Bijgewerkt: 22 januari 2025

De 22ste Indië-herdenking in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-In
08-08-2018

De Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië houdt haar jaarlijkse herdenking in het Broersepark op dinsdagavond 14 augustus 2018. Het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam in Nederlands-Indië, het latere Indonesia op 15 augustus 1945, 73 jaar geleden. De invasie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht de vernietiging van de koloniale staat Nederlands-Indië. Na de Japanse overgave in augustus 1945, riepen de nationalistische leiders Soekarno (Koesno Sosrodihardjo) en vicepresident Dr. Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uit.

De 73ste Nationale Herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië zal op woensdag 15 augustus 2018 plaatsvinden bij het Indisch Monument in Den Haag. Het jaarthema ‘De Geest Overwint’ is een ode aan de veerkracht van een oorlogsgeneratie in tijden van onvrijheid en geweld. Het doorzettingsvermogen om de drastische gevolgen te dragen en een betere toekomst vorm te geven voor volgende generaties. En daarmee een ode aan wat ons tot de dag vandaag verbindt – de overstijgende kracht van de menselijke geest.


Programma Herdenkingsplechtigheid

-Intreden Vaandel Bond van Wapenbroeders

-Welkomstwoord door de heer J.C.E.M. -Bouwens, Voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

-Toespraak door de heer H.B. Eenhoorn, Burgemeester gemeente Amstelveen

-Toespraak door de heer L. van Aggelen, namens de Bond van Wapenbroeders

-Gedicht door Mylan Simon, kleinzoon van verzetsstrijder Bert Simon

-Toespraak door mevrouw J.C. de Scheemaker over haar oorlogservaringen als buitenkamper in Batavia

-In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door de fanfare, het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen.

-Kranslegging

-Indisch Onze Vader door Salóme Pieris, begeleid door haar vader Humphrey Pieris

-Uittreden Vaandel Bond van Wapenbroeders

-Defilé langs monument. 20:30 uur einde herdenkingsbijeenkomst. Alle aanwezigen worden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boules vereniging. De stemmige muziek wordt verzorgd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’ onder leiding van ritmeester H. Lenssen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.