De Alfabetcode
Nieuws -> TaalBron: Taalpost
26-09-2012
Sommige kinderen zijn zwakke lezers, doordat ze met een verwarrende en misleidende methode hebben leren lezen. Andere kinderen hebben dan weer dyslexie. Toch kunnen ook al deze kinderen leren lezen en schrijven.
Alleen is er een andere aanpak nodig, vindt Erik Moonen, taaldocent aan de Universiteit Hasselt. Daarom ontwikkelde hij de Alfabetcode, een nieuwe manier om kinderen te leren lezen en schrijven. Moonen heeft over deze methode het boek Dwaalspoor dyslexie geschreven, waarbij een uitgebreide website over de Alfabetcode hoort. U vindt daar onder meer een verhelderend radio-interview met de auteur.
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)
Diexleksy, of Dyslexie?
Dyslexie?
Dyslexie (uit het Grieks δυς- dys- ('beperkt') en λέξις lexis ('woord'), dus beperkt lezen) (ook wel (onterecht) als woordblindheid aangeduid) is een term die in de wetenschap gebruikt wordt voor ernstige problemen met het kunnen lezen van woorden.
Dyslexie is een zeer ruim begrip om een leerstoornis van een persoon te definiëren. Dyslexie kan zich manifesteren als een probleem met fonologisch bewustzijn, fonologisch decoderen, orthografische codering, auditief korte termijn geheugen.