Bijgewerkt: 18 september 2021

De Descombes en Pistoletto kunstwerken worden van Westwijkplein verwijderd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-01-2015

In het kader van de voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voor de uitbreiding van winkelcentrum Westwijk verplaatst de gemeente Amstelveen op 3 februari 2015 de hardstenen bankjes van kunstenaar Pistoletto.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De Zwitserse architect Georges Descombes ontwierp de rij bogen en de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto de bankjes. Deze kunstobjecten werden in 1998 (?) geplaatst op het Westwijkplein en eind maart 2015 is het plein bevrijd van dit enorme betongevaarte. De gemeente heeft besloten de overkapping te laten verwijderen, omdat in de nieuwe situatie van het winkelcentrum geen ruimte meer is om deze bij de herinrichting van het plein in te passen


Na demontage worden de bankjes gerestaureerd en later dit jaar geplaatst op het voorplein bij het Cobra Museum. De werkzaamheden worden verricht door steenhouwerij Maarssen. De exacte locatie bij het Cobra Museum wordt nog afgestemd met belanghebbenden. De rest van het kunstwerk op het Westwijkplein wordt eind februari/begin maart verwijderd.

Pistoletto?

Michelangelo Pistoletto (25 juni 1933) is een Italiaanse schilder, actie en object kunstenaar en kunst theoreticus. Pistoletto wordt erkend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse Arte Povera. Zijn werk houdt zich vooral bezig met het onderwerp van reflectie en de eenwording van de kunst en het dagelijks leven in termen van een Gesamtkunstwerk.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia/Stephan Röhl - 2012)

Michelangelo Pistoletto (kunstenaar, schilder en kunst theoreticus, Italië) tijdens de 'Straal van Kunst' conferentie in Berlin 2012


Arte Povera (letterlijk Arme Kunst) is een moderne kunstbeweging. De Arte Povera beweging was tijdens 1967-1972 en vond plaats in steden in heel Italië: Turijn, Milaan, Rome, Genua, Venetië, Napels en Bologna. De term werd bedacht door de Italiaanse kunstcriticus Germano Celant en geïntroduceerd in Italië tijdens de periode van onrust aan het einde van de jaren 1960, toen kunstenaars een radicale houding hadden. De artiesten begonnen de aanval op de waarden van de gevestigde instellingen van de overheid, het bedrijfsleven en cultuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.