Bijgewerkt: 25 juni 2024

De 71ste Dachauherdenking in het Amsterdamse Bos

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Vriendenkring van Oud-Dachauers
22-04-2016

Ieder jaar gedenken de Nederlandse oud-gevangenen van het concentratiekamp Dachau de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op zaterdag 23 april 2016 om 12.00 uur, zoals altijd bij het Nationaal Dachau monument in Amsterdam. Bij het Dachau monument wordt gesproken door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur bij NRC Handelsblad. Tweede spreker bij het Dachau monument is mevrouw Mohr, dochter van Oscar Mohr, journalist, verzetsman en oud-Dachauer. De plechtigheid wordt muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Verzetsvrouw Willemijn Petroff-van Gurp, oud-gevangene van Dachau is de eerste, die een bloemetje in de heg steekt tijdens de Dachauherdenking op 25 april 2015


Vertegenwoordigers van andere kamporganisaties zullen kransen leggen bij de ingang van het monument. Na de kransleggingen begint de traditionele gang over de 60 meter lange kampstraat, waarin de namen staan gebeiteld van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando’s. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen. De herdenking wordt geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot  Ridder Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer.

Kinderen van de Merkelbachschool, die het monument adopteerde, staan met bloemen bij het begin van de kampstraat. Iedereen die daar binnentreedt ontvangt een bloem en steekt deze al lopend op een willekeurige plaats in de taxushagen die de begrenzing van het monument vormen. Na de Oud-Dachauers volgen nabestaanden en genodigden; ook alle belangstellenden zijn bij deze traditionele gang door het monument welkom.

Van 1933 tot 1945 zijn in totaal 206.000 gevangenen in Dachau ondergebracht, waaronder ruim tweeduizend Nederlanders. De officiële cijfers spreken van 31.591 doden maar in werkelijkheid is dit aantal veel groter geweest. Het Nationaal Dachau monument bevindt zich in het Amsterdamse Bos, recht tegenover de roeibaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.