doodlers`.

Foto Amstelveen
(Bron Google - 2017)

De Google Doodle met de tekening van Aletta Jacobs


Aletta Henriëtte Jacobs (9 februari 1854 - 1929) was een Nederlandse arts en feministe, een vrouw van vele primeurs. Aletta Jacobs werd geboren in Sappemeer (Groningen), als achtste van elf kinderen in een Joods gezin. Zij was een dochter van Abraham Jacobs, heel- en vroedmeester en Anna de Jongh. Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorder officieel werd toegelaten aan een Hogere Burger School (HBS). Ze bezocht hiervoor de Rijks HBS in haar geboorteplaats, waar normaal geen vrouwen werden toegelaten. Een jaar later vroeg ze de liberale minister Thorbecke toestemming om aan de universiteit te studeren. Het briefje waarmee zij dat deed, is nog te zien in het Algemeen Rijksarchief, evenals het antwoord van de minister dat niet aan haarzelf was gericht, maar aan haar vader. Ze werd in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk voor een proefperiode van één jaar.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Aletta Jacobs in 1915


Op zijn sterfbed gaf Johan Rudolph Thorbecke mevrouw Jacobs toestemming om ook examens af te leggen. Jacobs was niet de eerste vrouwelijke studente, - dat was enkele eeuwen eerder Anna Maria van Schurman - maar wel de eerste die een universitaire studie succesvol afrondde. Haar zus Charlotte zou de tweede studente aan de Groninger universiteit worden. Ze studeerde af met een medische graad in 1879 en werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Dat er gestreden moest worden voor vrouwenkiesrecht heeft indirect te maken met Jacobs.

Oorspronkelijk stelde de wet alleen een loongrens om te mogen stemmen. Doordat zij arts was, voldeed ze aan deze loongrens en wilde ze gebruikmaken van haar stemrecht. De poging daartoe had ze samen met haar twee vriendinnen Titia van der Tuuk en Elise Haighton voorbereid. Pas daarna werd het verbod voor vrouwen om te stemmen expliciet in de wet opgenomen. Jacobs was voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en bezocht de internationale vrouwenbijeenkomsten van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. Toen door de Eerste Wereldoorlog de geplande bijeenkomst in 1915 in Berlijn niet door zou gaan, nam zij het initiatief voor het Internationaal Congres van Vrouwen in Den Haag.

Tijdens haar tijd als arts richtte ze zich weer op het bereiken van de vooruitgang voor vrouwen. Ondanks de sterke tegenstand van haar collega's, bewerkstelligde ze dat voorbehoedsmiddelen op grotere schaal beschikbaar werden gesteld en vestigde 's werelds eerste geboortebeperking-kliniek. Ze was ook in hoge mate betrokken bij de vrouwenkiesrecht-beweging en toen zij haar medische praktijk in 1903 verliet, concentreerde zij zich op de taak om vrouwen stemrecht te laten verkrijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.