Bijgewerkt: 16 juni 2024

De EU verlengt de individuele sancties tegen Rusland met 6 maanden

Nieuws -> EU

Bron: Europese Raad
16-09-2022

De Europese Raad heeft de sancties tegen de verantwoordelijken voor het ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne met nog eens 6 maanden verlengd tot en met 15 maart 2023.

De beperkende maatregelen bestaan uit reis­beperkingen, de bevriezing van tegoeden en een verbod om financiering of andere economische middelen ter beschikking te stellen van personen en entiteiten op de lijst. Er gelden nu sancties tegen 1.206 personen en 108 entiteiten. Veel daarvan zijn opgelegd na de ongerechtvaardigde en niet-uitgelokte militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari 2022 heeft de EU het aantal sancties tegen Rusland enorm uitgebreid. Er zijn sancties opgelegd aan belangrijke politici, oligarchen, militairen en propagandisten. Daarnaast heeft de EU ongekende maatregelen genomen om de economische basis van Rusland te verzwakken, het land af te snijden van cruciale technologieën en markten en zijn vermogen om oorlog te voeren flink te beperken.De EU veroordeelt de willekeurige aanvallen op burgers en civiele infra­structuur door Rusland met klem, en dringt erop aan alle troepen en militair materieel onmiddellijk en onvoor­waardelijk terug te trekken uit het gehele grondgebied van Oekraïne binnen zijn inter­nationaal erkende grenzen. Het internationale humanitaire recht moet worden nageleefd. Rusland, Belarus en alle verantwoordelijken voor oorlogs­misdaden zullen overeenkomstig het internationaal recht ter verantwoording worden geroepen voor hun daden.

De EU blijft zich onwrikbaar inzetten om Oekraïne te helpen zijn inherente recht op zelfverdediging tegen de Russische agressie uit te oefenen en aan een vreedzame, democratische en welvarende toekomst te bouwen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.