Bijgewerkt: 22 januari 2025

De EU Commissie geeft 80 miljoen euro aan een Duitse vaccinontwikkelaar

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Commissie
17-03-2020

Op 16 maart 2020 heeft de Europese Commissie tot 80 miljoen euro financiële steun aangeboden aan CureVac, een zeer innovatieve vaccinontwikkelaar uit Tübingen, Duitsland, om de ontwikkeling en productie van een vaccin tegen het coronavirus in Europa op te schalen. De voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, en commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, Mariya Gabriel, hebben via een videoconferentie met het management van CureVac gesproken. Ook de vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), Ambroise Fayolle, nam deel. De steun zou worden verleend in de vorm van een EU-garantie voor een momenteel beoordeelde EIB-lening voor een identiek bedrag, in het kader van de InnovFin-financieringsfaciliteit voor infectieziekten in het kader van Horizon 2020.

De voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, zei hierover: 'In deze volksgezondheidscrisis is het van het grootste belang dat we onze toonaangevende onderzoekers en technologiebedrijven steunen. We zijn vastbesloten om CureVac de financiering te verschaffen die het nodig heeft om de ontwikkeling en productie van een vaccin tegen het Coronavirus snel op te schalen. Ik ben er trots op dat we in de EU toonaangevende bedrijven als CureVac hebben. Hun thuis is hier. Maar hun vaccins zullen iedereen ten goede komen, in Europa en daarbuiten.'

Foto Amstelveen
(Foto Mauro Bottaro ©/EU - 2019)

Mariya Gabriel-Nedelcheva is een Bulgaarse politica en lid van de GERB-partij (Geostationary Earth Radiation Budget). Zij is de huidige Europese Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving


Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, zei: 'De ondersteuning van toponderzoek en -innovatie in de EU is een essentieel onderdeel van onze gecoördineerde reactie op de verspreiding van het Coronavirus. In 2014 won CureVac de allereerste innovatie-inducerende prijs van de EU. Wij zijn vastbesloten om het onderzoek en de innovatie in de EU in deze kritieke tijden verder te ondersteunen. Wetenschap en innovatie in Europa vormen de kern van ons beleid ter bescherming van de gezondheid van de mensen.'

Ambroise Fayolle, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, zei: 'De EIB is en blijft de EU-bank voor innovatie, meer dan ooit in de huidige gezondheidscrisis. Dankzij ons sterke en vruchtbare lange partnerschap met de Commissie op het gebied van financiële instrumenten voor onderzoek en innovatie (InnovFin) zijn wij vastbesloten ons best te doen om de behoeften van CureVac op te schalen ten behoeve van de EU-burgers en daarbuiten.'

Foto Amstelveen
(Foto Jennifer Jacquemart ©/EU - 2017)

Ambroise Fayolle vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), verantwoordelijk voor innovatie


CureVac, opgericht in 2000, is een Duits biofarmaceutisch bedrijf dat een nieuwe technologie heeft ontwikkeld om een van de grootste barrières voor het gebruik van vaccins te overwinnen: de noodzaak om ze zonder koeling stabiel te houden. De vaccintechnologie is gebaseerd op boodschappers-RNA (mRNA)-moleculen die het immuunsysteem stimuleren. Voorlopige studies hebben aangetoond dat de technologie een belofte inhoudt voor een snelle reactie op COVID-19. Indien bewezen, zouden miljoenen vaccindoses tegen lage kosten kunnen worden geproduceerd in bestaande CureVac-productiefaciliteiten. CureVac is al begonnen met het ontwikkelingsprogramma voor het COVID-19 vaccin en schat dat de klinische tests tegen juni 2020 van start zullen gaan.

De Commissie heeft het potentieel van CureVac om levensreddende vaccins op veilige en betaalbare wijze aan mensen over de hele wereld te leveren al in 2014 erkend, toen CureVac de allereerste EU-innovatie-inducerende prijs van 2 miljoen euro ontving, die werd gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, KP7. De prijs was bedoeld om de verdere ontwikkeling van het baanbrekende idee te ondersteunen. Nu versterken de Commissie en de EIB gezamenlijk hun inspanningen om CureVac de nodige middelen te verschaffen, waarbij zij gebruik maken van hun lange en vruchtbare samenwerking op het gebied van financiële instrumenten ter ondersteuning van onderzoek en innovatie, zoals Horizon 2020 InnovFin en in het bijzonder de financieringsfaciliteit voor besmettelijke ziekten.

Achtergrond. De steun aan CureVac maakt deel uit van de gecoördineerde reactie van de EU op de bedreiging van de volksgezondheid door COVID-19. In nauwe samenwerking met de industrie heeft de Commissie tot 140 miljoen euro aan openbare en particuliere middelen vrijgemaakt om dringend noodzakelijk onderzoek te ondersteunen. Op 6 maart heeft de Commissie aangekondigd dat zij 17 projecten heeft geselecteerd waarbij 136 onderzoeksteams betrokken zijn, die in totaal 47,5 miljoen euro uit haar onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 zullen ontvangen. De teams zullen werken aan de ontwikkeling van vaccins, nieuwe behandelingen, diagnostische tests en medische systemen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Daarnaast heeft de Commissie tot 45 miljoen euro vastgelegd voor onderzoek naar vaccins en behandelingen door middel van een oproep die op 3 maart is gepubliceerd door het initiatief voor innovatieve geneesmiddelen (IMI), dat door de farmaceutische industrie moet worden geëvenaard, dus tot 90 miljoen euro in totaal.

In de afgelopen jaren heeft de Europese Commissie veel geïnvesteerd in onderzoek om zich voor te bereiden op dit soort noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Verschillende door de EU gefinancierde projecten dragen momenteel bij aan de Europese en wereldwijde activiteiten op het gebied van paraatheid en respons.

CureVac AG is een biofarmaceutisch bedrijf met het hoofdkantoor in Tübingen, Duitsland, dat therapieën ontwikkelt op basis van boodschappers-RNA (mRNA). Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van vaccins voor infectieziekten en geneesmiddelen voor de behandeling van kanker en zeldzame ziekten. CureVac werd opgericht in 2000 en had in november 2015 ongeveer 240 medewerkers en in mei 2018 375.

In maart 2015 stemde de investeerder van CureVac, de Bill & Melinda Gates Foundation, in met een aparte financiering voor verschillende projecten voor de ontwikkeling van profylactische vaccins op basis van CureVac's eigen mRNA-platform. Tegen september 2015 ging CureVac een samenwerking aan met het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) om de ontwikkeling van aids-vaccins te versnellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van door IAVI en partners ontwikkelde immunogenen, geleverd via CureVac's mRNA-technologie.[13] Diezelfde maand kondigde CureVac aan dat het een Amerikaanse hub zou openen in Boston, Massachusetts. In overeenstemming met de deal met Lilly is het bedrijf in 2016 begonnen met de bouw van een productiefaciliteit. In 2017 had CureVac ongeveer US $ 359 miljoen (€305 miljoen) aan investeringen in aandelen ontvangen en werd deze gewaardeerd op US $ 1,65 miljard (€ 1,40 miljard).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.