Bijgewerkt: 13 oktober 2024

De Dag van de Leraar 2024

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-10-2024

De Dag van de Leraar, ook Dag van de Leerkracht(en) genoemd, is een speciale dag om waardering voor onderwijzers en leraren te tonen. De dag wordt gevierd in ruim 90 landen wereldwijd. De datum is sinds 1962 enkele keren veranderd, waardoor de dag in verschillende landen op uiteenlopende momenten gevierd wordt. In onder andere België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk valt de dag op 5 oktober.

Op deze dag wordt de waardering van leerkrachten benadrukt en is er aandacht voor het onderwijs als belangrijke factor in de maatschappij. Dit kan soms gepaard gaan met vieringen om hen te eren voor hun speciale bijdrage in een specifiek domein, of voor de gemeenschap in het algemeen. Er vinden verschillende evenementen plaats om de dag te markeren, van lezingen en spreekbeurten tot theater.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs (r) overhandigt een doos vol gebakjes in de docentenkamer van Futuris aan rector Matthijs Ran op 4 oktober 2024

Het is voor veel scholen ook het moment om het onderwijzend personeel een bedankje te geven en hun leraren en leraressen in het zonnetje te zetten. Van scheurkalender en boekenbon tot een dagje uit worden er geschenken gegeven aan leraren en leraressen. Steeds vaker geven ook ouders een presentje aan de leraar of lerares van hun kinderen.

Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs was voor deze gelegenheid op middelbare school Futuris (de voormalige Panta Rhei). Hij trakteert alle leerkrachten in het basis- en middelbare onderwijs in Amstelveen op taart en een bioscoopbezoek. Wethouder Berkhout: 'Op deze dag vieren we het belang van onderwijs en alle leraren die dagelijks met bevlogenheid, aandacht en geduld werken aan de toekomst van onze kinderen. Als gemeente vinden we het belangrijk om dit te vieren en leraren te bedanken en in het zonnetje te zetten.'

Avondje naar de film. Naast gebakjes trakteert de gemeente op een feestelijke filmavond op dinsdag 8 en op maandag 21 oktober 2024 in de Schouwburg Amstelveen. Leraren worden getrakteerd op popcorn en een drankje, terwijl ze naar de toepasselijke film 'Das Lehrerzimmer' kunnen kijken met hun team of collega’s.


Dag van de Leraar. Op 5 oktober wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs en de rol die docenten daarin spelen. Voor D66-Amstelveen is dit een bijzonder moment om de belangrijke inzet van deze onderwijshelden te vieren. “Onze leraren verdienen alle lof," zegt Saloua Chaara, raadslid en woordvoerder onderwijs van D66. "Elke dag weer maken deze fantastische mensen het verschil voor onze jeugd. Dankzij hen krijgen kinderen en jongeren de beste kansen op een mooie toekomst."

Nova College. D66-Amstelveen heeft het tot een traditie gemaakt om op de Dag van de Leraar de onderwijsprofessionals in het zonnetje te zetten. Dit jaar bracht de fractie een bezoek aan het NOVA College in Amstelveen. Dit is een kleinschalige school met zo’n 400 studenten per jaar. De school biedt een breed scala aan opleidingen, van MBO tot volwassenenonderwijs. Daarnaast verzorgt het een internationale schakelklas, waar nieuwkomers de Nederlandse taal leren en burgerschapsonderwijs volgen, zodat ze snel hun plek in de samenleving vinden. Dit helpt hen niet alleen om een diploma te behalen, maar ook om te integreren en zich thuis te voelen in onze samenleving.

Foto Amstelveen
(Foto D66-Amstelveen - 2024)

Leden van de D66-Amstelveen fractie in het Nova College met de leraren

Leraren: mentoren en veilige havens. Chaara: "Wij zijn ontzettend trots op de leraren van het NOVA College. Ze doen fantastisch werk. Ook als het gaat om de begeleiding van alleenstaande minderjarige asielzoekers die in Amstelveen worden opgevangen. Vorige week was ik bij de opvang waar 60 van deze jongeren verblijven. Ik was onder de indruk van het taalniveau van de jongeren die ik sprak. Maar wat me nog meer raakte, was de sterke band tussen hen en hun docenten. Zo stond ik te praten met Wendy, een docente van het NOVA College, die samen met haar dochtertje op bezoek kwam bij ‘haar jongens’. Het was ontroerend om te zien hoe blij de jongeren waren toen ze haar zagen. Alsof hun grote zus er was, die als verrassing hun nichtje had meegenomen. Ze verwelkomden haar enthousiast en wilden haar meteen laten zien hoe ze leefden. Dit bevestigt maar weer: Leraren dragen niet alleen kennis over, maar zijn ook mentoren en veilige havens voor kinderen en jongeren."

Ze voegt daaraan toe: "We moeten onze leraren ondersteunen, waarderen en koesteren. Zonder hen zou onze samenleving nergens zijn. D66 blijft er alles aan doen om Amstelveen aantrekkelijk te houden voor leraren om te wonen en werken, zodat zij het verschil blijven maken met hun belangrijke werk."




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.