De Amstelveense kunstschilder Toon de Haas is overleden
Nieuws -> InformatiefBron: Gerard Timmerman, hoofdredacteur Texelse Courant
31-03-2015
De Amstelveense kunstschilder Toon de Haas (1929 Texel) is zondagmorgen 29 maart 2015 na een ziekbed overleden. Hij werd 85 jaar. Toon de Haas werd geboren op Texel en verhuisde als twintiger naar Amsterdam. Hij kon goed overweg met pen en penseel en gaandeweg ontwikkelde hij zich tot zelfstandige kunstenaar.
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)
De buren van Toon de Haas
Later verhuisde hij naar de wijk Patrimonium in Amstelveen, waar hij alweer een jaar of 40 woonde. Maar de heimwee naar Texel sprak uit zijn schilderijen. 'Door afstand te nemen, zie je het anders', zei hij daarover. Tuunwallen, hekjes, paadjes, boeten, steeds tegen een Texels decor, hij schilderde er in zijn leven heel wat aquarellen en olieverfschilderijen van. Zijn schilderijen zijn bijzonder geliefd.
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)
Toon de Haas in zijn atelier in 2006
Toon de Haas werd geboren op Texel. De eerste impuls om kunstschilder te worden was het ‘zien schilderen’ van een landschap daar. Einde Tweede Wereldoorlog ontstaat de blauwe tocht, een olieverfje op karton, waarin Texelse motieven voorkomen die later steeds terug zullen keren: het hek, de boet, de tuunwal, de hoge horizon.
Maar het is niet alleen Texel, waarop de schilder ‘in de verf’ reageerde. Wanneer hij in 1955 het eiland voor Amsterdam verlaat, maar zich in Amstelveen vestigt, schildert hij herhaalde malen het nabijgelegen Amsterdamse Bos, of de landerijen in de omgeving. Bij de topografische Atlas van Amsterdam zal men met de jaren werk hiervan aankopen.
Toon de Haas maakte ook veel portretten. Van Texelaars en mensen uit Amstelveen. Zoals De Haas op Texel werd gewaardeerd, was dat ook in Amstelveen, hij kreeg er zelfs een koninklijke onderscheiding. Ook schilderde hij bloemstillevens, kleurige bloem- en andere taferelen en studio-interieurs. Schilderen was voor hem een manier van leven. 'Schilderen hoort bij me, zolang ik een kwast vast kan houden, zal ik schilderen', zei hij ooit’.