Bijgewerkt: 20 juni 2024

De Dag van de Aarde 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Earth Day Network/Wikipedia/Amstelveenweb
22-04-2020

Earth Day (Dag van de Aarde) is een jaarlijks terugkerend evenement dat wereldwijd wordt gevierd op 22 april om steun te betuigen aan de bescherming van het milieu. Het werd voor het eerst gevierd in 1970 en omvat nu evenementen die wereldwijd worden gecoördineerd door het Earth Day Network in meer dan 193 landen.

Op de Dag van de Aarde 2016 werd de historische Overeenkomst van Parijs ondertekend door de Verenigde Staten, China en ongeveer 120 andere landen. Deze ondertekening voldeed aan een belangrijke voorwaarde voor de inwerkingtreding van het historische ontwerpverdrag inzake klimaatbescherming dat bij consensus werd aangenomen door de 195 landen die aanwezig waren op de Conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering in Parijs in 2015.

In 1969 stelde vredesactivist John McConnell tijdens een UNESCO-conferentie in San Francisco een dag voor om de aarde en het vredesconcept te eren, die voor het eerst zou worden gevierd op 21 maart 1970, de eerste lentedag op het noordelijk halfrond. Deze dag van de natuur werd later bekrachtigd in een proclamatie geschreven door McConnell en ondertekend door Secretaris-Generaal U Thant bij de Verenigde Naties. Een maand later stelde een Amerikaanse senator Gaylord Nelson het idee voor om op 22 april 1970 een landelijke milieuonderricht te houden.Hij huurde een jonge activist in, Denis Hayes, om de Nationale Coördinator te zijn. Nelson en Hayes hernoemden het evenement 'Dag van de Aarde'. Nelson werd later bekroond met de Presidentiële Medal of Freedom award als erkenning voor zijn werk. De eerste Dag van de Aarde was gericht op de Verenigde Staten. In 1990 nam Denis Hayes, de oorspronkelijke nationale coördinator in 1970, hem mee naar het buitenland en organiseerde hij evenementen in 141 landen. Tal van gemeenschappen vieren de Week van de Aarde, een hele week van activiteiten gericht op de milieuproblemen, waarmee de wereld wordt geconfronteerd.

Earth Day 2020 is de 50ste verjaardag van Earth Day. De vieringen omvatten activiteiten zoals de Great Global CleanUp, Citizen Science, Advocacy, Education en art. COVID-19 heeft de wereldwijde nadruk verlegd naar Digitale Mobilisaties. Individuele activiteiten zoals onderwijs en opruiming worden aangemoedigd waar de lokale omstandigheden dat toelaten. 'Bij Earth Day Network is de gezondheid en veiligheid van vrijwilligers en deelnemers aan Earth Day-evenementen onze grootste zorg. Te midden van de recente uitbraak moedigen we mensen aan om in opstand te komen, maar dan wel op een veilige en verantwoorde manier - in veel gevallen betekent dit dat we onze stem moeten gebruiken om online actie te voeren in plaats van persoonlijk,' aldus Kathleen Rogers, President van Earth Day Network.

De Dag van de Aarde of Earth Day zal meer dan een miljard mensen opleiden en mobiliseren om te groeien en de volgende generatie milieuactivisten te ondersteunen. Het is tijd om ons opnieuw voor te stellen wat we gezamenlijk kunnen doen voor ons wereldwijde milieu met activiteiten en evenementen.

De equinoctiale Dag van de Aarde wordt gevierd op de equinox van maart (rond 20 maart) om de komst van de astronomische lente op het noordelijk halfrond te markeren, en van de astronomische herfst op het zuidelijk halfrond. Een equinox in de sterrenkunde is dat punt in de tijd (niet een hele dag), waarop de zon direct boven de evenaar van de aarde staat, wat elk jaar rond 20 maart en 23 september gebeurt. In de meeste culturen worden de nachteveningen en zonnewendes beschouwd als het begin of de scheiding van de seizoenen, hoewel de weerpatronen eerder evolueren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.