Bijgewerkt: 1 november 2024

De EU Commissie ondertekent contract met BioNTech-Pfizer voor nog eens 1,8 miljard doses coronavaccins

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
20-05-2021

Op 20 mei 2021 heeft de Europese Commissie een derde contract ondertekend met de farmaceutische bedrijven BioNTech en Pfizer. Daarmee reserveert zij namens alle EU-lidstaten tussen eind 2021 en 2023 nog eens 1,8 miljard doses coronavaccins. De lidstaten zullen 900 miljoen doses van het huidige vaccin en van een vaccin dat is aangepast aan varianten kunnen kopen, met een optie op nog eens 900 miljoen bijkomende doses.

Het contract vereist dat de productie van de vaccins in de EU plaatsvindt en dat essentiële bestanddelen afkomstig zijn uit de EU. Ook is vastgelegd dat de leveringen aan de EU gegarandeerd zijn, zodra deze in 2022 van start gaan. Dankzij de beproefde samenwerking met de bedrijven in het kader van de huidige contracten en de ingevoerde regelingen, zullen tijdige leveringen gewaarborgd zijn. De mogelijkheid voor de lidstaten om doses door te verkopen of te doneren aan landen in nood buiten de EU of via de Covax-faciliteit is versterkt, wat bijdraagt tot een wereldwijde en eerlijke toegang tot het vaccin over de hele wereld. Dit nieuwe contract zal de vaccinproductiecapaciteit van de EU versterken en aldus andere markten in de hele wereld kunnen bedienen.

Foto Amstelveen
(Foto Etienne Ansotte © European Union 2020)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: 'Met onze ondertekening is het nieuwe contract nu van kracht Dat is goed nieuws voor onze langdurige strijd om de Europese burgers te beschermen tegen het virus en de varianten. De productie en levering in de EU van maximaal 1,8 miljard doses zijn gegarandeerd. Eventuele contracten met andere fabrikanten zullen hetzelfde model volgen, wat iedereen ten goede komt.'

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid: 'We moeten het virus een stap voor blijven. Dat betekent toegang hebben tot aangepaste vaccins om ons te beschermen tegen de dreiging van varianten, boosters om de immuniteit te verlengen en het beschermen van onze jongere bevolking. Onze aandacht gaat in de eerste plaats naar technologieën die al succesvol zijn gebleken, zoals mRNA-vaccins, maar we houden alle keuzemogelijkheden open. In de afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat er behoefte is aan een brede vaccinportefeuille en verschillende technologieën, en aan betrouwbare partners. Nu het vaccinatietempo elke dag toeneemt en de zoektocht naar doeltreffende behandelingen wordt opgevoerd, kunnen we met meer optimisme en vertrouwen vooruitkijken.'

Foto Amstelveen
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid


Het contract met de BioNTech-Pfizer-alliantie van vandaag bouwt voort op de uitgebreide portefeuille van in Europa te produceren vaccins, en vormt een aanvulling op de contracten die al waren gesloten met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac, Moderna en BioNTech/Pfizer zelf. De Commissie heeft een voorwaardelijke vergunning verleend voor het in de handel brengen van de door BioNTech en Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson and Johnson ontwikkelde vaccins. Deze gevarieerde vaccinportefeuille zorgt ervoor dat Europa toegang heeft tot voldoende doses om zijn hele bevolking te immuniseren, ook voor de varianten van het virus.

BioNTech is een Duits bedrijf dat met het in de VS gevestigde Pfizer samenwerkt aan de ontwikkeling van een vaccin gebaseerd op messenger-RNA (mRNA). mRNA speelt een fundamentele rol in de biologie: het brengt de instructies van het DNA over aan het eiwitproducerende mechanisme van de cellen. In een mRNA-vaccin maken deze instructies onschadelijke fragmenten van het virus die het menselijk lichaam gebruikt om een immuunreactie te ontwikkelen om ziekten te voorkomen of te bestrijden.

De Commissie heeft besloten dit vaccin te blijven steunen op basis van een deugdelijke wetenschappelijke beoordeling, de gebruikte technologie, de ervaring van de bedrijven met de ontwikkeling van vaccins en hun productiecapaciteit om de hele EU te kunnen bevoorraden. De Commissie zal dit contract ook aanvullen met andere contracten voor vaccins op basis van andere technologieën, en zet zo de succesvolle portefeuillestrategie voort die zij vanaf het begin heeft gevolgd.

Achtergrond. De Europese Commissie heeft op 17 juni 2020 een Europese strategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en uitrol van doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 te versnellen. Als tegenprestatie voor het recht om binnen een bepaalde termijn een bepaald aantal vaccindoses aan te kopen, financiert de Commissie door middel van aankoopovereenkomsten (Advance Purchase Agreements) een deel van de aanloopkosten van vaccinproducenten. Gezien de huidige en nieuw opduikende varianten van SARS-CoV-2 onderhandelen de Commissie en de lidstaten over nieuwe overeenkomsten met bedrijven die reeds deel uitmaken van de vaccinportefeuille van de EU, waardoor snel aangepaste vaccins in voldoende hoeveelheden kunnen worden aangekocht om de immuniteit te versterken en te verlengen. Voor de aankoop van nieuwe vaccins kunnen de lidstaten gebruikmaken van het React-EU-pakket, een van de grootste programma's in het kader van het nieuwe instrument Next Generation EU dat de crisisrespons- en crisisherstelmaatregelen voortzet en uitbreidt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.