Bijgewerkt: 23 november 2024

De EU Commissie keurt nieuw contract met Novavax voor COVID-19-vaccin

Nieuws ->

Bron: EU Commissie
07-08-2021

De Europese Commissie haar zevende Advanced Purchase Agreement (APA) met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd om de toegang tot een potentieel vaccin tegen COVID-19 in het vierde kwartaal van 2021 en in 2022 te verzekeren.

Op grond van deze overeenkomst zullen de lidstaten tot 100 miljoen doses van het Novavax-vaccin kunnen kopen, met een optie voor 100 miljoen extra doses in de loop van 2021, 2022 en 2023, zodra het door het EMA is beoordeeld en goedgekeurd als veilig en doeltreffend. De lidstaten zullen ook vaccins kunnen doneren aan landen met lagere en middeninkomens of deze kunnen doorsturen naar andere Europese landen.

Het op 4 augustus 2021 gesloten contract vormt een aanvulling op een reeds brede portefeuille van in Europa te produceren vaccins, waaronder de contracten met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna en de afgeronde verkennende gesprekken met Valneva. Dit is een nieuwe belangrijke stap om ervoor te zorgen dat Europa goed voorbereid is op de COVID-19-pandemie.

Foto Amstelveen
(Foto © European Union/Christophe Licoppe - 2021)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei hierover het volgende 'Nu nieuwe coronavirusvarianten zich in Europa en over de hele wereld verspreiden, is dit nieuwe contract met een bedrijf dat zijn vaccin tegen deze varianten al met succes test, een extra garantie voor de bescherming van onze bevolking. Het versterkt verder onze brede vaccinportefeuille, ten voordele van de Europeanen en onze partners wereldwijd.'

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, zei hierover het volgende: 'De vaccinaties in de EU gaan vooruit en we zijn dichter bij ons doel van 70% volledig gevaccineerde burgers tegen het einde van de zomer. Onze nieuwe overeenkomst met Novavax breidt onze vaccinportefeuille uit met nog een vaccin op basis van eiwitten, een technologieplatform dat veelbelovend blijkt in klinische proeven. We zullen ons onvermoeibaar blijven inzetten om ervoor te zorgen dat onze vaccins de burgers in Europa en de rest van de wereld blijven bereiken, zodat de pandemie zo snel mogelijk een halt kan worden toegeroepen.'

Foto Amstelveen
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)

Stella Kyriakides EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid


Novavax is een biotechnologiebedrijf dat vaccins van de volgende generatie ontwikkelt voor ernstige infectieziekten. Hun COVID-19-vaccin wordt al doorlopend door het EMA beoordeeld met het oog op een mogelijke vergunning voor het in de handel brengen. De Commissie heeft besloten dit vaccin te steunen op basis van een degelijke wetenschappelijke beoordeling, de gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf bij de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om de hele EU te bevoorraden.



Achtergrond. De Europese Commissie heeft op 17 juni 2021 een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en inzet van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. In ruil voor het recht om binnen een bepaald tijdsbestek een bepaald aantal vaccindoses te kopen, financiert de Commissie een deel van de aanloopkosten waarmee vaccinproducenten te maken krijgen in de vorm van vooraf gesloten koopovereenkomsten.

Met het oog op de huidige en de nieuwe SARS-CoV-2-varianten die ontsnappen, onderhandelen de Commissie en de lidstaten met bedrijven die al vaccins in de EU-portefeuille hebben over nieuwe overeenkomsten die het mogelijk maken snel aangepaste vaccins in voldoende hoeveelheden aan te kopen om de immuniteit te versterken en te verlengen. Voor de aankoop van de nieuwe vaccins mogen de lidstaten gebruik maken van het REACT-EU-pakket, een van de grootste programma's in het kader van het nieuwe instrument Next Generation EU, dat de maatregelen voor crisisrespons en crisisherstel voortzet en uitbreidt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.