Bijgewerkt: 26 mei 2024

De EU kondigt een financieringspakket van 1 miljard euro aan Libanon

Nieuws -> EU

Bron: EU Commissie
03-05-2024

Tijdens haar bezoek aan Beiroet op 2 mei 2024 besprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vergezeld door de president van de Republiek Cyprus, Nikos Christodoulides, de aanzienlijke binnenlandse en regionale uitdagingen, waarmee Libanon wordt geconfronteerd, en hoe de EU het land en zijn land het beste kan steunen. Mensen- meldt de Europese Commissie.

Ze kondigde aan dat de EU Libanon een financieel steunpakket ter waarde van 1 miljard euro zal verstrekken voor de periode 2024-2027. Deze voortgezette EU-steun zal de basisvoorzieningen zoals onderwijs, sociale bescherming en gezondheidszorg voor de bevolking van Libanon versterken. Het zal gepaard gaan met dringende economische, financiële en bancaire hervormingen. Bovendien zal steun worden verleend aan de Libanese strijdkrachten en andere veiligheidstroepen met uitrusting en training voor grensbeheer en de strijd tegen smokkel.Voorzitter Von der Leyen zei: “Mijn bezoek vandaag is een krachtig getuigenis van de voortdurende steun van de EU aan Libanon en zijn bevolking. Dit was ook de duidelijke boodschap van de Europese leiders op onze laatste top, en zij zijn vastbesloten het land krachtige financiële steun te verlenen met het oog op de aanzienlijke uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd. De 1 miljard euro tot 2027 zal de broodnodige hulp bieden aan de bevolking van Libanon en bijdragen aan de veiligheid en stabiliteit ervan.”

Achtergrond. Het bezoek van president Von der Leyen aan Libanon volgt op de bijzondere bijeenkomst van de Europese Raad van 17 en 18 april 2024, waar de Raad de vastberadenheid van de EU bevestigde om de meest kwetsbare mensen in Libanon, waaronder vluchtelingen, intern ontheemden en gastgemeenschappen, te steunen. evenals het versterken van de steun aan de Libanese strijdkrachten, ter bestrijding van mensenhandel en -smokkel. De Europese Raad bevestigde ook opnieuw de noodzaak om voorwaarden te scheppen voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Syrische vluchtelingen, zoals gedefinieerd door de UNHCR.

De steun van de EU zal zich richten op:

-steun voor basisdiensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale bescherming en water voor de meest kwetsbare mensen in Libanon, waaronder vluchtelingen, intern ontheemden en gastgemeenschappen;

-het ondersteunen van dringende binnenlandse hervormingen, met name de hervormingen waarom het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft verzocht, ook in de banksector, waardoor wordt bijgedragen aan een betere economische situatie en een beter ondernemingsklimaat;

-steun voor grens- en migratiebeheer, inclusief de bestrijding van mensenhandel en -smokkel, versterkte de steun aan de Libanese strijdkrachten.

Sinds 2011 bedraagt de EU-steun aan Libanon ruim 3 miljard euro, waarvan 2,6 miljard euro voor de ondersteuning van Syrische vluchtelingen en gastgemeenschappen in Libanon.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.