De EU Commissie zorgt voor 20 miljoen coronatests voor de lidstaten
Nieuws -> InformatiefBron: EU Commissie
18-12-2020
Naar aanleiding van de conclusies (pdf 14 pagina’s) van de Raad van 11 december 2020 heeft de EU Commissie op 18 december 2020 een voorstel (pdf 9 pagina’s) voor een aanbeveling van de Raad over een gemeenschappelijk kader voor het gebruik, de validatie en de wederzijdse erkenning van snelle antigeentests goedgekeurd. Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie hebben de diagnostische tests een snelle ontwikkeling doorgemaakt, waaruit blijkt dat zij een centrale rol spelen bij de bestrijding van de uitbraak. De aanbevelingen van de Commissie zullen zorgen voor een uniform gebruik, validatie en erkenning van snelle antigeentests in de EU.
De Commissie heeft vandaag ook een kadercontract met Abbott en Roche ondertekend dat de aankoop van meer dan 20 miljoen snelle antigeentests voor maximaal 100 miljoen euro mogelijk maakt, gefinancierd door het instrument voor noodhulp (ESI). Vanaf begin 2021 zullen deze tests ter beschikking worden gesteld van de lidstaten, als onderdeel van de EU-strategie voor COVID-19-tests.
(Foto Iakovos Hatzistavrou/© EU - 2019)
Stella Kyriakides (1956) EU Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid
Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, verklaarde: 'Snelle antigeentests bieden ons snelheid, betrouwbaarheid en snelle reacties om COVID-gevallen te isoleren. Dit is van cruciaal belang om de verspreiding van de pandemie te vertragen. De tests zullen de komende maanden van fundamenteel belang blijven, ook al willen we vanaf 27 december beginnen met de uitrol van onze vaccins in de EU. We moeten de testcapaciteit parallel uitbreiden om het virus onder controle te houden. Om bij deze inspanningen te helpen, hebben we vandaag een contract ondertekend om de lidstaten te ondersteunen met meer dan 20 miljoen snelle tests.'
Aanbevolen maatregelen. Momenteel is de meest betrouwbare methode voor het testen van COVID-19 de RT-PCR-test. Vanwege het toegenomen gebruik ervan, wat leidt tot tekorten, en vanwege de relatief hoge kosten en de lange tijd die nodig is om een testresultaat te verkrijgen, wordt het echter steeds raadzamer om snelle antigeentests in specifieke instellingen als aanvulling te gebruiken.