Bijgewerkt: 7 september 2024

De EU keurt het 14de pakket sancties tegen Rusland goed

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
24-06-2024

De Europese Commissie is verheugd over de goedkeuring door de Raad van een 14de pakket sancties tegen Rusland. Het nieuwe pakket speelt in op de behoeften en bevindingen ter plaatse en pakt handhavingskwesties aan. Terwijl de Russische agressie tegen Oekraïne voortduurt, blijft de EU vastbesloten actie te blijven ondernemen om de Russische inkomstenbronnen en het vermogen om oorlog te voeren verder te verminderen. De maatregelen van vandaag geven een duidelijk en krachtig signaal af van de eenheid van de EU en van onze steun aan Oekraïne en zijn bevolking.

Het pakket bevat belangrijke nieuwe energiegerelateerde maatregelen gericht op vloeibaar aardgas (LNG- Liquefied natural gas) en maatregelen gericht op schepen die de Russische oorlog ondersteunen. Wat LNG betreft, verbiedt het pakket alle toekomstige investeringen in en export naar LNG-projecten in aanbouw in Rusland. Na een overgangsperiode van negen maanden zal het ook het gebruik van EU-havens voor de overslag van Russisch LNG verbieden. Bovendien verbiedt het pakket de import van Russisch LNG in specifieke terminals die niet zijn aangesloten op het EU-gaspijpleidingnetwerk.

Foto Amstelveen
(Bron EU - 2024)

De leden van de Europese Commissie

Voor het eerst heeft de EU een maatregel aangenomen die gericht is op specifieke schepen die bijdragen aan de Russische oorlog tegen Oekraïne, waarvoor een haventoegangsverbod en een verbod op het verlenen van diensten gelden. Deze schepen kunnen om een ​​breed scala aan redenen worden aangewezen, zoals hun ondersteuning via het transport van militair materieel voor Rusland, het transport van gestolen Oekraïens graan en ondersteuning bij de ontwikkeling van de Russische energiesector, bijvoorbeeld via het transport van LNG-componenten of overslag. van LNG. Deze maatregel is ook gericht tegen tankers die deel uitmaken van de duistere vloot van Poetin en die de limieten van de EU en de Price Cap Coalition omzeilen, terwijl ze misleidende scheepvaartpraktijken overnemen, in volledige minachting van de internationale normen. In deze eerste ronde van plaatsingen heeft de EU 27 schepen op deze lijst geplaatst. Deze lijst kan zo regelmatig als nodig worden bijgewerkt om tegemoet te komen aan de steeds groter wordende betrokkenheid van de schepen die Rusland helpen oorlog te voeren tegen Oekraïne.

Bovendien introduceert het pakket nieuwe lijsten die gericht zijn op personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen. In totaal zijn op 116 extra vermeldingen van 69 individuen en 47 entiteiten tegoeden bevriezing van toepassing, en – in het geval van individuen – ook een reisverbod.

Het pakket van 24 juni 2024 versterkt onze financiële sancties aanzienlijk door een verbod in te voeren voor EU-banken buiten Rusland om het financiële berichtensysteem SPFS, het Russische equivalent van SWIFT, te gebruiken. Het biedt de Raad ook de mogelijkheid een lijst op te stellen van niet-Russische banken uit derde landen die bij een dergelijk systeem zijn aangesloten; het zal deze banken verboden worden zaken te doen met EU-operatoren. Ten slotte introduceert het een verbod op transacties met banken en aanbieders van crypto-activa, in Rusland en derde landen, die transacties faciliteren ter ondersteuning van de Russische defensie-industriële basis. Deze nieuwe sancties zullen het vermogen van het Kremlin beperken om geld te kanaliseren om zijn oorlogsmachine te financieren.

Een van de belangrijkste doelstellingen blijft het blijven beperken van de Russische inkomsten en het versterken van de exportbeperkingen op industriële goederen en geavanceerde technologie. Het pakket beperkt de export van negen extra producten voor tweeërlei gebruik en geavanceerde technologie (bijvoorbeeld microgolf- en antenneversterkers, vluchtgegevensrecorders en terreinvoertuigen) en breidt de exportverboden uit voor bepaalde soorten industriële producten, chemicaliën, kunststoffen, voertuigonderdelen en machinegoederen (5 miljard euro aan EU-export vóór de invasie, in 2021). Bovendien zijn zowel de export als de overdracht van mangaanerts nu verboden.

Het pakket legt ook strengere beperkingen op voor de export van producten voor tweeërlei gebruik en geavanceerde technologie naar 61 entiteiten – gevestigd in Rusland (28) en in derde landen (33) – die direct of indirect verbonden zijn met het Russische militaire complex en zo bijdragen aan de ondersteuning van de Russische agressieoorlog. Bovendien breidt het pakket het importverbod uit tot helium, dat aanzienlijke inkomsten voor Rusland genereert.

Omdat Rusland voortdurend op zoek is naar manieren om sancties te omzeilen, heeft de EU haar strategieën opnieuw beoordeeld en aangepast. Om Ruslands mogelijkheden om toegang te krijgen tot beperkte goederen en technologie verder te beperken, bevat dit pakket verschillende maatregelen die bedoeld zijn om de naleving door de particuliere sector te stimuleren, de handhaving door de nationale bevoegde autoriteiten te ondersteunen en het omzeilen van sancties te belemmeren, onder meer door de buitenlandse dochterondernemingen van EU-operatoren onder controle te houden.

Het omvat bovendien specifieke initiatieven om Europese actoren te beschermen tegen onteigening en om te reageren op andere onwettige acties van de Russische staat, waaronder de diefstal van intellectueel eigendom. Het pakket verfijnt ook het importverbod op Russische diamanten dat al was overeengekomen in het twaalfde sanctiepakket. Het verduidelijkt dat het verbod niet van toepassing is op diamanten die zich in de EU of in een derde land (anders dan Rusland) bevonden, of die in een derde land werden gepolijst of vervaardigd voordat het verbod op Russische diamanten van kracht werd (de zogenaamde ‘grootvaderschap’). Het maakt ook tijdelijke import of export van sieraden mogelijk, bijvoorbeeld voor beurzen of reparaties. Bovendien verlengt het pakket de zonsopgangperiode met zes maanden (tot 1 maart 2025), waarna het volledige traceerbaarheidsprogramma voor de import van ruwe en geslepen natuurlijke diamant verplicht wordt. Bovendien wordt het verbod op sieraden waarin Russische diamanten zijn verwerkt en die in andere derde landen dan Rusland zijn verwerkt, uitgesteld totdat de Raad besluit het verbod in werking te stellen in het licht van de maatregelen die binnen de G7 zijn genomen om die maatregel na te streven.

Bovendien omvat het nieuwe pakket maatregelen die onze democratische processen beschermen en Russische inmenging bestrijden, zoals het verbod op politieke partijen om financiering van de Russische staat te ontvangen. Het omvat ook maatregelen ter versterking van de bestaande vervoersbeperkingen, en met name het vliegverbod en het verbod op wegvervoer.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.