De EU Commissie stelt maatregelen voor om grensbeveiliging te versterken
Nieuws ->Bron: Europese Commissie
14-12-2024
Aan de oostgrens van de EU is het aantal migranten dat aankomt aanzienlijk gestegen. In 2024 steeg het aantal mensen dat de EU binnenkwam via de Wit-Russische grens met 66% vergeleken met 2023 – meldt de Europese Commissie.
Rusland en Wit-Rusland maken misbruik van mensen met een Russisch studenten- of toeristenvisum, die mensen gebruiken in een vijandige daad, als politiek instrument om de EU-samenleving te destabiliseren door het EU-beginsel van het recht op asiel uit te buiten. Deze hybride oorlogsvoering moet worden tegengegaan. Daarom heeft de EU een reeks acties uitgevaardigd die de capaciteit van EU-landen om deze hybride dreiging tegen te gaan, zullen versterken en de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU zullen versterken.
Deze acties zijn:
-Identificeer de uitdagingen aan de externe landgrenzen van de EU met Rusland en Belarus en de bedreiging voor de veiligheid van de EU. De Europese Commissie zal EU-landen ondersteunen om te voorkomen dat Rusland en Belarus Europese principes en waarden, waaronder het recht op asiel, tegen de EU gebruiken.
-Versterk de beleidsreactie en operationele ondersteuning van de EU . Er zijn al verschillende EU-maatregelen tegen de bewapening van migranten in Finland, Letland, Litouwen en Polen ingevoerd. Om de grensbewaking aan de grenzen met Rusland en Wit-Rusland verder te verbeteren, stelt de EU nu € 170 miljoen beschikbaar om de upgrade van elektronische bewakingsapparatuur, de verbetering van telecommunicatienetwerken, de inzet van mobiele detectieapparatuur of het tegengaan van drone-intrusies te ondersteunen.
-Stel de juridische context vast. EU-landen zijn wettelijk verplicht om de buitengrenzen van de EU te beschermen, met inachtneming van de fundamentele rechten en het beginsel van non-refoulement (garantie dat niemand mag worden teruggestuurd naar een land waar hij of zij te maken zou krijgen met marteling, wrede, onmenselijke of vernederende behandeling). In het licht van de huidige hybride dreiging en in overeenstemming met de EU-verdragen, kunnen EU-landen nationale maatregelen nemen die van invloed kunnen zijn op fundamentele rechten, zoals het recht op asiel. Dergelijke maatregelen moeten uitzonderlijk, tijdelijk, evenredig en voor duidelijk gedefinieerde gevallen zijn.
-Vergroot de samenwerking met de EU en andere EU-landen. De getroffen EU-landen worden uitgenodigd om nauw samen te werken met de EU en andere EU-landen om consistentie en effectiviteit van alle gerelateerde acties te garanderen.
De Europese Commissie zal EU-landen altijd steunen in hun inspanningen om een veilige en beveiligde Unie te garanderen met een volledig functionerend Schengengebied, ten behoeve van alle EU-burgers. EU-landen moeten gebruikmaken van alle mogelijkheden die de EU-wetgeving biedt, terwijl de Commissie klaarstaat om samen te werken met landen die uitzonderlijke maatregelen nemen.