Bijgewerkt: 3 juli 2022

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Telecomwet goedgekeurd

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
09-05-2012

De Eerste Kamer heeft op 8 mei 2012 ingestemd met de nieuwe Telecomwet. In deze gewijzigde wet wordt vrije toegang tot het internet gegarandeerd en is het verboden nieuwe diensten zoals WhatsApp, Viber en Skype te blokkeren. Daarmee wordt de zogeheten netneutraliteit wettelijk vastgelegd.

Vrije toegang tot internet

Nederland is met deze wetswijziging één van de eerste landen in de wereld, die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert. De belangrijkste punten uit de wet zijn:

-De consument moet beter worden geïnformeerd als er bestandjes -zogenaamde cookies- op zijn computer worden geplaatst. De gebruiker moet daarvoor zelf toestemming geven. De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van de wet deze bepaling aangescherpt.

-Wanneer je klantgegevens op straat komen te liggen, dienen de providers dit zo snel mogelijk te melden.

-Voor gehandicapten komt onder meer een beeldbemiddelingsdienst en een tekstbemiddelingsdienst, zodat zij eenvoudiger kunnen communiceren met bedrijven en overheden.

flag Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

De niet bestaande vlag van het Free Internet


Frequentiebeleid

Het gebruik van frequenties is onmisbaar voor draadloze communicatie. Eén van de belangrijkste wijzigen in de wet is de invoering van de Nota Frequentiebeleid, waarbij flexibilisering de rode draad vormt. 

Met dit nieuwe, flexibelere beleid worden procedures en regels versneld, vereenvoudigd of opgeheven. Hierdoor kan men sneller en beter aansluiten op de nog steeds snel veranderende omstandigheden en technologische ontwikkelingen op de markt voor elektronische communicatie.

Netneutraliteit?

Netneutraliteit wordt wettelijk vastgelegd. Dit moet een vrije toegang tot internet garanderen. Dat wil zeggen dat providers al het internetverkeer hetzelfde moeten behandelen. Zij mogen concurrerende diensten, zoals WhatsApp en Skype, dan niet blokkeren.

Mensen gebruiken het internet voor steeds meer toepassingen en het dataverkeer over elektronische netwerken groeit voortdurend. Daardoor ontstonden vraagstukken over, hoe het internetverkeer gemanaged moet worden.

Het kabinet bevordert een vrij en open internet. Dat staat in het regeerakkoord. Hiervoor is toegang nodig tot de fysieke infrastructuur, netwerkverbindingen en internet.

Redenen voor vrij en open internet

Het vrije gebruik van internet kan in gevaar komen als providers het internetverkeer van hun klanten verschillend behandelen, bijvoorbeeld door het verkeer te blokkeren, voorrang te verlenen of er een heffing op te leggen. Dat vindt het kabinet een rem op innovatie en niet goed voor de economie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.