Bijgewerkt: 2 maart 2024

De 4de editie van de Independent Bookstore Day

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
07-09-2020

Op zaterdag 12 september 2020 vindt de vierde Independent Bookstore Day in Nederland plaats. Die dag vieren we de boekwinkel en de lezer. Dat doen we dit jaar iets anders – met anderhalve meter afstand bijvoorbeeld – al blijft veel ook hetzelfde.

Sinds het ontstaan van de Nederlandse Bookstore Day, in april 2017, is deze dag uitgegroeid tot een landelijke feestdag voor de onafhankelijke boekhandel. In de afgelopen maanden, waarin velen noodgedwongen thuis zaten, is juist die boekhandel van grote waarde gebleken. Hier vond je boeken om de tijd te doden of je angst te bezweren, om in te vluchten of bij weg te dromen. Vaak ook bleef de onafhankelijke boekwinkel open – met afhaalloket of fietskoerier.

Vanwege de anderhalvemetermaatregel zal Bookstore Day 2020 er iets anders uitzien. Maar nog altijd worden er op zaterdag 12 september zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd.  Alleen op deze dag zijn speciale uitgaves, in prijs verlaagde titels en andere exclusieve boeken te verkrijgen. Ook zullen  auteurs, dichters, illustratoren, kookboeken- en kinderboekenschrijvers de boekhandels aandoen.

Zo hebben we ook deze keer speciale uitgaven in gelimiteerde oplage, waaronder de exclusieve Bookstore Day-uitgave Ik mag niet klagen, met 20 nieuwe verhalen van onder meer Jaap Robben, Lize Spit, Maartje Wortel en Nina Wijers ter ere van 20 jaar ‘Write Now!’, de verhalenwedstrijd die de springplank vormt voor jong schrijftalent. Ook zijn er prachtige optredens van schrijvers en bijzondere activiteiten.

Bij Libris Venstra lezen de Amstelveense Wanda Bosbaan en Stijn Broeder tussen 10.30 en 11.00 u. en 11.00 en 11.30 u. voor uit hun Klein Jantje-boeken. Klein Jantje is jarig staat op punt van verschijnen en is dan beschikbaar. Verhalen op rijm voor kinderen tussen 2 en 5 jaar.De Vlaamse auteur Ish Ait Hamou vertelt tussen 14.00 en 15.00 u. over zijn laatste roman Het moois dat wij delen en leest voor en signeert. Voor Het moois dat wij delen dook Ish in de levens van Soumia en Luc om antwoord te krijgen op de vraag wat er gebeurt als de wegen van twee mensen uit totaal verschillende culturen elkaar kruisen. Het boek was genomineerd voor de Boekhandelsprijs 2020.

Ish (1987) is afkomstig uit een sportieve familie. Zijn roots liggen in Marokko. Als kleine jongen raakte hij geïnteresseerd in dans. Op zijn achttiende ging hij als choreograaf werken voor Adidas Duitsland en kreeg hij de kans om voor grote agentschappen te choreograferen en shows te ontwikkelen. Het grote publiek kent hem vooral als choreograaf en jurylid van So you think you can dance. Van jongs af aan schrijft Ish en omdat hij zijn liefde voor dans en choreografie combineert met zijn liefde voor woorden, omschrijft hij zichzelf liever niet als danser, choreograaf, schrijver of regisseur, maar als verhalenverteller. In verband met de corona-maatregelen is aanmelden voor de activiteiten verplicht.

De speciale uitgaven zijn alleen op deze dag te koop. Het gaat om een groot aantal exclusieve publicaties, gesigneerde exemplaren van o.a. De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld en scherp in prijs verlaagde boeken, van bijvoorbeeld Stephen Hawking en De waanzinnige boomhut. 

Daarnaast gelden bij Libris Venstra op Bookstore Day een korting op puzzels en spellen van 25% en voor de Engelse boeken de actie 3=2 waarbij het laagst geprijsde boek gratis is. Maar, let op, deze boeken en aanbiedingen zijn alleen op Bookstore Day, op 12 september dus, geldig. Kijk op www.venstra.nl  of www.bookstoreday.nl voor alle acties en voor onze activiteiten. Independent Bookstore Day is bedoeld voor alle onafhankelijke boekwinkels en wordt georganiseerd door Libris in samenwerking met schrijver Yaël Vinckx en ondersteund door de Stichting CPNB.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.