De Archeologische Kroniek 2023 van Noord-Holland is verschenen
Nieuws -> ProvincieBron: Provincie Noord-Holland
09-11-2024
De archeologische kroniek 2023 is uit. In de kroniek staan verhalen en foto’s van alle archeologische ontdekkingen en vondsten die in dat jaar zijn gedaan in Noord-Holland. Provincie Noord-Holland brengt elk jaar de archeologische kroniek uit. De kroniek is digitaal (pdf 164 pagina’s) beschikbaar. Een gedrukt exemplaar kan worden besteld via archeologiedepot@noord-holland.nl.
(Foto Provincie NH - 2024)
Jelle Beemsterboer (1984) is een Nederlands politicus. Namens de BoerBurgerBeweging is hij sinds 17 juli 2023 gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland voor Cultureel Erfgoed
Voorwoord van Jelle Beemsterboer, gedeputeerde Cultureel Erfgoed:'Deze nieuwe editie van de Archeologische Kroniek van Noord- Holland leest bijna als een sprookjesboek. Zo komen we bijvoorbeeld mythische verhalen tegen over een dorp dat in zee is verdwenen en een rebellenleger dat een spoor van vernieling achterliet op de plekken waar ze langskwamen. Het bijzondere van deze verhalen is dat het geen sprookjes zijn, maar historische gebeurtenissen. Juist dat maakt archeologie zo interessant: je weet nooit watje aantreft en welke verhalen dit kan blootleggen over het verre verleden.
Als gedeputeerde Cultureel Erfgoed vind ik het belangrijk dat we deze verhalen doorgeven aan de volgende generaties. Waar we vandaan komen is immers belangrijk voor waar we naartoe gaan. In Noord-Holland vinden vaak bijzondere opgravingen plaats die leiden tot boeiende vondsten en inzichten. In deze editie kunnen we bijvoorbeeld meer lezen over de ontstaansgeschiedenis van de stad Hoorn. Volgens verhalen zou het dorp Dampten in de dertiende eeuw in zee zijn verdwenen. Dit dorp lag achter de zeedijk, maar de precieze locatie is onbekend. Waar zijn de mensen van dit dorp naartoe gegaan? Aan het Keern in Hoorn zijn nu bewijzen gevonden van bewoning uit de dertiende eeuw, wat erop wijst dat een deel van de bewoners van Dampten zich daar naartoe heeft verplaatst. Een ander deel van deze inwoners vestigde zich bij een hoek in de Omringdijk, waaruit de plaats Hoorn is ontstaan.
(Foto Collectie Huis van Hilde - 2024)
Verzilverde bronzen Germaanse schijffibula, mantelspeld; de naald is afgebroken bij de spiraal; het oppervlak is versierd met meerdere concentrische ringen met parels van verschillende diameter rond een centrale ronding; aan vier zijden is een ronde uitstulping, versierd met inwaarts gerichte groeven. Vindplaats: Broekerwerf Velserbroek, Velsen Datering: 0-100
De vraag waarom en waar mensen zich precies naartoe hebben verplaatst komt ook naar voren bij het 'Witte Kerkje'. Dit is een van de oudste kerken in Noord-Holland, maar het was lang onduidelijk of er ook een nederzetting aanwezig was in de buurt van de kerk. Waarom is er voor deze plek gekozen om een kerk te stichten? En waar lag dan de nederzetting? Hier lees je meer over in deze kroniek.
De kroniek vertelt ook een interessant stukje geschiedenis van de stad Alkmaar. In 1517 werd de stad getroffen door grote verwoestingen van het rebellenleger van Grutte Pier. In die tijd trok dit leger door Noord-Holland en richtte in vele plaatsen enorme schade aan. Het gebeurt niet vaak dat sporen van deze tragedie worden teruggevonden. Dat maakt het extra bijzonder dat er in Alkmaar tijdens archeologisch onderzoek aan het Ritsevoort een goed gedateerde brandlaag is gevonden die hieraan gekoppeld kan worden.
In archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum komen dit soort verhalen verder tot leven. Met de collectie vertellen we over de geschiedenis van de talloze bewoners die onze provincie in de loop der eeuwen heeft gehad, en hoe ze met elkaar en hun omgeving omgingen. Ook digitaal vindt u heel veel informatie: www.huisvanhilde.nl en https://collectie.huisvanhilde.nl/