Bijgewerkt: 7 december 2022

De EU Commissie onderzocht het nieuw potentieel coronavaccin van Valneva

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Commissie
13-01-2021

Op 12 januari 2021 heeft de Europese Commissie de verkennende gesprekken met het farmaceutische bedrijf Valneva afgerond met het oog op de aankoop van het potentiële vaccin tegen COVID-19. Het beoogde contract met Valneva zou voorzien in de mogelijkheid voor alle EU-lidstaten om samen 30 miljoen doses aan te schaffen, en zij zouden tot 30 miljoen extra doses kunnen aanschaffen.

De afgeronde verkennende gesprekken met Valneva komen bovenop een reeds verzekerde brede portefeuille van in Europa te produceren vaccins, waaronder de reeds ondertekende contracten met AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac en Moderna, en de met Novavax afgeronde verkennende gesprekken. Deze gediversifieerde vaccinatieportefeuille zal ervoor zorgen dat Europa goed voorbereid is op de vaccinatie, zodra de vaccins veilig en effectief zijn gebleken, zoals reeds het geval is voor BioNTech/Pfizer en Moderna, dat onlangs in de EU is toegelaten. De lidstaten zijn in staat om vaccins te doneren aan lagere en middeninkomenslanden of om deze te heroriënteren naar andere Europese landen.

Foto Amstelveen
(Foto Etienne Ansotte © European Union 2020)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: 'De aanhoudende COVID-19-pandemie in Europa en de rest van de wereld maakt het belangrijker dan ooit dat alle lidstaten toegang hebben tot een zo breed mogelijke portefeuille van vaccins om de mensen in Europa en daarbuiten te helpen beschermen. De stap die vandaag is gezet om overeenstemming te bereiken met Valneva vormt een verdere aanvulling op de vaccinatieportefeuille van de EU en toont aan dat de Commissie vastbesloten is een duurzame oplossing voor de pandemie te vinden.'

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en voedselveiligheid, verklaarde: 'Met dit achtste vaccin breiden we ons toch al brede en gediversifieerde gamma van vaccins in onze portefeuille uit. Op die manier kunnen wij onze kansen maximaliseren om ervoor te zorgen dat alle burgers tegen eind 2021 toegang hebben tot veilige en doeltreffende vaccinaties. Alle lidstaten zijn nu begonnen met hun vaccinatiecampagnes en zullen in de loop van dit jaar een toenemend aantal doses krijgen om in al hun behoeften te voorzien.'

Foto Amstelveen
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)

Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid


Valneva (Saint-Herblain, bij Nantes/ Frankrijk) is een Europees biotechnologiebedrijf dat een geïnactiveerd virusvaccin ontwikkelt. Dit is een traditionele vaccintechnologie, die al 60 tot 70 jaar wordt gebruikt, met beproefde methoden en een hoog veiligheidsniveau. De meeste griepvaccins en veel kindervaccins maken gebruik van deze technologie. Dit is momenteel de enige geïnactiveerde kandidaat-vaccin in klinische proeven tegen COVID-19 in Europa. Valneva is een gespecialiseerd vaccinbedrijf dat zich richt op de preventie van ziekten met grote onvervulde behoeften. Het bedrijf heeft verschillende vaccins in ontwikkeling, waaronder unieke vaccins tegen de ziekte van Lyme, COVID-19 en chikungunya. De portefeuille van Valneva omvat ook twee commerciële vaccins voor reizigers.

De Commissie heeft met de steun van de EU-lidstaten besloten dit vaccin te steunen op basis van een gedegen wetenschappelijke beoordeling, de gebruikte technologie, de ervaring van het bedrijf met de ontwikkeling van vaccins en zijn productiecapaciteit om alle EU-lidstaten te bevoorraden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.