Bijgewerkt: 22 december 2024

De EU Commissie neemt belangrijke maatregelen tegen COVID-19

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Commissie
22-01-2021

Twee dagen voor de bijeenkomst van de Europese leiders over een gecoördineerde respons op de COVID-19-crisis heeft de Commissie een aantal maatregelen die nodig zijn om de strijd tegen de pandemie op te voeren, genomen. In een op 19 januari 2021 aangenomen mededeling roept de Commissie de lidstaten op de vaccinatie in de hele EU te versnellen: tegen maart 2021 moet minstens 80 % van de mensen ouder dan 80 jaar en 80 % van de zorgverleners en maatschappelijke dienstverleners in iedere lidstaat zijn gevaccineerd, en tegen de zomer van 2021 moeten de lidstaten ten minste 70 % van hun hele volwassen bevolking hebben gevaccineerd.

De Commissie roept de lidstaten ook op om regels met betrekking tot social distancing te handhaven, sociale contacten te beperken, desinformatie tegen te gaan, reisbeperkingen te coördineren, meer te testen, meer aan contact-tracing te doen en meer sequentieanalysen uit te voeren, om het risico dat nieuwe varianten van het virus vormen, aan te pakken. De afgelopen weken is het aantal gevallen toegenomen. Daarom moet er de komende maanden meer worden gedaan om de gezondheidszorgstelsels te ondersteunen en “COVID-moeheid” aan te pakken: van snellere vaccinatie in het algemeen, tot het helpen van onze partners in de Westelijke Balkan, het zuidelijk en oostelijk nabuurschap en in Afrika.

In de bekendgemaakte mededeling worden de belangrijkste maatregelen beschreven die de lidstaten, de Commissie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moeten nemen om de risico's te verkleinen en het virus onder controle te houden:



Sneller vaccineren in de hele EU. Tegen maart 2021 moet minstens 80 % van de mensen ouder dan 80 jaar en 80 % van de zorgverleners en maatschappelijke dienstverleners in iedere lidstaat zijn gevaccineerd. Tegen de zomer van 2021 moeten de lidstaten 70 % van hun hele volwassen bevolking hebben gevaccineerd. De Commissie, de lidstaten en het EMA zullen samenwerken met bedrijven om de capaciteit voor de productie van vaccins in de EU te maximaliseren. De Commissie werkt samen met de lidstaten aan vaccinatiebewijzen, die volledig voldoen aan de gegevensbeschermingwetgeving van de EU, waarmee de continuïteit van de zorg kan worden ondersteund. Voor eind januari 2021 moet overeenstemming worden bereikt over een gezamenlijke benadering waardoor de vaccinatiebewijzen van lidstaten snel bruikbaar zijn in gezondheidszorgstelsels in de hele EU en daarbuiten.

Testen en genoomsequentieanalysen. De lidstaten moeten hun teststrategieën bijwerken om rekening te houden met nieuwe varianten en het gebruik van snelle antigeentests uitbreiden. De lidstaten moeten dringend meer genoomsequentieanalysen uitvoeren. Dit moet voor minstens 5 % en bij voorkeur 10 % van de positieve testresultaten gebeuren. Momenteel testen veel lidstaten minder dan 1 % van de monsters. Dit is niet genoeg om de verspreiding van de varianten vast te stellen of nieuwe varianten te identificeren.

Foto Amstelveen
(Foto Lukasz Kobus/© EU 2019)

Margaritis Schinas (1962) vicepresident van de Commissie Von der Leyen met de portefeuille van Europees commissaris voor bevordering van de Europese manier van leven


Beschermen van de eengemaakte markt en het vrije verkeer, maar de beschermende maatregelen uitbreiden. Er moeten maatregelen worden genomen om het risico op besmetting als gevolg van het gebruik van bepaalde vervoerswijzen te verlagen, zoals hygiene- en social distancing-maatregelen in voertuigen en op stations. Alle niet-essentiële reizen moeten sterk worden ontmoedigd totdat de epidemiologische situatie aanzienlijk is verbeterd. Voor reizigers uit gebieden waar zorgwekkende varianten vaker voorkomen moeten proportionele reisbeperkingen, waaronder het testen van reizigers, worden gehandhaafd.

Voor Europees leiderschap en internationale solidariteit zorgen. Om voor snelle toegang tot vaccins te zorgen, moet de Commissie een “Team Europa”-mechanisme opzetten om structuur aan te brengen in de levering van vaccins die de lidstaten delen met partnerlanden. Dit moet ervoor zorgen dat de toegang tot een deel van de via de EU-vaccinstrategie verkregen 2,3 miljard doses kan worden gedeeld met partnerlanden, met name met de landen van de Westelijke Balkan, ons oostelijk en zuidelijk nabuurschap en Afrika. De Europese Commissie en de lidstaten moeten Covax blijven ondersteunen, ook door middel van snelle toegang tot vaccins. Met Team Europa is al 853 miljoen euro voor Covax opgehaald. De EU is hiermee een van de grootste donors van Covax.

Verklaringen van de leden van de Commissie

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: 'Om uit deze crisis te komen, is vaccinatie essentieel. We hebben al genoeg vaccins voor de hele bevolking van de Europese Unie verkregen. We moeten nu voor snellere levering en vaccinatie zorgen. Ons doel is om tegen de zomer 70 % van onze volwassen bevolking te hebben gevaccineerd. Dat kan een omslagpunt zijn in onze strijd tegen het virus. Maar we kunnen deze pandemie alleen beëindigen als iedereen in de hele wereld toegang tot vaccins heeft. We zullen ons nog meer inspannen om vaccins voor onze buurlanden en partners over de hele wereld te helpen verkrijgen.'

Vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze Margaritis Schinas: 'Nu er nieuwe varianten van het virus opduiken en het aantal gevallen aanzienlijk toeneemt, kunnen we niet achteroverleunen. Nu meer dan ooit moet Europa met hernieuwde vastberadenheid eendrachtig, gecoördineerd en waakzaam optreden. Met onze voorstellen van vandaag willen we in de toekomst de levens en het levensonderhoud van meer mensen beschermen en de druk op de nu al overbelaste gezondheidszorgstelsels en zorgverleners verlagen. Zo komt de EU uit de crisis. Het einde van de pandemie is in zicht, maar nog niet binnen handbereik.'

Foto Amstelveen
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid


Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid:'Als we eendrachtig, solidair en vastberaden samenwerken, komt het begin van het eind van de pandemie snel in zicht. We moeten, vooral nu, snel en gecoördineerd actie tegen de nieuwe varianten van het virus ondernemen. Het duurt nog even voordat alle Europeanen kunnen worden gevaccineerd. Tot die tijd moeten we samen snelle, gecoördineerde en proactieve maatregelen nemen. In de hele EU moet sneller worden gevaccineerd en moeten meer tests en sequentieanalysen worden uitgevoerd. Zo kunnen we deze crisis zo snel mogelijk achter ons laten.' Achtergrond. De bekendgemaakte mededeling bouwt voort op de mededeling “COVID-19: Waakzaam de winter door” van 2 december 2020.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.