Bijgewerkt: 25 juli 2024

De 6de editie van Moving Buildings in Amstelveen geopend

Nieuws -> P60

Bron: P60 / Amstelveenweb
30-11-2012

Op donderdagavond 29 november 2012 werd de 6de Moving Buildings met een unieke 3D videomapping en interactieve videoprojectie op de gevel van het Cobra Museum in Amstelveen op het Sandbergplein geopend.

Het verzamelpunt was P60 en om 20 uur liep iedereen naar het Sandbergplein, alwaar Gerard Lohuis, directeur van P60, uitleg gaf. Hij vertelde over het ontstaan van het project, de kunstenaars en benoemde hierbij ook de technici die zich met het project bezig hielden.

Vervolgens kreeg John Levie, wethouder cultuur van Amstelveen het woord. Tijdens zijn speech moest hij op een bepaald punt staan voor een doorzichtig scherm. Iedereen kon hierdoor, vanwege de cameraprojectie, Levie live volgen, groot geprojecteerd op de muur van het Cobra Museum.

Aan het eind van zijn speech gingen de video’s van Moving Buildings van start. Het was een hele mooie voorstelling en heel goed te zien tijdens de donkere avond. Gelukkig viel er maar een enkel spatje regen, zodat er steeds meer publiek kwam kijken. Het was tenslotte ook koopavond. Er volgende geen geluiden van knallend blik, dus de automobilisten die langs het Sandbergplein reden werden gelukkig niet teveel afgeleid.

De 6de editie van Moving Buildings in Amstelveen

Na de Moving Buildings projectie ging schilder Rob Visje aan de slag. Via de videomapping werden expressieve schilderingen gecreëerd, waarbij het gebouw telkens veranderde in verschillende digitale kunstwerken. Het ene beeld was beter zichtbaar dan het andere, maar ook dat was een mooie voorstelling. Het eindigde met ‘een knipoog’ naar de documentaire van Jan Vrijman over Karel Appel. Vervolgens mocht het publiek ook als Rob Visje een schilderij maken en had actief invloed op het maakproces van hun eigen kunstwerk.

Onder het genot van live-muziek, hapjes en drankjes, waaronder warme glühwein en chocomel om de bezoekers warm te houden, kwamen zeker wel 200 mensen naar het Sandbergplein om de videoprojecties te bekijken. Aansluitend gingen om 21 uur interactieve videoprojecties van start op de voorgevel van P60. Deze projecties zullen in de periode van 29 november t/m 6 december 2012 van zonsondergang tot middernacht te bewonderen zijn vanaf het Stadsplein.

Het thema van dit jaar is Street Art. Naast bekendere videokunstenaars als AlexP en Elise van der Linden, is er werk te zien van deelnemers van de Moving Buildings workshops, zoals mediastudenten van Creative College ROCMN en Mediacollege Amsterdam. Ook is er komende week Reanimation te zien van een groep van audiovisuele kunstenaars. De muzikale opening van deze 6de editie van Moving Buildings werd verzorgd door The Orb, een Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep in poppodium P60.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.