Bijgewerkt: 12 augustus 2022

De Amstelscheg is het meest bijzondere landschap in Noord-Holland

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland
17-12-2021

Met ruim 14 procent van de stemmen is de Amstelscheg verkozen tot het meest bijzondere landschap van Noord-Holland. Vanaf de start van de verkiezing voerde de Amstelscheg de lijst van 32 landschappen aan. Het werd de laatste week nog spannend toen Texel met een inhaalslag begon, maar uiteindelijk eindigde het eiland op de tweede plaats met bijna 11 procent. Bijna 8 procent stemde op de nummer drie: Eilandspolder bij Alkmaar.

Esther Rommel (VVD) gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Natuur en Landschap reikte 17 december 2021 de prijs uit aan Joyce Langenacker burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel en aan Floor Gordon (D66) wethouder Natuur en Milieueductie van Amstelveen. Jeroen Schepers, beheermedewerker van Groengebied Amstelland, werd bedankt voor zijn inzet om Amstelscheg met groot succes onder de aandacht te brengen. Voor de verkiezing was elk landschap geadopteerd door een ambassadeur. Zij vertelden waarom een bepaald landschap volgens hen het meest bijzonder is.

Foto Amstelveen
(Bron provincie Noord-Holland - 2021)

Vlnr.: Jeroen Schepers ambassadeur voor de Amstelscheg, burgemeester Joyce Langenacker (Ouder-Amstel), wethouder Floor Gordon (Amstelveen) en gedeputeerde Esther Rommel (provincie Noord-Holland) voor de buitenplaats Wester-Amstel bij de Amstel rivier met de eerste prijs


Gedeputeerde Rommel gaf in haar speech aan de stemmers goed te snappen. 'De Amstelscheg is een groene parel ingeklemd tussen het stedelijke gebied van Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Het is een prachtig historisch landschap ontstaan rond de veenrivieren die nog steeds door het gebied slingeren. En dan hebben we hier ook nog polder de Ronde Hoep met zijn unieke stervormige verkavelingspatroon die er bovendien aan bijdraagt dat we droge voeten houden bij extreme weersomstandigheden.'

Foto Amstelveen
(Bron provincie Noord-Holland - 2021)

De eerste prijs voor het meest bijzondere landschap van Noord-Holland


Bijzonder Provinciaal Landschap. De afgelopen 8 weken kon worden gestemd op 32 bijzondere provinciale landschappen. De verkiezing bereikte op social media 200.000 mensen en er werden ruim 4500 stemmen uitgebracht. In Noord-Holland zijn 32 landschappen aangemerkt als Bijzonder Provinciaal Landschap. Deze bescherming zorgt ervoor dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om in te wonen, te werken en vrije tijd in door te brengen. De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier.

De 32 Bijzondere Provinciale Landschappen in Noord-Holland zijn (in alfabetische volgorde): Abbekerk en omgeving, Alkmaardermeer en omgeving, Amstelscheg, Assendelft en omgeving, Callantsoog, De Kampen, Eilandspolder, Haarlemmermeer-Noord, Het Gooi, Marken, Noord-Kennemerland, Oosterdijk, Oostzaner- en Ilperveld, Opmeer-Wognum, Oude Veer, Schagen, Schellinkhout en omgeving, Schermer, Spaarnwoude en omgeving, Texel, Tuinen van West, Vechtstreek-Noord, Vechtstreek-Zuid, Veenhuizen en Oterleek, Waterland, Westzaan en Omgeving, Wieringen, Wijde Wormer, Wormer- en Jisperveld, Zeevang, Zijpepolder Noord en Zuid en Zuid-Kennemerland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.