Bijgewerkt: 18 april 2024

De 6de Amstellanddag komt er aan

Nieuws -> Informatief

Bron: Beschermers Amstelland
02-06-2012

Op zondag 3 juni 2012 vindt opnieuw de Amstellanddag plaats. Langs de oevers van de Amstel en in de nabijgelegen polders stellen tientallen ondernemers hun erf open voor het publiek.

Evenals vorig jaar, kunnen er ruim 40 locaties bezocht worden. Tussen Amsterdam en Uithoorn, langs de Amstel, worden tal van activiteiten georganiseerd. Stichting Beschermers Amstelland heeft de ondernemers in het gebied opgeroepen om weer mee te doen en daar is flink gehoor aan gegeven.

Veel agrariërs, musea, natuurmonumenten, kerken, kunstenaars en tuinverenigingen doen enthousiast mee. In het programmaboekje, dat begin mei zal verschijnen, worden de activiteiten beschreven en aan de hand van een kaartje kunnen de bezoekers een route uitstippelen.

Amstelland Amstelveen
(Bron Beschermers Amstelland - 2012)

Amstelland


Met de pontjes kunnen de bezoekers van de ene naar de andere polder worden gebracht: de Middelpolder, Polder de Rondehoep, Polder Waardassacker, de Duivendrechtse polder en de Bovenkerkerpolder . Op de kaart in het programmaboekje wordt aangegeven, waar de bezoekers kunnen parkeren, want Beschermers Amstelland ziet de bezoekers liever met de fiets het gebied in gaan. Centraal in het Amstellandgebied is een locatie, waar fietsen kunnen worden gehuurd.

Beschermers

De Amstellandddag is een initiatief van Stichting Beschermers Amstelland. Deze stichting stelt zich ten doel om het landschap rond de Amstel open, rustig en vitaal agrarisch te houden. Op de Amstellanddag kan iedereen ervaren hoe mooi het landschap is. Eigenlijk is het heel  gemakkelijk, want voor wie in Ouderkerk, Amsterdam, Amstelveen of Uithoorn woont, is het landelijke gebied van de Amstel letterlijk om de hoek.

Het unieke is, dat het er nog zo groen en stil is terwijl aan de horizon de ArenA en de gebouwen van de Zuidas te zien zijn. Het gebied heeft een agrarische functie, die volop vitaal is. Dat is iets om zuinig op te zijn.

De activiteiten

De Amstellanddag wordt ieder jaar groter. Een groot aantal agrariërs stelt hun boerenbedrijf open, er worden natuurexcursies georganiseerd in de polders en op meerdere plaatsen exposeren kunstenaars op de boerderij, of in hun eigen galerie. Langs de Amstel liggen verschillende monumenten, waarvan er enkele te bezichtigen zijn.

Zo zijn er rondleidingen op de bijna 400 jaar oude Portugees-Joodse Begraafplaats in Ouderkerk en krijgt men uitleg in het oude gemaal in de Ronde Hoep. In Nes aan de Amstel kunnen mensen de toren van de Urbanuskerk beklimmen; van daaruit hebben ze een prachtig uitzicht over de rivier en de polders.

Enkele particuliere tuinverenigingen stellen de poorten van hun bijzondere tuinen open en geven een rondleiding. Ook de kinderen komen aan hun trekken met pannenkoeken bakken in het weiland, uilenballen pluizen op de kinderboerderij, een clown, een zeil clinic op de Ouderkerkerplas of roeien op de Amstel. De wijngaard, de imkerij en de zomerbloemenpluktuin trekken ieder jaar weer veel bezoekers.

Als het een beetje meezit, komt er een heuse viswedstrijd, in samenwerking met de hengelsportvereniging. Er zijn plannen om het gebied voor de Amstellanddag uit te breiden tot voorbij Uithoorn. Dat betekent dat er nog meer locaties bij kunnen komen. Er is zóveel te doen, dat de bezoekers echt een keuze  moeten maken.

De opening.

De opening vindt dit jaar plaats op Wester-Amstel, een historische buitenplaats die dit jaar 350 jaar bestaat. Wie de dag gaat openen is nog een verrassing. Diegenen, die de feestelijke opening willen bijwonen, of een of meer activiteiten willen bezoeken kunnen Beschermers Amstelland volgen op twitter, facebook of op de website www.beschermersamstelland.nl . Iemand die zich opgeeft als beschermer (voor slechts 10 euro per jaar), krijgt het programmaboekje en een uitnodiging voor de opening thuis gestuurd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.