Bijgewerkt: 1 november 2024

De Aarde had in 2023 de heetste periode van drie maanden ooit gemeten

Nieuws -> Weer

Bron: Wereld Meteorologische Organisatie
12-09-2023

De Aarde had de heetste periode van drie maanden ooit gemeten, met ongekende zeewatertemperaturen en veel extreem weer in 2023 – meldt de WMO Wereld Meteorologische Organisatie

Volgens de door de Europese Unie gefinancierde Copernicus Climate Change Service (C3S), geïmplementeerd door ECMWF, heeft de aarde zojuist de warmste drie maanden ooit gemeten. De mondiale temperatuur van het zeeoppervlak bevindt zich voor de derde maand op rij op ongekende hoogten en de omvang van het Antarctische zee-ijs blijft op een recordlaagte voor de tijd van het jaar.



Volgens de ERA 5-dataset van de Copernicus Climate Change Service was het de warmste augustus ooit en met een ruime marge, en na juli 2023 de tweede warmste maand ooit. Volgens het maandelijkse klimaatbulletin van C3S was augustus als geheel naar schatting ongeveer 1,5°C warmer dan het pre-industriële gemiddelde voor de periode 1850-1900. Het jaar tot nu toe (januari tot en met augustus) is het op een na warmste jaar ooit gemeten, na 2016, toen er een krachtig opwarmende El Niño plaatsvond.

Augustus als geheel kende de hoogste mondiale maandelijkse gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur ooit gemeten over alle maanden, namelijk 20,98°C. De temperaturen overschreden in augustus elke dag het vorige record (maart 2016). De omvang van het Antarctische zee-ijs bleef op een laagterecord voor de tijd van het jaar, met een maandelijkse waarde die 12% onder het gemiddelde lag, wat veruit de grootste negatieve anomalie voor augustus is sinds het begin van de satellietwaarnemingen eind jaren zeventig. De omvang van het zee-ijs in de Noordpool lag 10% onder het gemiddelde, maar ruim boven het recordminimum van augustus 2012.

Foto Amstelveen
(Foto Mark Garten/United Nations - 2023)

António Manuel de Oliveira Guterres (1949) is een Portugees politicus en diplomaat en de 9de secretaris-generaal van de Verenigde Naties

WMO consolideert gegevens van C3S en vijf andere internationale datasets voor zijn klimaatmonitoringactiviteiten en zijn State of the Climate-rapporten. Een rapport uit mei 2023 van de WMO en het Britse Met Office voorspelde dat er een kans van 98% is dat ten minste één van de komende vijf jaar de warmste ooit zal zijn, en een kans van 66% dat de temperatuur tijdelijk boven de 1,5°C boven de periode 1850-1900 zal uitkomen. gemiddeld gedurende ten minste één van de vijf jaar. Dit betekent niet dat we permanent het niveau van 1,5°C zullen overschrijden dat is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs, waarin wordt verwezen naar langdurige opwarming gedurende vele jaren.

Commentaar. 'Onze planeet heeft zojuist een seizoen van sudderen doorstaan – de heetste zomer ooit gemeten. De afbraak van het klimaat is begonnen. Wetenschappers waarschuwen al lang voor wat onze verslaving aan fossiele brandstoffen zal teweegbrengen. Stijgende temperaturen vereisen een sterke actie. Leiders moeten nu het vuur aan de schenen leggen voor klimaatoplossingen. We kunnen nog steeds de ergste klimaatchaos vermijden – en we hebben geen moment te verliezen' -zei VN-secretaris-generaal António Guterres.

'Het noordelijk halfrond heeft zojuist een zomer vol extremen achter de rug – met herhaalde hittegolven die verwoestende bosbranden hebben aangewakkerd, de gezondheid hebben geschaad, het dagelijks leven hebben ontwricht en een blijvende tol hebben geëist van het milieu. Op het zuidelijk halfrond lag de omvang van het zee-ijs op Antarctica letterlijk buiten de hitlijsten, en de mondiale temperatuur van het zeeoppervlak bereikte opnieuw een nieuw record. Het is vermeldenswaard dat dit gebeurt VOORDAT we de volledige opwarmingsimpact van de El Niño-gebeurtenis zien, die zich doorgaans in het tweede jaar na de ontwikkeling ervan afspeelt' - zegt secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie, prof. Petteri Taalas.

Foto Amstelveen
(Bron WMO - 2023)

Professor Petteri Taalas (1961) Finse meteoroloog is sinds 1 januari 2016 secretaris-generaal van de WMO. Hij werd in 2015 door het World Meteorological Congress benoemd voor een eerste termijn van vier jaar. Hij vervult nu zijn tweede termijn van vier jaar (januari 2020 - december 2023)

'Acht maanden na 2023 beleven we tot nu toe het op een na warmste jaar tot nu toe, slechts een fractie koeler dan 2016, en augustus was naar schatting ongeveer 1,5°C warmer dan pre-industriële niveaus. Wat we waarnemen, niet alleen nieuwe extremen, maar ook het voortbestaan van deze recordbrekende omstandigheden, en de impact die deze hebben op zowel de mens als de planeet, zijn een duidelijk gevolg van de opwarming van het klimaatsysteem' - zegt Carlo Buontempo, directeur van het Copernicus Dienst voor Klimaatverandering, ECMWF. (Meer informatie over de zeeoppervlaktetemperaturen in augustus 2023 vindt u hier.)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.