Bijgewerkt: 22 januari 2025

De EU-begrotingsovereenkomst is een 'win-win'-resultaat

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Unie EP
12-12-2020

In het plenaire debat van woensdag 9 december 2020 hebben de leden van het Europees Parlement het bereikte akkoord over de EU-financiering verwelkomd, evenals de overeenkomst die de EU-financiering koppelt aan de eerbiediging van de rechtsstaat.

De EP-leden juichten de eenheid van het Parlement in de begrotingsonderhandelingen toe, wat resulteerde in een akkoord dat dinsdag werd bereikt en dat extra financiering zal opleveren voor toekomstige banen, concurrentievermogen en betere klimaatbescherming - wat ten goede komt aan burgers, jongeren, onderzoekers en gezondheidswerkers in tijden van crisis.

Foto Amstelveen
(Bron /© Europese Unie 2020 - EP)

De leden van het Europees Parlement hebben het bereikte compromis over de langetermijnbegroting van de EU voor 2021-2027 besproken met commissaris Johannes Hahn


Johannes Hahn, de EU-commissaris voor begrotingszaken, prees de wetgevers voor het bereiken van een 'goed akkoord', waaruit blijkt dat 'Europa de uitdaging aankan.' Hij was met name verheugd over de extra middelen en de ambitie, waarop de leden van het Europees Parlement hebben aangedrongen, ondanks de aanvankelijke bezuinigingen die door de lidstaten zijn voorgesteld, alsmede over de invoering van het mechanisme van de rechtsstaat en een duidelijke routekaart naar eigen middelen.

Foto Amstelveen
(Foto Claudio Centonze/© EU - 2020)

Johannes Hahn Europees commissaris voor Begroting en Administratie


Jan Olbrycht (EPP, PL) verwelkomde het begrotingsakkoord als een 'win-win resultaat' voor alle betrokkenen en benadrukte dat de onderhandelaars een oplossing hebben gevonden om het beleid te versterken zonder het akkoord te schenden dat de EU-leiders in juli hebben gesloten over het volgende MFK en het EU-herstelfonds van de volgende generatie. Hij beschreef ook de recente begrotingsonderhandelingen als de moeilijkste tot nu toe, met zoveel nieuwe elementen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het behoud van de ambities van de EU bij de aanpak van Brexit en een verslechterende situatie in Europa als gevolg van de pandemie.

Iratxe García Pérez (S&D, ES) heeft gewaarschuwd 'dat niemand zou begrijpen dat we niet zo snel mogelijk kunnen handelen' om de gevolgen van de pandemie voor de Europese burgers te verzachten. 'We moeten verdeeldheid en chantage overwinnen en ons richten op de behoeften van de mensen', voegde ze eraan toe. García Pérez benadrukte dat ze erop vertrouwt dat het herstelplan een succes zal worden, 'als we erin slagen de nieuwe langetermijnbegroting en het besluit inzake de eigen middelen snel uit te voeren.'

Dacian Cioloş (Renew, RO) benadrukte het historische belang van de overeenkomst, niet alleen vanwege de extra financiering, maar ook met betrekking tot de nieuwe eigen middelen, waarmee de vervuilers ter verantwoording zullen worden geroepen en de digitale bedrijven een eerlijk deel van de belastingen zullen moeten betalen. De lidstaten zullen ook de fundamentele waarden van de EU moeten respecteren om toegang te krijgen tot fondsen. 'Dit is een historisch moment voor de EU.'

'Zullen bedrijfsverplaatsingen worden aangemoedigd?' vroeg Jean-Lin Lacapelle (ID, FR). Een deel van het herstel moet gebaseerd zijn op stimulansen die rekening houden met de kwetsbaarheid van KMO's en 'investeren in lokalisme', aldus Jean-Lin Lacapelle. Hij stelde ook de 'Europese belasting' aan de kaak, waardoor 'alle burgers fiscaal onderworpen zullen zijn aan de euroglobalisering.'

Philippe Lamberts (Groenen/Vrije Europese Alliantie, BE) sprak zijn 'trots' uit in het Parlement 'de moed te hebben om zijn overtuigingen te doen gelden' bij de begrotingsonderhandelingen. 'Het valt niet te ontkennen dat het akkoord dat gisteren is bereikt, een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het akkoord dat de Raad in juli heeft bereikt (...) deze keer heeft de Raad ons gerespecteerd', zei hij.

Johan Van Overtveldt (ECR, BE) was verheugd dat de onderhandelaars van het Parlement het 'onaantastbare' standpunt dat de lidstaten ten aanzien van de langetermijnbegroting hadden ingenomen, hebben weten te verschuiven, waardoor meer middelen voor de innovatie- en vlaggenschipprogramma's van de EU konden worden vrijgemaakt.

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, EL) zei dat de resultaten van het Parlement een positieve stap zijn, maar dat er meer nodig is om aan de verwachtingen van de burgers tegemoet te komen, en sprak de hoop uit 'dat de Raad zich aan dit akkoord zal houden en de nodige unanimiteit zal hebben.'



De begrotingsonderhandelaars van het EP en het voorzitterschap van de Raad hebben een compromis bereikt waarin een politiek akkoord over de toekomstige financiering van de EU is vastgelegd.

Na tien weken van intensieve onderhandelingen hebben de begrotingsonderhandelaars van het Parlement dinsdag met het voorzitterschap van de Raad overeenstemming bereikt over de contouren van een akkoord over het volgende meerjarig financieel kader (MFK 2021-2027) en de nieuwe eigen middelen. Het compromis moet door beide instellingen worden goedgekeurd. In het compromis heeft het Parlement 16 miljard euro gekregen bovenop het pakket dat de staatshoofden en regeringsleiders tijdens hun top in juli zijn overeengekomen. 15 miljard euro zal de vlaggenschipprogramma's versterken om de burgers te beschermen tegen de COVID-19-pandemie, de volgende generatie kansen te bieden en de Europese waarden in stand te houden. 1 miljard euro zal de flexibiliteit vergroten om in te spelen op toekomstige behoeften en crises.

De topprioriteit van het Parlement was een verhoging van de middelen voor de vlaggenschipprogramma's die in het kader van de overeenkomst van de Europese Raad van juli 2020 ondergefinancierd dreigden te worden, waardoor de verbintenissen en prioriteiten van de EU, met name de Green Deal en de Digitale Agenda, in het gedrang zouden komen. De extra middelen zullen voornamelijk worden gehaald uit de bedragen die overeenkomen met de mededingingsboetes (die bedrijven moeten betalen als ze zich niet aan de EU-regels houden), overeenkomstig het reeds lang geleden door het Parlement geformuleerde verzoek om het geld dat door de Europese Unie wordt gegenereerd, in de EU-begroting te houden. Dankzij dit compromis verdrievoudigt het Europees Parlement onder meer de enveloppe voor EU4Health, zorgt het voor het equivalent van een extra financieringsjaar voor Erasmus+ en zorgt het ervoor dat de financiering van onderzoek blijft toenemen.

Nieuwe eigen middelen. De onderhandelaars hebben ingestemd met het beginsel dat de kosten van de terugbetaling van de schuld uit het invorderingsfonds op middellange tot lange termijn niet ten koste mogen gaan van gevestigde investeringsprogramma's in het MFK en evenmin mogen leiden tot veel hogere bni-bijdragen van de lidstaten. Daarom hebben de onderhandelaars van het EP een routekaart opgesteld om in de komende zeven jaar nieuwe eigen middelen in te voeren. Deze routekaart is opgenomen in het "Interinstitutioneel Akkoord", een juridisch bindende tekst. Naast de bijdrage op basis van kunststoffen vanaf 2021 omvat de routekaart een op het ETS (emissiehandelssysteem) gebaseerde eigen middelen (vanaf 2023, mogelijk gekoppeld aan een aanpassingsmechanisme voor de koolstofgrenzen), een digitale heffing (vanaf 2023) en een op de FTT gebaseerde eigen middelen, alsook een financiële bijdrage gekoppeld aan de bedrijfssector of een nieuwe gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting (vanaf 2026).

Controleren hoe de EU-middelen van de volgende generatie worden besteed: versterking van de begrotingscontrole. Wat de uitgaven van de EU-fondsen van de volgende generatie betreft, heeft het Parlement ervoor gezorgd dat de drie instellingen regelmatig bijeenkomen om de besteding van de middelen die op basis van de rechtsgrondslag van Art. 122. De uitgaven zullen op transparante wijze worden besteed en het Parlement zal samen met de Raad nagaan of er wordt afgeweken van eerder overeengekomen plannen.

Het herstelinstrument (volgende generatie EU) is gebaseerd op een artikel van het EU-verdrag (artikel 122 VWEU) dat niet voorziet in een rol voor het Europees Parlement. De onderhandelaars van het EP hebben ook een nieuwe procedure gekregen, waarbij een "constructieve dialoog" tussen het Parlement en de Raad wordt opgezet op basis van een beoordeling door de Commissie, teneinde overeenstemming te bereiken over de budgettaire gevolgen van een eventueel voorstel voor een nieuw rechtsbesluit op basis van artikel 122.

Horizontale kwesties: biodiversiteitsdoelstellingen, gender en gelijke kansen. Er zullen betere methoden voor het volgen van het klimaat en de biodiversiteit worden toegepast om ervoor te zorgen dat ten minste 30% van het totale bedrag van de begroting van de Unie en de uitgaven van de volgende generatie van de EU de klimaatdoelstellingen ondersteunen en om ervoor te zorgen dat 7,5% van de jaarlijkse uitgaven vanaf 2024 aan de biodiversiteitsdoelstellingen wordt besteed en 10% vanaf 2026. Een andere horizontale prioriteit in het MFK=  Meerjarig Financieel Kader (Multiannual Financial Framework - is het bevorderen van gendergelijkheid en mainstreaming, vergezeld van een grondige gendereffectbeoordeling en toezicht op de programma's.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.