Bijgewerkt: 28 maart 2024

De 74ste Dodenherdenking in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
04-05-2019

De Dodenherdenking wordt jaarlijks op 4 mei in Nederland gehouden. Tijdens de herdenking herdenken alle burgers en leden van de krijgsmacht van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen of vredesmissies.

Tot 1961 had de herdenking alleen betrekking op de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van andere militaire conflicten (zoals de Indonesische Nationale Revolutie in Indonesië) en vredesmissies (zoals in Libanon of Bosnië) op 4 mei herdacht. Van oudsher worden de belangrijkste plechtigheden in Amsterdam gehouden bij het Nationaal Monument op de Dam. Deze ceremonie wordt meestal bijgewoond door leden van het kabinet en de koninklijke familie, militaire leiders, vertegenwoordigers van de verzetsbeweging en andere maatschappelijke groeperingen. Om 20.00 uur wordt in heel Nederland twee minuten stilte in acht genomen. Het openbaar vervoer wordt stilgelegd, evenals al het andere verkeer. Radio en TV zenden de plechtigheden alleen uit van 19:00 tot 20:30 uur. Sinds 4 mei 1994 worden de vlaggen, die vanaf 18.00 uur aan een halve mast hebben gehangen, vervolgens gehesen op de muziek van het Wilhelmus, het Wilhelmus. Sinds 2001 zegt het nieuwe protocol dat het is toegestaan om de vlag bij halve mast te laten hangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het oorlogsmonument van Amstelveen met de kransen aan de Amsterdamseweg na de 73ste herdenking op 4 mei 2018


De belangrijkste herdenkingen in Amsterdam worden uitgezonden door de openbare omroep NOS en er zijn ook in andere steden en plaatsen plechtigheden. Opvallend zijn vooral die op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag, waar tijdens de oorlog veel Nederlandse verzetsstrijders zijn geëxecuteerd en op de oorlogsbegraafplaats Grebbeberg, die door de commerciële omroepen worden uitgezonden. In veel steden, voor of na de twee minuten stilte, verzamelen mensen zich rond een monument, luisteren naar toespraken en leggen bloemen neer om de doden te herdenken. De volgende dag, op 5 mei, wordt de bevrijding van het land van de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 gevierd.


Bekijk hier het programma van de Nationale Herdenking. In Amstelveen de Dodenherdenking is op zaterdag 4 mei 2019 bij het oorlogsmonument 'Voor hen die vielen' aan de Amsterdamseweg ingang Broersepark. Zorgt u ervoor tijdig aanwezig te zijn, zodat de plechtigheden niet verstoord worden. NB: Voorafgaand aan de herdenking is er om 18.45 een oecumenische dienst van de Raad van Kerken in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan 140.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.