Bijgewerkt: 1 juli 2022

De 200ste verjaardag van de Grondwet van Nederland

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
22-03-2014

Onze Grondwet bestaat op zaterdag 29 maart 2014 precies 200 jaar. De 200ste verjaardag van de Grondwet is een speciale dag voor alle inwoners van het jubilerende Koninkrijk. Dit wordt in Den Haag gevierd met een festival vol attracties, activiteiten, toneel, theater en open huis. 60 instellingen organiseren deze feestelijke dag, waar iedereen welkom is om mee te vieren.

Organisaties die iets met de Grondwet te maken hebben openen hun deuren. Zo kan men een kijkje nemen in onder meer de Trêveszaal, Ridderzaal, Tweede Kamer en het Catshuis. Ook zijn er vele andere activiteiten als een workshop ‘Maak je eigen lintje’ of leer spotprenten tekenen. In het stadhuis debatteren scholieren en studenten over actuele thema’s. Net als de koning kan men via het Grondwetpad door de binnenstad lopen. Aletta Jacobs komt weer tot leven in een theaterstuk in de Tweede Kamer.

Foto Amstelveen
(Bron Grondwet Festival - 2014)

De flyer van het Grondwet Festival


Op het Lange Voorhout wordt de Grondwet als boek levensgroot uitvergroot, waar de bezoeker doorheen kan wandelen. De Koninklijke Landmacht pakt uit met onder meer een mobiele rijsimulator en een klimwand. Op de Hofplaats is het hele festivalgebied vanuit de hoogte te bekijken vanuit de Skywatch. Er is straattheater, een riddertoernooi en vele andere attracties en activiteiten.

Het Grondwet Festival is van 10-17 uur en biedt een gevarieerd programma voor jong en oud. Het festival is gratis toegankelijk. Zie ook www.grondwetfestival.nl  De NS heeft speciaal voor het Grondwet Festival een mooie aanbieding in haar spoordeelwinkel: www.spoordeelwinkel.nl/product/maart/denhaag

Koning Willem-Alexander zal ook het Grondwet Festival bezoeken. Hij start om 13.00 uur bij het Kabinet van de Koning en wandelt vervolgens over het Lange Voorhout. Daarna bezoekt hij de fictieve dialoog tussen koning Willem I en Gijsbert Karel van Hogendorp. De koning sluit zijn bezoek af op het stadhuis bij de scholierendebatten.Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk

De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste nog bestaande Grondwet ter wereld. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft dit bijzondere en feestelijke moment uitgekozen om zijn tweede nationale evenement samen met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk en de gemeente Den Haag te organiseren. Het Grondwet Festival valt onder de viering 200 jaar Koninkrijk. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden, heden en toekomst. En ook om te vieren, wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen. De viering van het 200-jarig bestaan duurt t/m 26 september 2015.

Grondwet?

In het staatsrecht is een constitutie de grondslag van een staat. Deze is vaak, maar niet altijd, vastgelegd in een grondwet, een document, waarin de grondrechten en/of de organisatiestructuur van de staat in een bepaald land beschreven staan.

Constituties variëren van land tot land, maar toch zijn er enkele bijna-universele kenmerken. Constituties regelen de organisatie van de overheid, ze zeggen bijvoorbeeld, of het een parlementair, of presidentieel systeem is, welke mechanismen de wetgevende macht heeft om de uitvoerende macht (het bestuur) te controleren, wat de rol is van de rechterlijke macht en op welke manier de macht verdeeld is tussen de centrale overheid en decentrale organen, zoals provincies en gemeenten. Vrijwel alle democratieën hebben een geschreven grondwet. Voorbeelden van landen zonder geschreven grondwet zijn het Verenigd Koninkrijk en Israël. Het constitutioneel recht ligt daar vast in wetten, gewoontes en rechtspraak.

Vrijwel alle democratieën hebben een geschreven grondwet. Voorbeelden van landen zonder geschreven grondwet zijn het Verenigd Koninkrijk en Israël. Het constitutioneel recht ligt daar vast in wetten, gewoontes en rechtspraak. (bron Wikipedia). Lees hier de tekst van de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden van 24 augustus 1815.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.