Bijgewerkt: 4 december 2021

De Amstelveense Adviesraad Cultuur is uitgebreid

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-11-2021

Kunst en cultuur levert een belangrijke bijdrage aan een sterk economisch klimaat. Amstelveen heeft grote ambities voor de culturele infrastructuur en de rol van kunst en cultuur binnen de stedelijke ontwikkeling. Dit vergt expertise uit verschillende sectoren en daarom breidt zij de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) uit met twee nieuwe leden. 

De AAC helpt de gemeente onder meer bij het vormgeven van de langetermijnvisie kunst en cultuur met als doel een kwaliteitsslag te maken binnen de cultuursector. De twee nieuwe leden zijn Henk Markerink, voormalig directeur van de Johan Cruijff ArenA, en Janiek Dam, professioneel fotograaf binnen (voornamelijk) de cultuursector. 'We zijn ontzettend blij dat Henk en Janiek de AAC willen komen versterken. De expertise van deze twee ervaren en deskundige vakmensen kunnen we goed inzetten om de kunst en cultuur in Amstelveen op een hoger niveau te brengen en te vernieuwen. Het zoeken van samenwerkingen binnen en buiten de gemeentegrenzen is hierbij erg belangrijk. Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft aangegeven na twee jaar uit de adviescommissie te treden. Wij danken haar voor haar betrokkenheid en inzet' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2021)

Vlnr.: wethouder Herbert Raat, Rubiah Balsem (extern strategisch adviseur Kunst en Cultuur), Janiek Dam, Paula Patricio, James Lever, Aljoscha Wassenaar, (beleidsadviseur Kunst en Cultuur)) en Henk Markerink in het Oude Dorp van Amstelveen op 4 november 2021


Henk Markerink brengt zijn expertise mee inzake stedelijke ontwikkeling van centrumgebieden en de positie van culturele instellingen. Hij is voorzitter van ondernemersnetwerk VNO-NCW Metropool regio Amsterdam en voorzitter van het doorbraakteam Werk Masterplan Zuidoost van de gemeente Amsterdam. Met een master in Architectuur en Bouwtechniek op zak was hij van 1991 tot 1995 de projectmanager voor het ontwerp en de bouw van de ArenA en actief betrokken bij de ontwikkeling van het ArenA Boulevard gebied tot een nieuwe bestemming voor sport, vrije tijd en amusement. Hierna was hij tot 2021 algemeen directeur van de Johan Cruijff ArenA. In 2000 richtte hij Amsterdam ArenA Advisory op, dat nu Amsterdam ArenA International heet. Met dit bedrijf werkte hij aan diverse stadionprojecten zoals het Olympisch Stadion van Berlijn en Peking en heeft hij bijgedragen aan de realisatie van onder meer de WK-stadions in Natal en Salvador, Brazilië. In zijn vrije tijd houdt Henk van schilderen, lezen, tennissen en reizen.

Janiek Dam brengt kennis mee voor de vernieuwing en ambities voor de kunst in de openbare ruimte, kunstenaarsklimaat en hedendaagse kunst. Ze is werkzaam als freelance fotograaf en fotografeert voornamelijk in opdracht van culturele organisaties en evenementen, zoals het Holland Festival, Rijksmuseum, Concertgebouworkest, Joods Cultureel Kwartier en de Rijksacademie. Daarnaast maakt ze veel, en graag, portretten. Janiek is een fervent bezoeker van opera en ballet en heeft een grote interesse voor kunst, gedeeltelijk dankzij haar ouders die al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw kunst verzamelden. Naast fotografie heeft Janiek een passie voor het verbinden van mensen. Met haar opgedane kennis hoopt ze een bijdrage te leveren aan het culturele landschap.

De AAC komt twee keer per jaar bijeen en bestaat verder uit Frans van der Avert (directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk), Bernt Schneiders (directeur VSBfonds), James Leyer (eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen) en Paula Patricio, eigenaar van een mediabureau.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.