Bijgewerkt: 17 mei 2024

De Dorpskerk van Amstelveen verkocht aan een tandarts

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
03-06-2011

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

De Dorpskerk in het Oude Dorp van Amstelveen is verkocht aan de in Amstelveen woonachtige tandarts Marco Diercks voor een bedrag van 740.000 euro. Diercks, die in het oude stationnetje in Bovenkerk woont, wil er een eerstelijns gezondheidscentrum in vestigen. Momenteel heeft hij een tandheelkundige praktijk in Buitenveldert.

De opbrengst voor de kerk is lager, dan de oorspronkelijke vraagprijs van 9 ton euro. Een verklaring moet worden gezocht in het ontberen van bijgebouwen, waardoor de Dorpskerk voor andere kerkgenootschappen geen interessant object was.

Dorpskerk  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het is even wennen, dat er vermoedelijk in plaats van een kruis, tanden komen te staan op de kerktoren van de Dorpskerk


'Wens was Dorpskerk publiek gebouw te laten'

Door er een gezondheidscentrum in te vestigen komt de nieuwe eigenaar van de Dorpskerk, de tandarts Marco Diercks, tegemoet aan de wens van de Algemene Kerkenraad. „Deze Het mij weten een voorkeur te hebben voor het handhaven van een publieke functie aan het gebouw," aldus Diercks.

De in Bovenkerk woonachtige tandarts is „begaan met oude gebouwen." „De Dorpskerk is een gemeentelijk monument. Dat geeft beperkingen aan wat je ermee kunt. Maar je moet er niet in gaan zitten als je niet gecharmeerd bent van zo'n gebouw." Aanvankelijk zal Diercks zijn in Buitenveldert gevestigde integrale tandheelkundige praktijk met als specialisatie cosmetische tandheelkunde overbrengen naar de Dorpskerk.

„Maar het pand is voor mijn bedrijf alleen te groot." Daarom heeft hij concrete plannen voor de vestiging van een gezondheidscentrum. „Ik zoek nog serieuze gegadigden," aldus Diercks, die denkt aan aanpalende eerstelijns gezondheidszorg zoals een huisarts en een fysiotherapeut.

De Dorpskerk werd vier jaar geleden getaxeerd op 770.000 euro. Het uiteindelijke bedrag waarvoor de kerk is verkocht ligt dus 30.000 euro lager. Voorzitter van de Algemene Kerkenraad, de heer Melis Melissen noemt de 740.00 euro „een redelijke prijs."

De Dorpskerkgemeente heeft met verbijstering gereageerd op de verkoop. In een brief aan de Dorpskerkenraad heeft zij kenbaar gemaakt dat een tandartsenpraktijk in haar ogen geen waardige bestemming is voor deze dierbare plek. Lees ook het achtergrondverhaal: ˈBegin van het procesˈAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.