Bijgewerkt: 22 januari 2025

De 75ste Indië Herdenking in Amstelveen gaat door

Nieuws -> Informatief

Bron: St. Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indie
26-07-2020

De 75ste Indië Herdenking in Amstelveen gaat door, bezoekers moeten zich verplicht aanmelden. Het is 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen worden op vrijdag 14 augustus 2020 de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht, in een aangepaste vorm, maar met bezoekers.

De herdenking wordt geopend door onze voorzitter Clemens Bouwens. Gevolgd door toespraken van onze burgemeester Tjapko Poppens en luitenant-kolonel Edwin Saiboo, algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders. Dit jaar houdt mevrouw Thea Meulders een toespraak over haar kamptijd op Sumatra. Het Indische Onze Vader wordt gezongen door Merel van Geest.

De Indië Herdenking begint om 19.15 uur. Bij de herdenking dit jaar is iedereen welkom, maar u dient zich wel vooraf aan te melden per e-mail: info@indieherdenkingamstelveen.nl  of per telefoon 020 647 12 12 (met vermelding van uw adres en telefoonnummer). Uw gegevens worden tot maximaal vier weken na de herdenking bewaard.

RIVM-richtlijnen voor de herdenking. Iedereen wordt vriendelijk verzocht de onderlinge afstand van 1,5 meter in acht te nemen en de geldende RIVM-richtlijnen ter plekke na te leven. De stoelen voor de bezoekers staan onderling op 1,5 meter afstand rond het monument en zijn niet te verplaatsen. Bij de entree zullen er enkele gezondheidsvragen worden gesteld, bij (lichte) gezondheidsklachten verzoeken wij u vriendelijk om thuis te blijven en daar de gevallenen en slachtoffers te gedenken.

Familieverhalen vastleggen. Om 75 jaar vrijheid te vieren, wil het bestuur familieverhalen van bezoekers aan de Indië Herdenking vastleggen in een boekje. Mocht u geïnteresseerd zijn om uw verhaal te delen, spreek ons dan vooral aan voor of na de herdenking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen. Dit monument heeft beeldhouwer Ella van de Ven gemaakt in 1994 in opdracht van de gemeente Amstelveen. Het monument bestaat uit twee halve cirkels. Links staan profielen van de mensen in de kampen met daaronder een spiegel. Rechts staan de overlevenden uit de kampen en zien zichzelf terug in de bronzen spiegel


PROGRAMMA

U wordt vriendelijk verzocht uiterlijk om 19.10 uur uw plaats in te nemen. Graag vragen wij uw aandacht voor de speciale maatregelen. De stemmige muziek wordt verzorgd door de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ onder leiding van kapitein L. Hoekstra.

-19.15 uur intreden Bondsbanierwacht van de Bond van Wapenbroeders, welkomstwoord van de heer J.C.E.M. Bouwens, voorzitter Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

-Toespraak door de heer Tjapko Poppens, burgemeester gemeente Amstelveen

-Toespraak door luitenant-kolonel Edwin Saiboo, algemeen voorzitter Bondsbestuur van de Bond van Wapenbroeders

-Toespraak door mevrouw Thea Meulders, bestuurslid Stichting Gastdocenten WOII Zuidoost-Azië, over haar kamptijd op Sumatra

-Indische Onze Vader gezongen door Merel van Geest

-In stilte en staand, voorafgegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door de fanfare, het 1ste en 6de couplet van het Wilhelmus gezongen door Merel van Geest.

-Uittreden Bondsbanierwacht

-Kranslegging

-Defilé langs het Indië-Monument. 20.30 uur Einde herdenkingsbijeenkomst.

Iedereen wordt vriendelijk verzocht de onderlinge afstand van 1,5 meter in acht te nemen en de geldende RIVM richtlijnen ter plekke na te leven. Na afloop zal er een informeel samenzijn zijn in het Broersepark. Lees meer over Nederlands-Indië op Wikipedia



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.