Bijgewerkt: 22 januari 2025

De 69ste herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: St.Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indi&eum
08-07-2014

Op donderdag 14 augustus 2014 om 19.20 uur vindt de 69ste regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië plaats bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen. Op 8 maart 1942 gaven de Nederlandse strijdkrachten zich over en werd Nederlands-Indië bezet. In de loop van enkele maanden werden 130.000 mensen opgesloten in kampen gedurende vele jaren. Nora Valk (1930) vertelt ons over ’haar besef uit Indië te komen’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De trompettist van de Muziekkapel van de Koninklijke Luchtmacht blaast de 'Last post' tijdens de Indiëherdenking in 2013


Het Indiëmonument symboliseert alle gevallenen en oorlogsslachtoffers van welke oorlog, of vredesmissie dan ook en in elk jaar op 14 augustus gedenken de nabestaanden in het bijzonder, de gevallenen en slachtoffers in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea. Het is dit jaar 69 jaar geleden, dat Japan capituleerde.

Tijdens de herdenking spreken vertegenwoordigers van de gemeente Amstelveen burgemeester Mirjam van ‘t Veld, Willem van Lith, voorzitter van Wapenbroeders, afd. Amstelland en voorzitter Clemens Bouwens namens de organisatie Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië.

Foto Amstelveen
(Foto C. Willems - 2014)

Nora Valk


Nora Valk (1930) vertelt ons over haar ervaring van haar 12-15de jaar met haar moeder in Kamp 9 in Ambarawa op Midden Java tijdens de Japanse bezettingsjaren. Door een toeval ontmoet zij jaren later in Semarang een Japanse dominee, door wie zij uitgenodigd wordt om haar verhaal te doen in Japan aan studenten in het teken van wereldvrede.

U wordt verzocht om uiterlijk om 19.20 uur uw plaats in te nemen. De stemmige muziek wordt verzorgd door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Na elke spreker zal de Fanfare kort spelen.

Herdenkingsplechtigheid

19:30 uur Intreden Banier Bond van Wapenbroeders.



  • Welkomstwoord door de heer J.C.E.M. Bouwens, Voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië.

  • Toespraak burgemeester Mirjam van ‘t Veld

  • Toespraak door de heer Willem van Lith, voorzitter Bond van Wapenbroeders, Afdeling Amstelland.

  • Toespraak door Nora Valk over ‘haar besef uit Indië te komen’.

  • In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door de Fanfare, het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen.

  • Kranslegging.

  • Uittreden Banier Bond van Wapenbroeders.

  • Defilé langs het Indiëmonument.



20:30 uur einde herdenkingsbijeenkomst. Alle aanwezigen worden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boules vereniging.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.