Bijgewerkt: 22 januari 2025

De 16de BRICS bijeenkomst in Rusland

Nieuws -> Informatief

Bron: BRICS/Wikipedia
22-10-2024

Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie is van dinsdag 22 oktober tot en met donderdag 24 oktober 2024 is de gastheer van de BRICS-top in Kazan, Rusland. De intergouvernementele organisatie werd in 2009 opgericht door Brazilië, Rusland, India en China; een jaar later voegde Zuid-Afrika zich bij hen; en dit jaar Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens de top van vorig jaar werd Saoedi-Arabië ook uitgenodigd om zich bij de alliantie aan te sluiten, maar tot nu toe is dat land nog niet officieel toegetreden.

BRICS is een intergouvernementele organisatie bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten. Oorspronkelijk werd de groepering opgezet om investeringsmogelijkheden te benadrukken, maar de groepering ontwikkelde zich tot een geopolitiek blok, waarbij hun regeringen jaarlijks bijeenkomen op formele topconferenties en sinds 2009 multilaterale beleidsmaatregelen coördineren. Bilaterale relaties tussen BRICS worden voornamelijk uitgevoerd op basis van non-interferentie, gelijkheid en wederzijds voordeel.



BRIC is een term die de afkorting beschrijft van de groepering van buitenlandse investeringsstrategieën die staat voor Brazilië, Rusland, India en China. De aparte BRICS-organisatie zou uitgroeien tot een politieke en economische organisatie die grotendeels gebaseerd was op dergelijke groeperingen. De term BRIC werd oorspronkelijk ontwikkeld in de context van buitenlandse investeringsstrategieën. Het werd geïntroduceerd in de publicatie uit 2001, Building Better Global Economic BRICs door de toenmalige voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill. In 2010 begon Zuid-Afrika met pogingen om zich bij de BRIC-groep aan te sluiten, en het proces voor de formele toetreding begon in augustus van dat jaar. Zuid-Afrika werd officieel een lid op 24 december 2010, nadat het formeel door China was uitgenodigd om toe te treden en vervolgens door andere BRIC-landen was geaccepteerd.

De groep werd omgedoopt tot BRICS – waarbij de "S" stond voor Zuid-Afrika – om het uitgebreide lidmaatschap van de groep te weerspiegelen. In april 2011 woonde de president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, de BRICS-top van 2011 in Sanya, China, bij als volwaardig lid.

In augustus 2023, tijdens de 15de BRICS-top, kondigde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aan dat 6 landen uit de opkomende markten (Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) waren uitgenodigd om zich bij het blok aan te sluiten. Het volledige lidmaatschap zou op 1 januari 2024 ingaan. De Argentijnse algemene verkiezingen in november 2023 leidden echter tot een presidentswisseling naar Javier Milei, die had toegezegd de aanvraag voor het lidmaatschap van het land in te trekken. Op 30 november 2023 bevestigde de binnenkomende minister van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Diana Mondino, dat Argentinië zich niet bij de BRICS zou aansluiten. Op 29 december 2023 stuurde de regering van Argentinië een brief naar alle BRICS-leiders om officieel haar terugtrekking uit het aanvraagproces aan te kondigen.

Saoedi-Arabië sloot zich begin 2024 niet aan bij de BRICS, zoals gepland, en kondigde medio januari aan dat ze de kwestie nog steeds in overweging namen. In april 2024 is de kwestie nog steeds in overweging. De organisatoren prezen de uitbreiding aan als onderdeel van een plan om een concurrerende multipolaire wereldorde te creëren die landen uit het Globale Zuiden gebruikt om de door het Westen gedomineerde wereldorde, die wordt geleid door westerse landen, uit te dagen en te beconcurreren.

China Daily gebruikte de uitbreiding om te beweren dat meer ontwikkelingslanden geïnteresseerd waren in toetreding tot de BRICS. Desondanks hebben Brazilië en India onlangs relaties opgebouwd met westerse landen en hebben ze zich aangesloten of een aanvraag ingediend om zich aan te sluiten bij concurrerende door het Westen geleide groepen zoals de OESO. Kijk ook rond op de website van BRICS portal



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.