Bijgewerkt: 24 juni 2024

De 20e Furuya Cup in de Emergohal Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Sportbedrijf Amstelveen
05-03-2012

Op zaterdag 3 maart 2012 was het zover, de 20e editie van het junioren kendo toernooi werd in de Emergohal te Amstelveen afgewikkeld. In totaal stonden 112 deelnemers van 11 clubs uit 4 landen klaar voor het grootste kendo toernooi voor jeugdteams in Europa: de Furuya Cup!

Buiten was het heerlijk lenteweer, binnen bouwde de spanning zich op. Na maanden van voorbereiding werd tot laat in avond vooraf en in de vroege ochtend de allerlaatste voorbereidingen door een handvol trouwe liefhebbers voltooid onder leiding van de oprichter van de organiserende kendoclub Renshinjuku leraar Bert Heeren en wedstrijd-organisator Jouke van der Woude. De volgende ochtend kwamen rond 8.00 uur al de eerste teams binnen uit Duitsland. De vele Duitse teams waren punktlig wie immer. De Franse teams waren de avond vooraf al neergestreken.

Kendo Amstelveen
(Foto Sportbedrijf Amstelveen- 2012)

Junior Kendo wedstrijd


In de beginnerscategorie (zonder wedstrijduitrusting) voltooiden de deelnemers van Renshinjuku Amstelveen hun kendo met goede resultaten. Bij de junioren (10-14 jaar) moest het juniorenteam van Renshinjuku het opnemen tegen verschillende clubteams uit Duitsland en Belgie. Na een weifelend begin werd het team langzaam sterker.

Met gewonnen wedstrijden en een verloren partij moesten de Renshinjuku junioren uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Liam Westerlink, de enigste niet-Japanner in het junioren team heeft zich kranig geweerd in dit sterk bezet toernooi.

De wedstrijden bij jeugd teams (14-18 jaar) mochten zich verheugen op een top bezetting. Met de wereldkampioenschappen kendo (vanaf 16 jaar) te Navarro in Italie, medio mei in het vooruitzicht werd de Furuya Cup door de Franse bond gezien als de perfecte generale repetitie voor het WK.

Het Renshinjuku jeugdteam met in haar gelederen drie Japanse sterspelers en Houdaifa Bediar van Renshinjuku Almere en Ran Miyahara van Renshinjuku Amstelveen, de ervaren finalist van diverse toernooien wisten zich helaas niet te plaatsen voor de finales. Het ijzersterke Franse jeugdteam wist wederom overtuigend te winnen van de deelnemende teams. Zelfs het fysieke spel van team Shonen uit Düsseldorf was niet opgewassen tegen de Fransen en moest in de finale het onderspit delven.

Dit alles onder het toeziend oog van wethouder John Levie, welke onder de indruk was van de sportiviteit en vooral discipline van de deelnemers. De behendigste kendo strijders werden beloond met de fighting spirit prijs.

Kendo Amstelveen
(Foto Sportbedrijf Amstelveen- 2012)

Wethouder John Levie tussen de Junior Kendo warriors


Kendo leraar dhr. Isao Furuya, welke speciaal uit Japan was overgekomen en leraar Yoshinobu Kurogi van kendoclub Wakakoma uit Brussel, België en voormalig lid van Renshinjuku werden door wethouder Levie en voorzitter van de kendo bond dhr. Odinot in het zonnetje gezet voor hun bijdragen aan 20 edities van de Furuya cup als leraren, coaching en ondersteuning. Na een lange spannende dag kon de organisatie terug kijken op een prachtige dag vol geweldige strijd en sportiviteit.

Kendo?

Kendo (剣 道 kendo?), betekent "weg van het zwaard", is een moderne Japanse krijgskunst op zwaardgevechten gebaseerd op de traditionele zwaardvechten (kenjutsu), die is ontstaan met de samurai klasse van feodale Japan. Kendo is een fysiek en mentaal uitdagende activiteit met sterk martial arts waarden en sport achtige fysieke elementen combineert.

Martial arts?

De 'Kunst van de Mars' dus de vechtsport, zijn uitgebreide systemen van gecodificeerde gebruiken en tradities van de strijd die worden beoefend voor een verscheidenheid van redenen, waaronder zelfverdediging, concurrentie, lichamelijke gezondheid en fitness, maar ook mentale, fysieke en spirituele ontwikkeling.

Een Engels handleiding van 1639 gebruikte de term in verwijzing specifiek naar de 'Wetenschap en Kunst' van zwaardvechten. De term is uiteindelijk afgeleid van het Latijns 'martial arts' zijnde de 'Kunst van de Mars,' de Romeinse god van de oorlog.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.